27 feb. 2018

USA medger: ingen gas


USA:s försvarsminister James Mattis har i ett uttalande förklarat att USA inte har ”några bevis” för att den syriska regeringen använde det förbjudna nervmedlet Sarin mot sitt eget folk.

Detta strider mot det uttalande Vita huset gjorde i fjol inför Donald Trumps anfall med Tomahawk-missiler mot Shayrat-flygbasen i Syrien.

23 feb. 2018

Oppositionen i Östra Ghouta vill inte förhandla

Syriens regering har satt in en styrka på över 15 000 man
för att befria Östra Ghouta, varifrån terrorister i åratal
plågat huvudstadens befolkning med granatbeskjutning.
De väpnade regeringsfientliga grupperna i östra Ghouta, utanför Damaskus, har avbrutit alla förhandlingar, meddelade i onsdags det ryskledda försoningscentrumet.
Under de senaste dagarna registrerades 21 beskjutningar av Damaskus stad och närliggande bosättningar i provinsen Rif Damask från terroristfästen i Östra Ghouta.

22 feb. 2018

USA släpper Nato-vapen till Sverige

Saudiernas Patriotsystem i Jemen slogs nyligen ut av houtirebellerna. Tekniken är
35 år gammal och klarar inte drönare, definitivt inte i svärmar.
USA:s utrikesdepartement har godkänt den möjliga försörjningen av fyra luftförsvarssystem Patriot till Sverige.


Det är en affär på 26 miljarder kronor och ett led i den gigantiska pengarullning som regeringen startat med anledning av det påhittade ryska invasionshotet.

I veckan krävde krigsmakten 168 miljarder kronor extra fram till 2030  och fick omedelbart Peter Hultqvist med på båten.


21 feb. 2018

Döda ryssar amerikansk hämndaktion

USA:s attack 7 februari mot en styrka där kontraktsanställda soldater ur det ryska militärbolaget "Wagner" ingick och fem ryssar dödades kan vara en hämndaktion för USA-soldater som dödats av ryskt flyg, skriver den  ryska tidningen Zavtra.

20 feb. 2018

Varför Saakasjvili kastades ut

Georgiens f d president och tillika ex-guvernören i Odessa Micheil Saakasjvili greps 12 februari på en restaurang i Kiev och fördes med helikopter till flygplatsen där han sattes på flyget till Warszawa och landade senare i Amsterdam, där han har sin familj.

Varför valde Ukrainas myndigheter att just nu skicka ut Saakasjvili, som ju berövats sitt ukrainska medborgarskap och hade tagit sig illegalt tillbaka till Ukraina?

17 feb. 2018

Kina köper mer USA-obligationer


Kina ökade sina innehav av USA:s statspapper med 8,3 miljarder dollar i december 2017, rapporterar Folkets Dagblad.

Kina är fortfarande den största utländska innehavaren av USA:s statsobligationer, visar färska data från USA:s finansdepartement.

14 feb. 2018

USA-massaker på syrisk milis

En T-72 stridsvagn stod i centrum för det amerikanska anfallet.
CNN har publicerat en video som visar ett flyganfall utfört av den USA-ledda koalitionen i närheten av Deir ez-Zor i Syrien.

Natten till 8 februari bombades en av den syriska regeringens T 72-stridsvagnar.

25 regeringsmiliser ska enligt USA ha träffats. Ryska media talar om över 100 döda, däribland även ryska medborgare.

12 feb. 2018

Moldovas parlament stryper etern

Moldovas parlament inför från och med idag förbudet mot sändning av informations- och analytiska program från Ryssland enligt webbplatsen för landets samordningsråd för radio och television  i landet.

I december antog det moldaviska parlamentet lagen mot "utländsk propaganda", som avvisades av president Igor Dodon. Det förbjuder sändning av tv- och radioprogram med information och analys av  militärt och politiskt innehåll som produceras i länder som inte har ratificerat Europakonventionen om gränsöverskridande television.

