21 feb. 2018

Döda ryssar amerikansk hämndaktion

USA:s attack 7 februari mot en styrka där kontraktsanställda soldater ur det ryska militärbolaget "Wagner" ingick och fem ryssar dödades kan vara en hämndaktion för USA-soldater som dödats av ryskt flyg, skriver den  ryska tidningen Zavtra.
Den 20 september 2016 avfyrades en Kalibr-raket  från ett ryskt fartyget och förstörde det operativa högkvarteret för den väststödda oppositionen i Syrien. Därvid ska cirka 30 instruktörer från USA, Italien, Storbritannien, Turkiet, Saudiarabien, Qatar och Israel ha dödats.

Amerikanerna tvingades vara tysta. Bland annat för att den bombade  bunkern låg på territorium som kontrolleras av Nusra-fronten, terroriststämplad av FN, men nyligen även av USA.

Militärbolaget "Wagner" har en synnerligen oklar ställning. Företaget existerar inte i några ryska register och skulle inte kunna göra det eftersom det är förbjudet att värva legosoldater i Ryssland.

Syrien är säkert också benäget att förneka all delaktighet eftersom landet skrivit på en internationell konvention mot anställning av legosoldater.

Däremot USA har inte skrivit under den konventionen och använder sig i stor skala av kontraktsanställning, men har ändå svartlistat militärbolaget "Wagners" på helt andra grunder, nämligen att företagets finansiär uppges vara en Putin "närstående" restauratör, Jevgenij Prigozjin.

Inte heller Ryssland har skrivit på FN-konventionen mot legosoldater och för övrigt inte heller Sverige.

red2 kommentarer:

  1. Finns Wagner eller är det ett påhitt?

    SvaraRadera
  2. Wagnergruppen finns så beskriven i detalj i ryska media att man måste utgå från att den existerar. Bilden sägs visa några av dess soldater i Syrien.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.