10 feb. 2018

Norge utesluts inte från OS

Den ryska truppen tågar in PyeongChang. Den ryska fanan är förbjuden och ingenting i deras klädsel får påminna om Ryssland och i sista stund förbjöds också de ryska idrottarna att själva bära OS-fanan in på stadion.
Den norska olympiska delegationen har fört med sig omkring 6 000 doser astmamedicin till OS i  PyeongChang-OS för att behandla lagmedlemmar som diagnostiseras med kronisk andningssjukdom.


Det är 10 gånger mer än exempelvis Finland fört med sig till OS.

Men vem ropar nu på uteslutning av Norge? Varför hörs inget av Richard McLaren eller Hajo Seppelt, den tyske TV-journalist som startade alltihop med hjälp av mytomanen Grigorij Rodtjenkov?

Norska public service-bolaget NRK har publicerat listan över droger som tagits till PyeongChang av den norska lagläkaren. Det omfattar 1 800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 360 doser Ventolin och 1 200 doser Airomir - vilket motsvarar 10 gånger mer astmaläkemedel än Finland har fört till Sydkorea.

NRK rapporterade också att användningen av sex av drogerna godkänts av World Anti-Doping Committee (WADA) under programmet Terapeutisk Användning (TUE).

"Vi står för de doser vi har. Vi har beräknat utifrån vad vi har haft i tidigare olympiska spel", berättade chefen för det norska hälsoteamet vid OS, Mona Kjeldsberg, för NRK.

Norge, en dominerande kraft i längdskidåkning, har kritiserats för överdriven användning av astmaläkemedel som förutom,att lindra akuta astmasymtom kan bidra till att öppna bronkialluftvägar och minska tröttheten.

Det norska laget vann totalt 18 priser vid förra årets VM i Lahtis, Finland, och tog samtliga guldmedaljer på kvinnosidan. Men 2016 återupptogs debatten om Norges astmamedicinanvändning när ett dopingtest av den trefaldiga olympiska medaljören Martin Johnsrud Sundby avslöjade förhöjda nivåer av Ventolin.

Sundby belades med två månaders avstängning, vilket många betraktade som ett milt straff.  Sundby tävlar nu i PyeongChang. Några rop om livstidsavstängning - och ännu mindre på avstängning av Norge som land, har inte hörts.

År 2016 blev en annan representant för den norska skideliten avstängd i 13 månader. Trefaldiga olympiska guldmedaljen Therese Johaug testade positivt för steroiden Clostebol. Först sedan domstolen för skiljeförfarande (CAS), sista instans, satt ned foten förbjöds hon delta i 2018 års OS.

rt.com

2 kommentarer:

  1. Den här texten ovan är alltså betald av ryska staten, bara så ni läsare vet.

    SvaraRadera
  2. Det som kallas statspropaganda när det kommer från Ryssland kallas public service när det kommer från oss. Jag tolkar Uffes kommentar som att han inte hittade några fel i sak.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.