11 feb. 2018

USA:s dolda krig i Syrien

Efter att i sex år ha bedrivit krig genom ombud biter sig nu en liten
USA-styrka fast i nordöstra Syrien.
USA har under åren 2014-2017 lagt ner minst 12 miljarder dollar på att med militära och civila medel störta Syriens regering, uppger den tidigare USA-ambassadören i Damaskus Robert Ford.

Denna 12 miljarder dollar inkluderar inte de miljarder som satsats från krigsutbrottet 2011 till 2013.De här siffrorna strider helt mot uppgifter från delar av den syriska oppositionen som hävdar att president Barack Obama "inte gjorde någonting" i Syrien i syfte att pressa fram nya pengar.

10 feb. 2018

Norge utesluts inte från OS

Den ryska truppen tågar in PyeongChang. Den ryska fanan är förbjuden och ingenting i deras klädsel får påminna om Ryssland och i sista stund förbjöds också de ryska idrottarna att själva bära OS-fanan in på stadion.
Den norska olympiska delegationen har fört med sig omkring 6 000 doser astmamedicin till OS i  PyeongChang-OS för att behandla lagmedlemmar som diagnostiseras med kronisk andningssjukdom.


Det är 10 gånger mer än exempelvis Finland fört med sig till OS.

Men vem ropar nu på uteslutning av Norge? Varför hörs inget av Richard McLaren eller Hajo Seppelt, den tyske TV-journalist som startade alltihop med hjälp av mytomanen Grigorij Rodtjenkov?

9 feb. 2018

5,2 biljoner dollar borta på två veckor


Stockholmsbörsen (röda linjen) senaste månaden.
Den globala aktiemarknaden förlorade 5,2 biljoner dollar (eller ca 6 %) av sitt sammanlagda börsvärde  på två veckor på grund du upprepade kursfallen, har en senioranalytiker vid värderingsföretaget Standard & Poor, Howard Silverblatt räknat fram.

Hans beräkningar gäller USA-börserna perioden 26 januari till och med 8 februari .

7 feb. 2018

Katastrofen Ukraina

Nyligen bildades ännu en fristående armé, "Nationella lantvärnet",
 i Ukraina. Heraldiken kommer från de extremnationalister
som begick folkmord under andra världskriget.
För fyra år sedan genomfördes en statskupp i Ukraina med stöd av USA och EU. Den valde presidenten störtades och en EU/ Nato-vänlig regim fördes till makten.

Idag ligger mycket av Ukrainas ekonomi i spillror. Tidningen "Ukrainas röst" har statistiken över landets ekonomiska nedgång.


3 feb. 2018

Pentagon tvekar om Afghanistan

Mad Dog Mattis kan enligt uppgift inte stava till "defeat" (nederlag).
Dags att börja öva?
Tidningsuppgifter om att Pentagon planerar att skicka tusentals fler USA-soldater till Afghanistan dementeras nu av försvarsminister James Mattis.

Afghanistans president Ashraf Ghani vädjar om mer amerikanska trupper och framför allt mera amerikanska pengar, men president Trump som i valrörelsen 2016 kritiserade USA:s meningslösa krig, för att sedan annonsera en upptrappning till våren 2018, tycks ha dragit i nödbromsen.

1 feb. 2018

IOK berett att bryta mot stadgan

Skeletonåkaren Julija Nikitina är rentvådd. Får hon delta i OS?
Nästan innan bläcket torkat på utslaget från Idrottens internationella skiljedomstol att 28 av 39 livstidsavstängda ryska idrottare frias söker ryssätarna i och utom IOK efter ett sätt att ta revansch.

Internationella olympiska kommitténs (IOK) styrelse har gjort en hänvändelse till Schweiz högsta domstol för att få skiljedomstolens beslut upphävt.

Detta strider mot stadgan.