28 sep. 2021

Svår eftervalsanalys för Die Linke


Som väntat vann socialdemokratiska SPD det tyska valet och blir nu troligen regeringsbildare tillsammans med koalitionspartners.

För partiet Die Linke är valet 2021 ett svårt misslyckande - två miljoner väljare gick förlorade i förhållandet till valet 2017.
Så här ser mandatfördelningen ut i den nya förbundsdagen:

Parti Mandat Förändr. från 2017
CDU 151 -49
SPD 206 +53
AfD 83 -11
FDP 92 +12
DIE LINKE 39 -30
GRÜNE 118 +51
CSU 45 -1
SSW* 1 +1
 
 
Valdeltagandet var nästan identiskt med 2017 på procent.

2,27 miljoner röstade på Die Linje jämfört med 4,29 miljoner 2017. Partiet hamnade under femprocentsspärren, men kom in tack vare högra siffror i bl.a. Berlin.I Brandenburg fick partiet 8,5 procent och i Sachsen 9,3 procent, vilket indikerar en nedåtgående trend även i östra Tyskland.

I Thüringen, där partiet provisoriskt har premiärministerposten, landade partiet nu på 11,4 procent,  på fjärde plats efter AfD, SPD och CDU.  Med ett genomsnitt på 3,6 procent i väst är vänstern långt borta från femprocentsspärren som till och med konservativa Bayern passerade 2017.

Med tre direktmandaten från Gregor Gysi, Gesine Lötzsch och Sören Pellmann räddade sig partiet dock kvar i förbundsdagen  med det antal mandat som motsvarar partiets procentuella stöd.

Den parlamentariska gruppstatusen bibehålls också, eftersom partiet utgör fem procent av parlamentsledamöterna.

Enligt junge Welt kan nederlaget delvis tillskrivas att partiet lagt sig för nära SPD och De gröna. Väljarna  "föredrog det socialdemokratiskt-gröna originalet".

Däremot de frågor som är särskiljande för Die Linke, t ex. motstånd mot utlandsplaceringar av Bundeswehr och Nato, tonades ned i valkampanjen.

I en deklaration av den s k kommunistiska plattformen inom Die Linke sägs att nederlaget delvis måste tillskrivas en "ohälsosam" strävan att få sitta med i regeringen. Partiledningen gjorde allt för att glömma partiprogrammets formulering: ”Vi kräver upplösning av Nato och dess ersättning med ett kollektivt säkerhetssystem med deltagande av Ryssland, som har nedrustning som ett centralt mål”. Ledande kandidater talade om att bedöma Bundeswehrs utlandsengagemang "från fall till fall".

Ett tröstpris för Berlinvänstern är att 56,4 procent av huvudstadens väljarna i en folkomröstning röstade för projektet "Expropriate Deutsche Wohnen & Co." (39 procent röstade emot). Projektet innebär att fastighetsbolag med mer än 3 000 bostäder ska exproprieras mot kompensation och överföras till en offentlig förvaltare.

Enligt uppskattningar berörs cirka 240 000 lägenheter, cirka 15 procent av Berlins hyresbostäder.

En stor fråga är naturligtvis om Berlins politiker kan och vågar förverkliga folkviljan.

Red
 

* SSW är ett lokalt intresseparti i Schleswig-Holstein.

1 kommentar:

  1. Partiet är kluvet och moralisterna dominerar. Vänsterns kärnfrågor har hamnat på undantag. Men en deltalj kan tilläggas. Det nya partiet die Basis som hamnade på 1,4 procent kan ha varit det parti som förde die Linke under röstspärren som dock neutraliserades av nämnda tilläggsföreskrifter och därför gav partiet rätt att fortsätta.

    die Basis som grundats som en protest mot regeringens coronapolitik med vidhängande totalitära tendenser bör ha tagit sina väljare från die Linke och SPD. Wolfgang Wodarg som är med i die Basis har varit SPD:are sedan ungdomen och även dessas representant.

    Von der Sowjetunion lernen heisst siegen lernen hette det förr i DDR. Men humorn är inte die Linkes starkaste kännetecken. Annars vore det kanske inte så dumt för dem att titta närmare på varför kommunisterna i Ryssland går framåt och de själva bakåt.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.