21 dec. 2019

Politisk utlämning till USA utesluten i avtal

Demonstranter vid 10 Downing Street.
Utlämningsavtalet mellan Storbritannien och USA förbjuder utlämning för politiska brott.

Under en utfrågning vid Westminster Magistrates Court i London begärde Julian Assanges advokat, Edward Fitzgerald, på torsdagen att Wikileaksgrundaren  inte skulle utlämnas till Förenta staterna av det enkla skälet att de påstådda brotten hos hans klient har en politisk karaktär.
Fitzgerald nämnde att Fördraget om utlämning av Förenade kungariket och Förenta staterna förbjuder utlämning av personer som är kopplade till politiska brott, vilket är just hans klients situation.

Förhören är en del av förberedelserna för domstolsprövningen av USA:s begäran att få Assange utlämnad, som ska ske rum den 24 februari 2020.

Clair Dobbin, som företräder de amerikanska myndigheterna har begärt att fallet ska skjutas upp till april, vilket Westminster-domstolen inte godtog.

Försvarsadvokaten upprepade också sina klagomål om de "stora problemen" som hans team mött när de kontaktat Assange i fängelset och erinrade om att Assange inte har tillgång till en lämplig dator för att förbereda sitt försvar.

I november skickade 60 läkare från flera länder ett öppet brev till den brittiska inrikesministeren Priti Patel som varnade henne för att Assange kunde dö i fängelse om han inte fick akut medicinsk vård.

Även om han redan avtjänat fängelsedomen på 50 veckor för att ha brutit villkoren för sin frigivning 2012, förblir han fängslad eftersom en domstol ansåg att han kunde fly från Storbritannien om han lämnade cellen.

I juni undertecknade den tidigare inrikesministern Sajid Javid en order om att låta Assange överlämnas till USA, där han kan dömas till upp till 170 års fängelse.

Amerikanska myndigheter anklagar honom för att ha konspirerat för att hacka regeringsdatorer och komma över hemliga dokument, som senare publicerades på WikiLeaks-portalen.

https://www.telesurenglish.net/news/Assange-Cannot-Be-Extradited-to-the-US-Lawyer-Holds-at-Court-20191219-0006.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.