24 feb. 2019

Guaidós humanitära aktion ”en katastrof”

CNN:s Pedro Brieger menar att el Chavismo står enad och stark och gick stärkt ur de senaste veckornas attacker mot Venezuela från USA och de latinamerikanska staterna som leds av högern.
Guaidós humanitära aktion är ”en katastrof”, rapporterar CNN i en sammanfattning av TV-kanalens analytiker och kommentatorer i Houston och Buenos Aires.
CNN:s huvudredaktion i Atlanta, USA hade det alltså svettigt igår när den skulle värdera det som skulle bli ”spiken i Maduros och Revolutionens kista”, ”Dagen D”, den 23 februari.

Dick Emanuelsson rapporterar om vad som hände.
Det blev Maduro som stod triumferande i Caracas på ett av dessa dagliga massmöten där han dansade salsa med fru Celia och gav budskapet till Trump; ”YANKIE GO HOME - VENEZUELA RESPEKTERAS”! Maduro gav också den colombianska ambassadens personal 24 timmar på sig att packa sina resväskor och flyga till Bogota, ett resultat av Bogotas permanenta krigföring mot Caracas.

TRIST SKARA
I staden Cucuta, 500 meter från gränsen till Colombia stod en surmulen kvartett bestående av OAS´ generalsekreterare Luis Almagro, Colombias president Ivan Duque, Chiles president Sebastian Piñera och var och en av dessa tre gjorde så gott de kunde för att hålla uppe modet på den fjärde personen, Juan Guaidó.

Almagro var kanske den mest nedstämde av de fyra och tittade knappt upp från pappret han läste upp det färdigskrivna talet inför världspressen som inte fick sitt ”FOTO” att sätta på ”1:an” eller tevekanalernas dramatiska påannonsering om det som skulle bli en ”världshändelse”. Detta hade 99 procent av alla kommentatorer hävdat på fredagskvällen.

MILITÄREN ENIG BAKOM MADURO
CNN:s kille i Puerto Rico, som hade lett direktsändningen under hela morgonen gjorde vad han kunde när han kontaktade CNN:s medarbetare och kommentatorer i Buenos Aires och Houston om hur de värderade den USA-ledda aktionen som pågått i 48 timmar och hade accelererats i upphetsning där tittarna väntade på att de första bomberna skulle fällas.

Men Jorge Davila, som är CNN:s reporter i Miami var uppriktigt ärlig och Frank när han sa:

– Aktionen blev en katastrof (desastre).

Pedro Brieger, i Buenos Aires fyllde på:

– Det var en ledsam stämning på presskonferensen. Jag vill också påstå att de väpnade styrkornas enhet inte alls har brutits, underströk Brieger och polemiserade mot Juan Guaidós uttalande på presskonferensen om att han nu har militärens stöd bakom sig som interimspresident.

Över 1,6 miljoner venezuelaner ingår i den Bolivarianska Folkmilisen som består av både kvinnor och män och från 18 år och uppåt.


KOPIERA NICARAGUA
Guaidó gjorde ett uttalande som handlar om samma argumentationstaktik som vi såg från händelserna i Nicaragua 2018. När oppositionen vägrade att rasera barrikaderna, fick de erfara hur den reguljära polisen och den frivilliga polisen, som har författningsgrund i Nicaragua, på en vecka raserade dessa barrikader och återinförde ett spänt lugn i landet. Men den statskuppsvänliga högeroppositionen hävdade att det vara ”Ortegas paramilitärer” som i strid mot författningen sköt mot terroristerna vid ”Dödens Barrikader”.

Det är samma taktik och språkbruk som Juan Guaidó nu kommer att använda sig när han kommenterar det organiserade beväpnade venezuelanska folket i den Bolivarianska Folkmilisen, den milis som finns på arbetsplatser och bostadsområden och som är garanten mot varje statskuppsförsök. Det är den kvalitativa skillnaden mellan militärkuppen i Chile den 11 september 1973 och Venezuela 2019. Guaidó vet att han är totals betydelselös och slut i politiska termer om han och USA inte lyckas bryta upp den militära apparatens enhet och lojalitet med författningen och den valde presidenten som är Nicolas Maduro. Därför kommer Guiadó med all säkerhet att skylla fysiska konfrontationer på vad han kommer att döpa till ”Maduros paramilitärer”, eller ”kollektiv” som han kallade folkmilisen på presskonferensen.

Men CNN:s kommentar menade, att det spelar ingen roll om 10-15 militärer eller nationalgardister eller några diplomater har hoppat av Maduro. ”I Libyen var det många, men det har inte hänt i Venezuela”, sa Brieger och tillade helt korrekt, att ”som analytiker måste vi vara korrekta.

GUAIDÓS HÖGEREXTREMA RÅDGIVARE OCH ALLIERADE
Brieger gjorde även en annan viktig reflektion:

– Hur tolkar folk i allmänhet det faktum att Guiadó omger sig med personer som Marco Rubio (USA-kuban, republikansk kongressledamot och en av Trumps rådgivare i Latinamerikafrågor), Piñera eller Duque?

Vad Brieger syftade på var att Guaidó betraktas i Latinamerika som en allmän nickedocka, totalt kontrollerad av Trump och Latinamerikas högerpresidenter. Dessa ses med ett allt större ogillande av breda djupa folklager i sina respektive länder. Bara det faktum att det i Colombia har dött närmare fem tusen barn av hunger och törst i länet Guajira gör att talet om ”humanitär hjälp till Venezuela” möter föraktfulla och ironiska kommentarer från människorna i respektive länder. Eller att Macris Argentina är helt i händerna, återigen, på FMI och har sänkt argentinarnas levnadsstandard till tiden för Carlos Menem.

CNN:s Pedro Brieger menar att el Chavismo står enad och stark och gick stärkt ut de senaste veckornas attacker mot Venezuela från USA och de latinamerikanska staterna som leds av högern.

MADURO OCH CHAVISMEN STÅR ENAD
Och Brieger dräpte detta utbyte av kommentarer från två av CNN:s främsta analytiker av Latinamerika med orden:

– El Chavismo visar sig solid och enad. Maduro vann strålkastarljuset!

Och CNN flyttade över kameran till Caracas där Maduro ironiserade över att Juan Guaidó i Cucuta och på presskonferensen uppgav att han från och med i dag utlyser val som ska äga rum om en månad. Hur, med vem och vad ”interimspresidenten” ska genomföra detta val återstår att se. Men Maduro verkade inte vara orolig och avslutade massmötet med budskapet, att från och med den 28 februari till 1 mars är det festdagar i Venezuela för då inleds den STORA KARNAVALEN!

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.