22 dec. 2019

Ashraf Ghani vann valet

Afghanistans sittande president Ashraf Ghani vann valet den 28 september har valkommissionen kommit fram till efter tre månaders (!) rösträkning.

Han anses ha tagit 50,64 procent av rösterna mot rivalen Abdullah Abdullahs 39,52 procent.

Liksom efter förra presidentvalet anser Abdullah att han är den egentlige segraren och anklagar motparten för valfusk.

Förra gången inskred USA och säkrade posten som "regeringsdirektör" åt Abdullah, som tack för gamla tjänster. Abdullahs part Jamiaat-e Islami, spelade en avgörande roll som brohuvud vid invasionen av landet 2001.

Men valdeltagandet var lågt, 1,9 miljoner av 9,7 miljoner registrerade väljare och ca 19 miljoner som teoretiskt skulle kunna ha röstat.

Ursprungligen uppgavs att 2,7 miljoner röster hade avgetts, men nästan en miljon av dem förklarades ogiltiga på grund av felaktigheter.

Valkommissionens chef Hawa Alam Nuristani säger att resultatet kan komma att justeras efter översyn av en extra granskningskommission.

Valet var tänkt att att bli det renaste i Afghanistan hittills och ett tyskt företag har levererat biometriska maskiner som skulle hindra människor från att rösta mer än en gång. Sådana maskiner saknades dock i 8 255 vallokaler.

En befogad fråga är om det överhuvudtaget är möjligt att hålla ett fritt val i ett land som är ockuperat av USA/NATO och där de pågående striderna hindrade många människor från att rösta, för att inte tala om kandidera.


red


Källor: presstv, https://www.afghanistan-analysts.org/afghanistans-2019-elections-26-a-qa-about-the-ongoing-election-stalemate/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.