25 sep. 2018

Kina slår tillbaka

Kina har belagt fläsk från USA med 25-procentiga tullar. Kännbart för USA:s farmare, där många har röstat på Trump.
Amerikanska experter som räknat på konsekvenserna av USA:s tullhöjningar gentemot Kina har kommit fram till att båda parter förlorar - men USA förlorar mest. 

Enligt Bloombergs finansanalytiker kan de tullar som redan införts från USA:s sida sänka Kinas BNP-tillväxt med 0,2 procent.


De tullar som trädde i kraft i måndags, 24 september, kan sänka Kina tillväxt med en halv procentenhet. Hälften av all kinesisk export till USA berörs.

Om tullarna utsträcks till all kinesisk export så kan Kinas ekonomi sakta ner med 1,5 procent.
Kinesiska experter gör mer optimistiska prognoser.

Men vad gäller USA säger även de amerikanska experterna att förlusterna blir större. De tullar som införts tros dra ner USA:s tillväxt med 0,7 procent.

USA:s bönder har redan förlorat nära sex miljarder dollar och hela jordbrukssektorn 14 miljarder dollar. Kinas svar på de amerikanska tullarna har även träffat en annan känslig sektor. 10-procentiga tullar på amerikansk flytande gas, LNG, har fått Kinas gasimport från USA att rasa från 500 till 130 tusen ton.

Oljebolagen som redan byggt terminaler längs Kinas östkust, kan förlora miljarder och projekt för leverans av 100 miljoner ton är i fara.

Det i sin tur innebär att USA-bolagen kommer att försöka sälja mer LNG i Europa, där de måste konkurrera med den billigare ryska gasen.

Trump klargjorde dock i veckan att USA gett upp försöken att stoppa Nord Stream 2, den nya rysk-tyska gasledningen genom Östersjön.

Situationen Kina-USA tillspetsas av att USA oväntat införde sanktioner mot Kina för att detta land köper stridsflygplanet Su-35 och luftvärnsmissilerna S-400 från Ryssland. Enligt Kinas försvarsministerium ”trampar USA därmed öppet på alla principer som styr internationella relationer”.

USA:s ambassadör i Beijing Gary Locke fick motta en kraftig protest: ”Vi uppmanar den amerikanska sidan att omedelbart rätta till sitt misstag och avbryter de så kallade sanktionerna, annars kommer det att få ta konsekvenserna”, förklarade Geng Shuang, vid Kinas utrikesministerium.

Hur Kina kommer att slå tillbaka är ännu ovisst.

Men att näthandelsbolaget Alibaba, ett av världens största, som planerade att tillåta amerikanska bönder att handla i sin onlinebutik, nu säger att detta är omöjligt, är ett tecken i tiden.

Kina har inställt ett planerat flottbesök i USA liksom ett planerat möte mellan de båda ländernas generalstaber i Beijing.

vesti nedeli 23 / 9 

Den här nyheten kunde du läsa kl 11 i måndags i Ryska posten. Beställ fri provmånad på red@rysk.info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.