29 sep. 2021

Namnen du aldrig får veta

Ett av de afghanska barn som dödades av en USA-drönare så sent som 29 augusti i år.

Nära 400 000 civila har fått sätta livet till i USA:s krig mot terrorn. Det är en grov räkning. Mycket få av de omkomna har ens bevärdigats med ett namn i eftervärlden. Nick Turse har försökt samla några.

Han är redaktör för TomDispatch som intar en särställning bland amerikanska webbsidor kritiska mot USA:s folkmordspolitik.

I kölvattnet av det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan, var en av de många saker som knappt nämndes eller redan glömts bort (om den någonsin märkts), de bröllopsfester som det amerikanska flygvapnet bombade där. .

Från 2008 till 2013 räknade TomDispatch åtta sådana massakrer där brudar, brudgummar, gäster och till och med bröllopsmusiker hade dödats, ibland en masse. I en av de afghanska slakterna, överlevde bara två kvinnor av totalt 102 gäster.

År 2018 noterades en nionde bröllopsbombning, och det är ända en ofullständig statistik.

När Joe Biden till slut drog tillbaka de sista amerikanska trupperna från Afghanistan (mot rekommendationerna från sina närmaste militära rådgivare) var bröllopsbombningarna nästan borttglömda... Till Nick Turse förde dem på tal igen.

Trots CENTCOM:s befälhavare general Kenneth F. McKenzie Jr:s patetiska och sällsynta ursäkt nyligen för vårt senaste drönarmord på sju afghanska barn i Kabul, har få i Washington någonsin visat minsta känsla av sorg eller ånger när det gäller den svindlande dödssiffran som detta land orsakade i så många avlägsna länder som svar på 11 septemberattackerna

En "rättfärdig attack"?
När USA:s trupper redan var på väg att lämna Afghanistan utförde USA:s militär vad den kallade  en "rättfärdig attack" den 29 augusti för att som det sades avvärja ett bilbombsanfall från Islamiska staten .

Inom två veckor skulle en utredning i New York Times rasera den officiella berättelsen. Sju dagar senare erkände till och med Pentagon att sanningen var en annan. I stället för att döda en IS-självmordsbombare hade USA slaktat tio civila: Zemari Ahmadi, en mångårig arbetare för en amerikansk biståndsgrupp; tre av hans barn, Zamir, 20, Faisal, 16, och Farzad, 10; Ahmadis kusin Naser, 30; tre barn till Ahmadis bror Romal, Arwin, 7, Benyamin, 6, och Hayat, 2; och två 3-åriga flickor, Malika och Somaya.

Namnen på de döda från Kabul-strejken är lika viktiga som de är sällsynta. Så många civila har utplånats, förbränts eller – som i attacken den 29 augusti – "strimlats" i USA:s eviga krig.

Vem i USA minns dem? Vem här kände till dem? Tjugo år efter den 11 september, när det afghanska kriget förklarats över och striderna i Irak kommer att avslutas och president Joe Biden tillkännagivit slutet på "en era av stora militära operationer för att göra om andra länder", vem kommer att tänka på deras död igen?

Amerikaner har dödat civila redan innan det fanns ett USA. Hemma och utomlands har civila – pequots, afroamerikaner, cheyenne och arapaho, filippinare, haitier, japaner, tyskar, koreaner, vietnameser, kambodjaner, laopatier, afghaner, irakier, syrier, jemeniter och somalier– skjutits, bränts och bombats till döds. Slakten vid Sand Creek, Massakern i Bud Dajo, brandbombningen av Dresden, atombombningen av Hiroshima, massakern i My Lai – Förenta staterna har gjort vad de kan för att sopa allt under mattan genom förnekelse, mörkläggningar och det mest effektiva sättet av alla: att glömma.

Det finns inte mycket hopp om att amerikaner någonsin verkligen kommer till rätta med Pequot eller haitiskt eller vietnamesiskt blod på sina händer. Men innan de eviga krigen glider bort från nyheterna och de döda glider in i vårt kollektiva minnes slukhål som rymmer flera århundraden av lik, är det värt att ägna några minuter på att tänka på Zemari Ahmadi, Benyamin, Hayat, Malika, Somaya och alla civila som levde fredligt tills den amerikanska militären förintade dem.

