20 feb. 2019

Iran ökar oljeproduktionen

Trots USA:s sanktioner har Iran sedan början av 2019 kunnat öka sin oljeproduktion, rapporterar Reuters och citerar trafikspårningsdata från Refinitiv Eikon.
Den genomsnittliga dagliga volymen av oljeleveranser från Iran var i januari 1,1 miljoner fat, byråerna rapporterade och i februari ökade siffran till 1,3 miljoner fat olja per dag.
Tidigare rapporterade Internationella energibyrån (IEA) att utbudet av råolja från Iran i december föll till cirka 0,94 miljoner fat per dag.

Den 6 augusti 2018 meddelade USA:s president Donald Trump undertecknandet av ett presidentdekret som återinförde USA:s sanktioner mot Iran, vilka avbröts efter undertecknandet av den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) om det iranska nukleära programmet.

EU:s myndigheter meddelade efter USA:s frånträde från avtalet att unionen från och med den 7 augusti införde lagstiftningsåtgärder för att blockera "effekterna av amerikanska extraterritoriella sanktion" på europeiska företag.

Från Kina rapporterades också att kinesiska myndigheter inte skulle vägra att köpa iransk olja på grund av USA:s sanktioner.

För första gången har USA:s sanktioner bidragit till att isolera inte föremålet för sanktionerna utan den som infört dem. När Mike Pence i helgen framträdde vid säkerhetskonferensen i München och manade Europa att följa USA-sanktionerna mot "mördarregimen" i Teheran var svaret isande tystnad.

Motsättningarna på konferensen var dock av taktisk art. På konferensen var en av anklagelserna mot USA från Tysklands kansler Angela Merkel att president Trump aviserat USA:s tillbakadragande från Syrien "alldeles för tidigt".

Och vad gäller USA:s olagliga sanktioner mot Venezuela är det troligaste att EU kommer att följa efter.  EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini varnade i måndags för att nya sanktioner mot Venezuela skulle kunna införas när som helst.

Uttalandet kom sedan Venezuela hindrat sex ledamöter av Europaparlamentet från att komma in i landet för att besöka Juan Guaido, landets självutropade "president".

På grund av olika amerikanska sanktioner har Venezuela förlorat 38 miljarder dollar de senaste tre åren. Detta konstaterades Venezuelas vice president för planering Ricardo Menendez igår.

Enligt honom har BNP minskat med 23 miljarder dollar på grund av USA-sanktioner och 15 miljarder dollar utgör intäktsförlusten från Citgo, dotterbolag till Venezuelas statliga oljebolag, som är verksamt i USA.

"Om vi ​​lägger till den 20 miljarder dollar som försvann under oljesabotaget 2002, talar vi om förluster på 58 miljarder dollar som drabbat landet", sa vice presidenten.

Enligt CIA:s World Factbook CIA har Venezuela bruttonationalprodukt (mätt enligt köpkraftsparitet) sjunkit från 531,1 miljarder dollar 2015 till 381 miljarder år 2017.

https://www.vestifinance.ru/articles/115010


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.