13 juli 2025

Trumps chocktullar mot EU gynnar Kina


Donald Trumps tillkännagivande på lördagen om 30 % tullar på EU-produkter har stora konsekvenser för europeiska ekonomier och har utlöst en mängd reaktioner från medlemsländerna.

Tullarna, som är ett betydande hopp från den nuvarande bastullen på 10 %, ska träda i kraft den 1 augusti.  EU-ambassadörerna kommer att hålla ett krismöte på söndagseftermiddagen för att diskutera svaret. 

USA är EU:s största handelspartner, med en varuhandel på totalt 867 miljarder euro år 2024.

Trumps brev är "fräckt och en örfil", sade den socialistiska ledamoten av Europaparlamentet Bernd Lange, ordförande för EU-parlamentets handelsutskott, och tillade att EU hade förhandlat intensivt "i mer än tre veckor". Han tillade att EU:s motåtgärder "bör träda i kraft som planerat på måndag".

Frankrike uttryckte ett "mycket starkt ogillande" av tillkännagivandet om 30-procentiga tullar på EU-export, sade Frankrikes president Emmanuel Macron och tillade att Bryssel bör vidta motåtgärder om ingen överenskommelse nås senast den 1 augusti.

"Det är mer än någonsin upp till kommissionen att hävda unionens beslutsamhet att resolut försvara europeiska intressen", tillade han.

Bryssel har upprepade gånger skjutit upp vedergällningsåtgärder i hopp om att nå en förhandlingslösning – trots att EU redan belagts med en generell tull på 10 % sedan april, tillsammans med tullar på 50 % på stål och aluminium och 25 % på bilar och bildelar.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sade att EU borde använda sin kollektiva styrka på den inre marknaden för att uppnå en ”rättvis överenskommelse”.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni – en av få EU-ledare som har hjärtliga relationer med Trump-administrationen – sa att hon fortfarande litar på "alla aktörers välvilja" för att nå en överenskommelse. "Det skulle inte vara meningsfullt att utlösa en handelskonflikt mellan de två sidorna av Atlanten", sa hon.

Ungern gick, som väntat, till attack mot Europeiska kommissionen för att de ännu inte säkrat en överenskommelse. ”EU:s tullar mot USA borde ha sänkts efter att Trump tillträdde”, sa Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto .

Den tyska industrin, som står för den största andelen av EU:s export till USA, reagerade snabbt.

"President Trumps tillkännagivande är en väckarklocka för industrin på båda sidor av Atlanten", sade den tyska industriförbundet (BDI) i ett uttalande som citeras av AFP.

Pågående tullhot har redan drivit ner den tyska exporten till USA till sin lägsta nivå sedan mars 2022, enligt regeringsdata som släpptes förra veckan.

EU:s livsmedels- och dryckessektor skulle också vara bland de hårdast drabbade av en tull på 30 %. Italiens vinorganisation, UIV, sade på lördagen att Trumps brev hade skrivit "den mörkaste sidan i relationerna mellan de två historiska allierade".

USA är den största exportmarknaden för EU-viner och står för 27 % av exportvärdet och 21 % av volymen.

Om en tull på 30 % på vin införs skulle det innebära ett embargo mot 80 % av den italienska vinexporten, sade gruppen. I nuläget står hundratusentals jobbs öde på spel, sade UIV:s ordförande Lamberto Frescobaldi.

"Man måste förstå att siffran 30 % är betydligt mindre än vad som behövs för att eliminera det handelsunderskott vi har med EU", står det i Trump-administrationens brev, som tillägger att det inte kommer att finnas några tullar för EU-företag som bedriver produktion i USA.

EU-tjänstemän hade hoppats på ett "principavtal" likt det USA ingick med Storbritannien i maj, som behöll baslinjen på 10 % samtidigt som bil- och metalltullarna mildrades.

Trump hotade också att höja tullarna ytterligare om EU väljer att hämnas. "Om ni av någon anledning väljer att höja era tullar och hämnas, så kommer det belopp ni väljer att höja dem med att läggas till de 30 % som vi tar ut."

EU har redan utarbetat ett vedergällningspaket riktat mot amerikanska varor – inklusive diamanter, sojabönor och motorcyklar – till ett värde av 21 miljarder euro. Paketet skulle träda i kraft 14 juli men  EU:s handelsministrar kan komma att skjuta upp ikraftträdandet. 

Bryssel förbereder också en separat lista på 95 miljarder euro som kan påverka amerikanska flygplan, sprit och elektrisk utrustning.

Ministrarna förväntas diskutera relationerna mellan EU och Kina inför ett viktigt toppmöte senare denna månad. Trumps högre tullar  kan förändra dynamiken, tillade en EU-diplomat.I klartext: Trump riskerar att kasta EU i armarna på Kina. Det kan också påverka relationerna till Ryssland. Där driver nu Tyskland, USA:s främsta marionett, en aggressiv linje, som kommer att bli mindra attraktiv ju hårdare USA slår mot Europas ekonomi. 

President Trump har aviserat ett "stort" tal om Ukraina på måndagen. Hans löfte om mera vapen till Ukarina tycks i praktiken innebära ett erbjudande till EU att köpa mera amerikanska vapen för att skicka till Kiev, vilket är en helt annan sak.

euraktiv.com m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.