Ihågkomna namn och bortglömda
Under de senaste 20 åren har USA genomfört mer än 93 300 flyganfall – i Afghanistan, Irak, Libyen, Pakistan, Somalia, Syrien och Jemen – som dödade mellan 22 679 och 48 308 civila, enligt siffror som nyligen släppts av Airwars, en brittiskbaserad flygövervakningsgrupp. Det totala antalet civila som har dött av direkt våld i USA:s krig sedan 9/11 uppgår till mellan 364 000 och 387 000, enligt Brown University's Costs of War Project.

Vilka var de nästan 400 000 människorna?

Det var Malana. År 2019, vid 25 års ålder, hade hon precis fött en son, när hennes hälsa började försämras. Hennes släktingar körde henne till en klinik i Afghanistans Khostprovins när deras fordon attackerades av en amerikansk drönare och dödade Malana och fyra andra.

Och Gul Mudin. Han skadades av en granat och sköts med ett gevär, en av minst tre civila som mördades av en amerikansk armés "dödsteam" i Kandaharprovinsen 2010.

Sedan var det Gulalai, en av sju personer, varav tre kvinnor – två av dem gravida – som sköts till döds i en räd den 12 februari 2010 av specialstyrkor i Afghanistans Paktiaprovins.

Och de fyra medlemmarna i familjen Razzo – Mayada, Tuqa, Mohannad och Najib – dödades i ett flyganfall i Mosul, Irak den 20 september 2015.

Och det var de åtta männen, tre kvinnorna och fyra barnen – Abdul Rashid samt Abdul Rahman, Asadullah, Hayatullah, Mohamadullah, Osman, Tahira, Nadia, Khatima, Jundullah, Soheil, Amir och två män, 25 respektive 36 år gamla, som båda hette Abdul Waheed – som dödades i en drönarattack den 7 september 2013 mot Rashids röda Toyotapickup i Afghanistan.

Sedan var det 22-åriga Lul Dahir Mohamed och hennes fyraåriga dotter Mariam Shilo Muse, som dödades i ett flyganfall den 1 april 2018 i Somalia.

Och mellan 2013 och 2020 dödades 36 medlemmar av familjerna al Ameri och al Taisy i sju separata amerikanska attacker i Jemen – sex drönarattacker och en räd.

De namnen vi känner till, om än knappt och flyktigt. Sedan har vi de oräkneliga anonyma offren som de tre civila i en blå Kia-skåpbil som dödades av marinsoldater i Irak 2003. "Två kroppar föll ner i framsätena; De var män i gatukläder och hade inga vapen som jag kunde se. I baksätet hade en kvinna i svart chador fallit till golvet; hon var också död", skrev Peter Maass i New York Times Magazine 2003. Flera år senare, i Intercept, målade han en ännu mer levande bild av den "blå skåpbilen, med däcken sönderskjutna och dess fönster krossade av kulor, dess inre fläckat med blod och liklukt, med flugor som festar på redan ruttnande kött."

Dessa tre civila i Irak var alltför typiska för de många anonyma döda i landets eviga krig – mannen som sköts för att ha burit ficklampa på ett "offensivt" sätt; barnen som dödats av en "felande" raket; mannen som dödades av "varningsskott"; de tre kvinnorna och en man "maskingevärsskjutna" till döds; och männen, kvinnorna och barnen reducerade till "förkolnat kött" i en amerikansk bombning.

Vilka var de 11 afghaner – fyra av dem barn – som dog i en helikopterattack 2004, eller de "dussintals eller fler" civila som dödades 2010 under en nattlig räd av amerikanska trupper i samma land? Och hur är det med de 30 pinjenötsplockare som slaktades ett år senare av en drönarattack där? Och vad hette Mohanned Tadfis mor, bror, svägerska och sju syskonbarn som dödades i USA:s bombningar som jämnade staden Raqqa i Syrien med marken 2017?

Ofta hade den amerikanska militären ingen aning om vem de dödade. Detta land utförde ofta "signaturanfall" som avrättade okända personer på grund av misstänkt beteende. Så ofta dödade amerikaner sådana individer av liten eller ingen anledning – som att bära ett vapen på platser där skjutvapen, som i detta land, var allestädes närvarande – och räknade dem sedan som döda fiender. En undersökning av Connecting Vets fann att under en flygraid 2019 i Afghanistans Helmand-provins  tröskeln för en attack kunde vara "så lite som en person som använder eller bara vidrör en radio" eller en afghan som bär en "kommersiellt inköpt tvåvägsradio och klev in i ett hem", som genast skulle totalförstöras i en drönarattack."

