29 sep. 2021

Väst inne på fel energispår


Västvärlden, i synnerhet Tyskland, är inne på fel energispår. Det säger ingen mindre än chefen för det ryska Kurtjatov-institutet Michail Kovaltjuk, som i dagarna fyllde 75 år.

I en intervju med TV-programmet Vesti Nedeli säger han att en konstgjord sol -"termonukleär fusion" - är framtidens energikälla.

- Termonukleär fusion är något som vi på Kurtjatovinstitutet erbjöd världen redan på 50-talet. Vi föreslog ett projekt sedan vi hade formulerat principen för magnetisk plasmainstängning.

- Idag bygger hela världen tillsammans, efter att ha lagt ihop 20 miljarder euro, den internationella termonukleära stationen, ITER-reaktorn, i södra Frankrike. En reaktor av en typ som kallas TOKAMAK efter en rysk förkortning.

Tokamaken u
ppfanns på 1950-talet av de sovjetiska fysikerna Igor Jevgenjevitj Tamm och Andrej Sacharov, och den första Tokamakreaktorn byggdes av Kurtjatovinstitutet 1958.

-Det är  en naturliknande energiteknik, en kärnkraft baserad på termiska neutroner, säger Kovaltjuk. Om thorium, ett ämne som finns i en enorm mängd i naturen, bestrålas med neutroner blir det bränsle för kärnkraftverk. 

När Th232 absorberar en neutron blir det Th233, som är instabil och sönderfaller till protactinium-233 och sedan till U233,  samma uranisotop som vi använder i reaktorer idag som kärnbränsle.

"Grönare" energi än så finns inte, menar Kovaltjuk.  - Vi får bränsle för tusentals år och det är helt miljövänligt.

För att belysa sin uppfattning att den "gröna energin" (solpaneler, vindkraftverk etc) i väst idag är ett stickspår tar Kovaltjuk upp lärdomarna av den stora ozonhålsdebatten på 1980-talet. Man upptäckte ett ozonhål och media förklarade att vi alla skulle  dö i morgon av strålning. Åren har gått - ingen kommer ihåg ozonfrågan.

- Det var en kolossal bluff där företag som Dupont tjänade hundratals miljarder dollar genom att ersätta freon i sprayer och kylskåp. Eftersom de inte har några marknader att utvecklas på, skapar de konstgjorda marknader.

- Idag behövs ett nytt "ozonhål". Detta hål är, som jag ser det, klimatfrågan. Att klimatet nu blir varmare och förändras är ingen fråga. Och sedan görs påståendet: detta är resultatet av antropogen aktivitet, teknogen mänsklig aktivitet.

- Men nu sker 60 procent av utsläppen av växthusgaser från havet. Vi har studerat klimatet i grova drag i hundra år, men klimatet har en periodicitet på tiotusentals år, miljoner år.

- Jag skulle ha trott att alla dessa vilseförda människor vore uppriktiga om de inte samtidigt hade stängt kärnkraftsindustrin i Tyskland. Detta tjänar bara USA, som blir av med en konkurrent. Tyskland, som fick nästan 40 procnet av sin energi från kärnkraft, förbjuder kärnkraft. Detta är faktiskt självmord.

- Därför är gasledningarna från Ryssland så avgörande för Tyskland. Det är en existentiell fråga för dem.

Genom att stänga av kärnkraften undergrävs Tysklands suveränitet ekonomiskt och samtidigt får USA sälja mer, påpekar Kovaltjuk.

Den "gröna", alternativa energin ser han delvis som en bluff.

- Vindkraftverken snurrar på 4 hertz. Det är infraljud, som används som militärt vapen, infraljudsgeneratorer. Det betyder att man driver upp gnagare ur deras hål och fåglar dödas av kraftverkets vingar. Ekologin blir lidande.

- Och vad hände i Texas när det var hårt kallt väder? Allt frös, allt fungerade inte, de hade köer för bensin och fotogen. Väderkvarnarna stannade. Solpaneler hade ingen sol. Det betyder att nyckelfrågan för alternativ energi är ackumulering av energin. Och tills man löst detta problem är all denna energi globalt meningslös.

vesti nedeli 26/9
 
Anm. Kurtjatovinstitet var den institution i Sovjetunionen där den första sovjetiska atombomben konstruerades liksom vätebomben men har också varit ledande i utvecklingen av civil kärnkraft. Idag är institutet även ansvarigt för utvecklingen av nanoteknik i Ryssland.

1 kommentar:

  1. Frågan är inte hur länge den här energiformen kan tänkas vara, utan när den kommer igång i egentlig mening.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.