16 dec. 2023

När EU27 blev EU26...

Intervjun med Orbán har engelsk text.

På EU:s toppmöte i veckan hände något som belyser hur en transatlantisk fraktion hela tiden strävar efter ökad överstatlighet och större makt för kommissionen.

E27 förvandlades i ett trollslag till EU26, genom att Tysklands kansler bad Ungerns Viktor Orbán att lämna lokalen och gå och ta en kaffe.

Denna metod att eliminera en avvikande röst finns naturligtvis ingenstans i EU:s regelverk. Men den kan ändå inte avfärdas som en tillfällighet.


Som framgår av statistiken över vilka länder som skickat militärt bistånd till Ukraina stöds detta amirkanska krigsprojekt inom EU bara av ett fåtal länder (Tyskland, Nederländerna, de nordiska länderna, Polen) medan majoriteten länder skickat symbolisk militärhjälp eller ingen.

Denna klyfta inom EU gjorde EU-kommissionens förslag att kasta in 50 miljarder euro i kriget till en omöjlighet. För att inte EU-mötet skulle se ut som det sammanbrott det var lyftes frågan om medlemsförhandlingar med Ukraina.

Detta beslut drevs igenom med att vrida om armen på Orbán. Men, som han sa, Ungern kommer ha minst 50 tillfällen framöver att stoppa Ukrainas EU-medlemskap.

I teorin går länder in i EU med bevarad självständighet över utrikespolitiken. Denna självständighet har visserligen naggats i kanten i olika grunddokument, men kvar står varje medlemslands rätt att inlägga veto i ministerrådet.
 Detta anges i artikel 15, avsnitt 4 i fördraget om Europeiska unionen: "Om inte annat föreskrivs i fördragen ska Europeiska rådets beslut fattas med konsensus."

Därför finns inget lustigt i att Scholz ber Orbán att lämna lokalen. Det är ett fördragsbrott och ett försök att skapa ny praxis.

Den transatlantiska lobbyn inom EU siktar mot överstatlighet för att göra EU till ett effektivare instrument för USA/Nato. Enligt grundarnas filosofi används varje kris till att utvidga överstatligheten och chocka självständighetsivrarna.

Det sker med maffialiknande metoder. Polen för inte ett bidrag här... Ungern får sina 20 miljarder euro frysta där... En plötslig kafferast där och EU27 blir tillfälligt EU26.

EU:s ordförande Michel varnade Orbán för att göra förhandlingarna till en "ungersk basar", men den förolämpningen slår tillbaka på kommission som systematiskt använt sig av sådana bytesaffärer. För övrigt är väl inte schackrandet på en fransk marknad mindre än i en ungersk basar...
Europeiska kommissionen meddelade tyst inför toppmötet att den skulle frigöra 10,4 miljarder euro i EU-medel till Budapest och hoppades tydligen att få valuta för pengarna, som man säger. Men Orbán lät sig inte köpas riktigt så lätt. 

Den officiella versionen att Orbán "var tillfälligt frånvarande från rummet på ett i förväg överenskommet och konstruktivt sätt", stinker av hyckleri. Kommissionen har ju fryst 20 miljarder euro av Ungerns pengar för att försätta landet i ständigt underläge - och därmed svårighet att tacka nej till en påbjuden kaffepaus.

Stefan Lindgren

2 kommentarer:

  1. Det som är lustigt i detta, är att Orban inte lät sig köpas så lätt. Att han gick med på
    att ta fikapaus, vilket ledde till att Ukraina röstades in som medlem i EU, vilket inte kostade honom, som helt riktigt påpekats, ett dugg. Och Ukraina kommer naturligtvis inte kunna bli verklig medlem, förrän man vet, var landets gränser kommer att gå, och om de kommer att finnas kvar.
    Dario Fo, en gycklare, eller Alex Christoforou kan naturligtvis få ut en hel del humor, ur detta, även om ordet "lustig" kanske inte är det mest välfunna. Orban tycks hysa mer kärlek till sitt folk än han hatar EU, och handlar därefter.

    SvaraRadera
  2. Orbán ger mig lite De Gaulle-vibbar... 😀

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.