S k targeted killings (riktade mord) var lika oprecisa. Hemliga dokument från Intercept avslöjade att under den fem månader långa Operation Haymaker – en drönaroffensiv riktad mot al-Qaida och talibanledare längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan – dödades 200 personer i luftangrepp som sades syfta till att mörda 35 högt uppsatta mål. Med andra ord var nästan nio av tio personer som dödades i dessa "riktade" mord inte de avsedda målen. Så, vilka var de?

Även om inriktningen vanligtvis var mer exakt än under Operation Haymaker, har USA:s politik konsekvent hållit fast vid dictumet att manspersoner "i vapenför ålder" som dödats i luftangrepp automatiskt ska klassificeras som kombattanter om de inte bevisas vara oskyldiga. Förutom att döda människor av falska skäl valde USA också allierade som skulle visa sig vara minst lika dåliga som, om inte värre än, än dem som de slogs mot. I två decennier mördade och våldtog sådana USA-finansierade  krigsherrar och milismän just det folk som skulle skyddas. Och naturligtvis vet ingen namnen på alla som dödades av sådana allierade.

Vilka var till exempel de två männen bundna vid den bakre kofångaren på en Toyotapickup i sydöstra Afghanistan 2012 av medlemmar av en afghansk milis som stöddes av amerikanska specialstyrkor? De släpades "längs sex kilometer stenprydd väg" tills de var döda. Sedan lämnades deras "kroppar förmultnande i dagar, en varning till alla som tänkte på att inte lyda Azizullah", den USA-allierade lokala befälhavaren.

Eller hur är det med de 12 pojkar som sköts ner av CIA-stödda miliser vid en madrasa i den afghanska byn Omar Khail? Eller de sex pojkarna som dödades på en skola i närliggande Dadow Khail? Eller någon av de döda efter 10 räder 2018 och 2019 av samma milis, som summariskt avrättade minst 51 civila, inklusive pojkar så unga som åtta år, varav få, skrev reportern Andrew Quilty, verkade "ha haft någon formell relation med talibanerna"?

Hur många reportrars anteckningsböcker är fyllda med opublicerade namn på just sådana offer? Eller räkningar av de dödade? Eller historier om deras död? Och hur många av dem som mördades fick aldrig ens ett omnämnande i en artikel någonstans?

Bygg muren!
Vi lever i en värld fylld av monument som firar liv och död, föregångare och minnesvärda händelser, hjältar och skurkar. I USA råder det ingen brist på minnesmärken och monument till minne av USA:s krig och fallna soldater. En av de mest gripande listar namnen på den amerikanska militären som dog av Vietnamkriget. Mer än 58 000 män och kvinnor är representerade på de visuellt gripande svarta granitväggarna i Vietnam Veterans Memorial.

2018 när den dåvarande presidenten Trump undertecknat ett lagförslag som godkände byggandet av ett monument över det globala kriget mot terrorismen, föreslog Peter Maass, om än bara halv seriöst, att den skottskadade blå Kia-skåpbilen han såg i Irak skulle placeras på en piedestal på National Mall.

"Om vi börjar bygga monument som fokuserar vår uppmärksamhet på det ynklige dödandet av civila i våra krig", skrev han, "kanske vi skulle ha färre krig att utkämpa och mindre anledning att bygga dessa monument."

En blå Kia på National Mall skulle vara en bra utgångspunkt. Men om vi någonsin ska förstå innebörden av krigen efter 11 september kan vi dock behöva en mur också - en som börjar vid den där Kian och går västerut. Det skulle naturligtvis vara enormt. Vietnam Veterans Memorial sträcker sig över totalt 400 fot. Den berömda Vietnamkrigsfotografen Philip Jones Griffiths observerade att en vägg för de vietnamesiska döda skulle bli nio miles lång.

Uppenbarligen är en minnesmur över det civila blodbadet inget som går att förverkliga i det här landet, men nästa gång vi hör lite flyktigt mumlande om en familj utplånad av en drönarattack eller läser en flyktig nyhet om mord begångna av USA-stödd milis, tänk på den imaginära muren och hur den kan vara på väg i din riktning.

Artikeln
Namnen du aldrig får veta - TomDispatch.com är här något förkortad. Nick Turse är författare till bl.a. böckerna Next Time They'll Come to Count the Dead och den bästsäljande  Kill Anything That Moves.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.