20 feb. 2019

Polen gräver kanal för USA-flottan

EU-kommissionen har utlyst ett brådskande möte på Wislanäset för att granska ett polskt projekt som går ut på att dra en kanal tvärs över näset.

Syftet: att USA:s örlogsfartyg ska kunna nå hamnen i Elblag och komma ännu närmare den ryska gränsen.
EU-kommissionen har skickat ett till Polens ministerium för sjöfartsekonomi och inlandssjöfart och kräver skyndsamt ett möte för att ta ställning till den redan påbörjade sjöfartskanalen.

Europeiska kommissionen ifrågasätter själva projektets giltighet. Samtidigt har Polen, som de säger, talat med kluven tunga. I början motiverade Warszawa århundradets projekt med sociala och ekonomiska faktorer och då var det nödvändigt att få EU:s godkännande ur miljösynpunkt.

Men sedan övergick Polen till att motivera kanalen ur försvarssynpunkt och då gäller inte EU-fördragets paragraf 6.4, dvs. Polen kan själv fatta beslut.

EU-kommissionen betvivlar att kanalen, som de polska myndigheterna säger, kommer att ha en "liten inverkan" på miljön. Faktum är att Wislanäset i Natura 2000, en av EU skyddad naturzon.

Avverkningar har redan börjat på näset och  sjöfartsverket i Gdynia har lagt ut en videopresentation av hamninfrastrukturen på YouTube. Videon visar att navigering längs kanalen inte kommer att vara fri. Dels kommer de att byggas två rörliga broar över kanalen, dels kommer inloppet från Östersjön att blockeras av särskilda metallkonstruktioner, som kan sänkas när ett fartyg ska passera.

Av allt att döma, skriver warandpeace.ru är det militär syftet det primära, att amerikanska örlogsfartyg ska kunna gå in i den polska hamnen i Elblag. Idag måste varje fartyg, innan det kommer in i Elblag-bukten, att passera den ryska flottans viktigaste sjöbas, staden Baltijsk i  Kaliningradregionen.

Att USA-flottan redan har tillgång till hamnarna i Gdynia och Gdank och kan gå in  där med kärnvapenbestyckade fartyg räcker inte. Efter det uppsagda INF-avtalet är det också fritt fram att var som helst placera ut kort- och medeldistansmissiler som på 10-12 minuter kan rikta nukleära förintelseslag mot Moskva och andra ryska storstäder.


warandpeace.ru 20/2

1 kommentar:

  1. Haha, amerikanerna har missiler och deras soldater stationerar i Polen så de kan komma ännu närmare Ryssland utan denna kanal. Kolla på kartan. Vad gäller denna kanal så handlar det om att Putin förbjuder polska fartyg att ta sig in där, eftersom när de rundar halvön Hel så hamnar de på ryskt territorialvatten. Det betyder att en stor del av Polen är avskuren från Östersjön. Staden Elblag vill ta emot fartyg för att sedan kunna använda flodsystemet och frakta vidare med pråmar

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.