31 aug. 2018

Putin backar en fjärdedel

I ett halvtimmeslångt TV-tal i onsdags uttalade sig Rysslands president Putin för första gången utförligt om den planerade pensionsreformen.

Han förslog mildringar av reformen som minskar statens ekonomiska fördelen av reformen med ungefär en fjärdedel. Framför allt justeras den höjda pensionsåldern för kvinnor ner och kommer nu att höjas från 55 till 60, istället för 63 som planerat.

29 aug. 2018

Största ryska militärövningen på 37 år

I september kommer det ryska försvarsministeriet att genomföra den största militärövningen sedan 1981. Enligt BBC:s ryska sändningar kommer cirka 300 tusen man att delta i manövern "Öst 2018".

Formatet är jämförbart med manövern "Väst-8", men är i vissa avseenden ännu större , sade försvarsministern Sergej Sjojgu till reportrar.

26 aug. 2018

John McCain var ingen krigshjälte

McCain syntes ofta på platser där USA bedrev olagliga krig.
Den just bortgångne  USA-senatorn John McCain var inget krigshjälte. Han fällde bomber på ett folk som han ingenting visste om, och han hade föga erfarenhet av riktigt krig.

Al Burke, Nordic News Network skriver:

John McCain har avlidit och, som ett förfalskat brev på posten, fylls medierna nu med fina ord om den gamle krigsförbrytaren, historieförfalskaren m.m.


“Hyllningarna till McCain i natt: ‘Världen har förlorat en hjälte’ “ får vi veta av SVT. “Han var krigsfången som blev en hjälte… Politikerna hyllar McCain” o.s.v., o.s.v.

Vi i Sverige fick en försmak av denna osmakliga företeelse för tre år sedan då McCain besökte Stockholm i syfte ”att knyta Sverige allt tätare till USA-Nato” som det står i den notis som här nedan återges och som är lika aktuell i dag.

För den som vill veta mer om den verklige McCain bifogas härmed ett par upplysande artiklar i ämnet.


Jan Myrdal: Om medierna har Trump rättNär Trump talar om hela opinionsetablissementet i Förenta staterna som köpta lögnspridare vet publiken i Förenta staterna att han har rätt, skriver Jan Myrdal.


Men medias förfall är inte bara Trumps problem. I Sverige har allt vad medlemsägda- och styrda tidningar försvunnit.

22 aug. 2018

USA säger nej till fredssamtal, talibanerna ja

En fredsmarsch till Kabul 17 juni, där bl.a. många krigsinvalider deltog, krävde omedelbara förhandlingar mellan regeringen och talibanerna om ett slut på kriget.
Enligt ryska nyhetsbyrån Interfaks har USA avböjt att delta i de samtal som kommer att hållas i Moskva den 4 september mellan en rad olika berörda parter om möjligheterna till fred och försoning i Afghanistan.

Ska freden återkomma till Afghanistan efter snart 40 års oavbrutet krig, varav de sista 17 åren anfört av USA/Nato lär det inte bli med Washingtons hjälp.

20 aug. 2018

FN-organ förbjudna delta i Syriens återuppbyggnad

Återuppbyggnaden av Syrien beräknas komma att kosta 21 miljarder euro. Enligt ett hemligt direktiv har alla FN-organ förbjudits att delta i det brådskande arbetet. Fem miljoner flyktingar i grannländerna väntar på att få komma hem.
FN:s politiska avdelning utfärdade i slutet av förra året ett förbud för alla FN-organ att delta i återuppbyggnaden av Syriens ekonomi, avslöjade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens i Moskva idag.

Förbudet hade formen av ett hemligt direktiv och var av allt att döma undertecknat av avdelningens dåvarande chef, amerikanen  Jeffrey Feltman.

19 aug. 2018

Offensiv för "rättvist och fredligt" Tyskland

Sahra Wagenknecht, en av två ordföranden i Die Linkes fraktion i den tyska förbundsdagen,  går på offensiven med projektet "Aufstehen" (stå upp). Grundtanken är att bygga upp en bred allians, fristående från partistrukturer, som ska kunna driva frågor om rättvisa och internationalism.

Tyskland ska bli ett "rättvist och fredligt land", menar initiativtagarna och går specifikt emot militära engagemang utomlands och den aggressiva sanktionspolitiken mot Ryssland.

16 aug. 2018

Imran Khan om drönarmordenPå måndag 20 aug kommer Kunskapskanalen att visa ”Brittiska flygvapnet 100 år med Ewan McGregor”.

Borde inte SVT:s dyra programtid användas till en mer trängande uppgift, att visa RAF:s pågående härjningar i Pakistan och vad Imran Khan, landets nye nye premiärminister, anser om saken, undrar Franz Smidek.

USA dubblar sina styrkor i Norge

USA:s militärkontingent i Norge kommer att mer än fördubblas, från 330 till 700 marinsoldater, enligt ett uttalande från det norska försvarsdepartementet, som citeras av västerländska medier på onsdagen.
Samtidigt planeras en del av USA-militären  i Norge att genom rotation flytta närmare gränsen till Ryska federationen.

10 aug. 2018

Aborträtt gäller två kvinnor av fem i världen

39 procent av världens kvinnor (gröna länder) har rätt till abort med få inskränkningar, medan drygt tre kvinnor av fem i världen inte kan sägas ha fri abort. I 68 länder gäller totalförbud.

7 aug. 2018

Buffett-index vittnar om ny USA-bubbla

För närvarande präglas USA:s börser av en nästan oavbruten tillväxt. Detta beror främst på att kapital strömmar till USA, som visat stark tillväxt medan ekonomin i andra delar av världen (Kina, EU etc) bromsar in.

Ändå ser tillväxten på den amerikanska aktiemarknaden avvikande och artificiell ut, och många experter förutser ett kraftigt ras.

6 aug. 2018

USA-imperiet redo för sophögen?

USA:s tid som världshärskare är snart över. Landet måste snabbt öka skatteintäkterna eller minska utgifterna med 2 200 dollar per invånare för att inte skuldkvoten ska öka ytterligare.

Den här dystopiska betraktelsen gjorde ekonomiprofessorn Tyler Cowen vid  George Mason-universitetet på Bloomberg Opinion den 30 juli.


4 aug. 2018

Pensionerna ödesfråga för Putin

Över 100 000 deltog i protestmöte 28 juli i Moskva mot pensionsreformen,

Den 14 juni 2018 föreslog premiärminister Dmitrij Medvedev en gradvis ökning av pensionsåldern i Ryssland med 5 år för män (från 60 till 65 år) och 8 år för kvinnor (från 55 till 63 år).
Ökningen föreslås genomföras gradvis. 19 juli antog duman förslaget i en första läsning. Det slutliga antagandet av dokumentet,  planeras till hösten 2018.