23 dec. 2019

Den glömde Gandhi (repris)

I en nyutkommen bok av den svenske journalisten Bertil Falk skildras Feroze Gandhi, Indira Gandhis bortglömde make som kallade henne för fascist och med näbbar och klar kämpade mot hennes diktatoriska metoder.

Bertil Falks bok är resultatet av 40 års forskningar.


I veckan 50 år intervjuades den svenske journalisten Bertil Falk i BBC, där han fick berätta om sin nya bok, som handlar om Indira Gandhis (premiärminister 1966–1977 och 1980–1984) avlagda make Feroze Gandhi.

Den som lyssnat på Joan Baez a capella-version av protestsången "Aint' Gonna Let Nobody Turn Me Around" från 1975 - där hon bl.a. gisslar Nixon och "that stinking murderer Kissinger", har kanske grubblat över följande vers:

Ain't gonna let Indira Gandhi turn me around
Turn me around, turn me around
Ain't gonna let Indira Gandhi
(how'd she get that name?)
'round…


Indira Gandhi hade just utropat undantagstillstånd efter att ha dömts för valfusk. För alla upplysta indienvänner hade hon blivit antitesen till det demokratiska Indien.

Men hur fick hon som var född Nehru namnet Gandhi? Hon var ju dotter till Jawaharlal Nehru, men namnet Gandhi smällde högre. Gandhi blev hon genom att gifta sig med en parsi, dvs zoroastrisk trosutövare i Indien, vid namn Feroze Gandhy, som inte alls var släkt med Mahatma Gandhi, Indiens grundare. När Feroze anslöt sig till självständighetsrörelsen på 30-talet lät han ändra stavningen av sitt namn till Gandhi.

Samtidigt som paret Gandhi var på väg att återvända från London till Indien hände det sig att väljarna i delstaten Kerala i Indien 1957 sett till att kommunistpartiet (KPI) kom till makten. För första gången i historien hade en kommunistisk regering lyckats ta makten på helt fredlig väg. Med 35 procent av rösterna var partiet störst och fick bilda regering.

Tidigare regeringar i Kerala hade lovat landreformer, men det var den kommunistiska regeringen som bestämde sig för att genomföra dem. En  utbildningsreform stötte på motstånd från den kristna kyrkan, Muslim League och Nair Service Society, som alla kontrollerade ett stort antal skolor och nu gick i spetsen för at avsätta den kommunistiske utbildningsministern.

När paret Gandhi kom tillbaka möttes de av Nehru som hade invändningar mot dotterns äktenskap. Samtidigt utsattes Nehru för påtryckningar att avsätta kommunistregimen i Kerala. Men han var ambivalent. Han tyckte inte om situationen i Kerala, men han visste att det odemokratiskt att avsätta en folkvald regering.

Till skillnad från sin far hade Indira, sedan 1955 ordförande för AICC (All India Congress Committee), inga betänkligheter mot att avsätta kommunisterna i Kerala eller någon annan delstat för den delen.

1959 mobiliserade hon sina anhängare för att omstörta Kerala. Situationen blev våldsam, polisen öppnade eld mot demonstranter, 8 000 arresterades och många dog. Det var första men inte sista gången hennes beslut orsakade blodsutgjutelse.

I det läget kallade Indiras make Feroze vid en frukost med Jawaharlal Nehru dennes dotter för fascist. Indira lämnade rummet i raseri. Feroze bekämpade henne med alla medel, genom pressen, via andra politiker och ansikte mot ansikte. Feroze tyckte att det var odemokratiskt att avskeda en vald regering, vare sig det var en kommunistisk regering eller någon annan.

Feroze förlorade slaget och direkt presidentstyre infördes i Kerala. Men även efter att ha tappat slaget fortsatte Feroze kampen för demokratiska principer.

Faktum är att Indira och hennes allierade genom sina handlingar lyckades öka stödet till motståndarna KPI från 35,28 till 43 procent i Kerala.

Det här var bara början på Indiras missbruk av paragraf 356 i den indiska konstitutionen, som ger en möjlighet att köra över delstatsregeringar. Indira Gandhi använde artikel 356 inte mindre än nittio gånger mellan 1966 och 1977.

Man kan läsa mer om detta dolda kapitel i Indiens historia genom att skaffa Bertil Falks bok, som utkom i fjol (ISBN-10: 9351941760; ISBN-13: 978-9351941767). För många är Bertil Falk mest känd som Bokmässans grundare.


Stefan Lindgren

Artikeln var publicerad här första gången 2017, så Bertil Falks bok kan ha dykt upp på brittiska antikvariat. 

1 kommentar:

  1. Tack, värdefullt. 22 december publicerar Röda rummet min artikel om Mohandas Gandhis inflytande i Norden som haft stort inflytande sedan februari innan Gandhi började indiska frihetskampen och påbörjade en allians med kvinnliga grundtvigianska missionärer för att få många efterföljare som svenske prästen Burger Forell som smugglade ut judar ur Nazityskjland för att bli själasörjare åt tyska krigsfångar till Jan Myrdal.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.