20 feb. 2019

Nytt ljus på fallet Bernadotte


Den ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti har gjort vad svenska journalister borde ha gjort. De har gått till CIA:s nyligen avhemligade arkiv för att se hur grunden lades till dagens förödande konflikter.
Enligt CIA var mordet på Folke Bernadotte något som skulle stabilisera situationen i Mellanöstern.


Två år efter slutet av andra världskriget undertecknade USA:s president Harry Truman lagen om nationell säkerhet. 18 september 1947 betraktas som Central Intelligence Agencys födelsedag. Uppgiften var att samla in och analysera information om utländska stater och medborgares verksamhet. CIA försåg USA:s president med en daglig översikt där man inte bara analyserade händelserna utan också gjorde prognoser för framtiden.

En sådan översyn som låg på Harry Trumans skrivbord på CIA:s första årsdag - 18 september 1948 - handlade om mordet i Jerusalem på den svenska diplomaten och ledaren för en rad humanitära aktioner, Folke Bernadotte.

Som en av ledarna för Internationella röda korsets svenska gren engagerade sig Folke Bernadotte i judarnas situation i Tyskland. SS Reichsführer Heinrich Himmler försökte använda honom som mellanhand i separatförhandlingar med västerländska regeringar, men Bernadotte vägrade. Dessutom lyckades han föra ut mer än 25 tusen judiska fångar från de nazistiska dödslägerna.

Efter kriget utsågs han till en särskild FN-medlare för att lösa den arabisk-israeliska konflikten.
Bernadotte presenterade sin egen plan för att lösa situationen i regionen för generalförsamlingen och föreslog där att ställa Jerusalem under internationell kontroll och införa totalt förbud mot import av vapen i de stater som berördes av konflikten.

Han sköts i sin bil av okända personer, uniformerade soldater från den israeliska armén. CIA-analytiker drog omedelbart slutsatsen att mordet var ett av de judiska extremistgruppernas arbete.

Men de gjorde en oväntad prognos: Enligt deras uppfattning skulle detta brutala brott leda till avspänning i Mellanöstern och tjäna freden.

18 september 1948
MORDET PÅ GREVE BERNADOTTE
Mordet på greve Bernadotte, som påstås ha utförts av terrorister från Sternligan i det heljudiska distriktet Katamon i Jerusalem-Katamon-distriktet ökar sannolikheten för att en lösning kommer att uppnås i Palestina. Avskyn runt om i världen och den prestigeförlust FN skulle lida om det underlät att handla kan mycket väl egga säkerhetsrådet och generalförsamlingen att vidta åtgärder som inte bara skulle stärka dess fredsmaskineri i Palestina utan också medföra en slutgiltig lösning av hela den arab-sionistiska frågan. Israels provisoriska regering (PGI), som är rädd för att ytterligare antagonisera världsopinionen och att förlora det avgörande stöd som den har fått från USA, kommer troligen att vara mer villigt att hålla freden och att acceptera FN-rekommendationer än tidigare. Dessutom kommer den sannolikt att tvingas försöka omedelbart likvidera Sternligan och möjligen även Irgun Zvai Leumi, för att avvärja fullt ansvar för brottet. Sådana likvidationer kommer att kosta PGI den militära och politiska styrka som Sternligan och Irgun Zvai Leumi har bidragit med till den sionistiska saken och kommer också att konfrontera Israel med ett allvarligt internt säkerhetsproblem. Den judiska militära styrkan, som har motiverat det judiska motståndet mot en verklig kompromisslösning med araberna, kommer således att minskas kraftigt.

Ett helt annat exempel på hur CIA i hemlighet gjorde helt andra bedömningar än USA officiellt handlar om mordet på den colombianske liberalen Jorge Gaitan våren 1948.

På den nionde Panamerikanska utrikesministerkonferensen i Bogota diskuterades då skapandet av Organisationen för amerikanska stater (OAS). Den colombianska konservative utrikesministern  Laureano Gomez var ordförande på konferensen. Förenta staterna hade stora förhoppningar på denne, och räknade med bildandet av ett kraftfullt anti-kommunistiskt block.

De colombianska liberalerna, ledda av Jorge Gaitan, motsatte sig starkt detta. De hade för avsikt att blockera de utkast till resolutioner som föreslagits av USA och avsätta Gomez från posten som konferensordförande.

Den 9 april sköts Gaitan vid dörren till sitt kontor. Mordaren, en viss Juan Roa, slets i stycken av en tillskyndande folkmassa.

Kommunisterna och liberalerna (särskilt vänsterflygeln, som Jorge Gaitan tillhörde) ledde ut folket på gatorna. Regeringen var tvungen att slå ner oroligheterna med hjälp av armén - stridvagnar, artilleri och till och med örlogsfartyg. Enligt olika källor omkom närmare 20 000 människor. Det är känt att den framtida ledaren för den kubanska revolutionen Fidel Castro deltog i dessa strider.

Vad rapporterade då CIA till presidenten?

COLOMBIA: En fortsättning av Bogotakonferensen förordas.
USA:s ambassad i Bogota rapporterar att delegationsledarna enhälligt är för att fortsätta konferensen 'såvida inte situationen förvärras så att det blir fysiskt omöjligt'.

Rapporter från USA:s konsulat i Colombia tyder på att regeringen fortfarande gör framsteg med att återställa ordningen och att upproren utanför huvudstaden var relativt små och snart kan bringas under kontroll. Ambassaden tillägger att upprensningen av krypskyttar fortsätter i Bogota där skadorna och förlusterna av liv har varit mycket omfattande.

[Här följer ett alltjämt censurerat stycke.]
Ambassaden sänder en rapport att mördaren i oktober i fjol var anställd som butler på den sovjetiska legationen. Den colombianska regeringen har meddelat att den har arresterat de personer som tog över en radiostation i Bogota och att två ryska agenter och andra utlänningar fanns bland de arresterade.


(CIA:s kommentar: CIA tror att den colombianska regeringen kommer att göra alla tänkbara försök att lägga ansvaret för upproret på kommunisterna. Det rapporterade beslutet att avbryta diplomatiska förbindelser med Sovjetunionen är förenligt med en sådan kampanj. Tillgängliga bevis talar emellertid starkt för att kommunisterna inte initierade revolten, som var en spontan reaktion på mordet på
Gaitan, men aktivt uppmuntrade massaktioner när väl upproret hade brutit ut.

Senare visade sig att Roa inte varit anställd vid den sovjetiska ambassaden, men att han under krigsåren tillhört den tyska legationen. Han var också medlem av det konservativa partiet. Inte heller bekräftades uppgifterna om gripna sovjetagenter.

Inte desto mindre fortsatte både Laureano Gomez som snart valdes till president och Vita huset i Washington att anklaga Moskva för oroligheterna.


Källa: Ria-Novosti, Vladimir Ardajev
1 kommentar:

 1. En brittisk inflytandeagent Orde Wingate uppmuntrade terrorattacker mot araber. Bland många andra i den generationen upplärdes Ariel Sharon.
  https://larouchepub.com/pr/site_packages/2002/sharon/dec2000brit_darbyites.html
  Den Darby som åsyftas var en agent för ostindiska kompaniet och frimurare som missionerade den kristna zionismen i Usa med sin egen modifierade bibeltext.
  I följande text av Mark Burdman nämns bla att britterna även uppmuntrade en arabisk terror och att även Moshe Dayan lärdes upp av Wingate.
  https://www.larouchepub.com/eiw/public/1982/eirv09n25-19820629/eirv09n25-19820629_036-why_israel_fights_britains_wars.pdf

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.