29 aug. 2018

Största ryska militärövningen på 37 år

I september kommer det ryska försvarsministeriet att genomföra den största militärövningen sedan 1981. Enligt BBC:s ryska sändningar kommer cirka 300 tusen man att delta i manövern "Öst 2018".

Formatet är jämförbart med manövern "Väst-8", men är i vissa avseenden ännu större , sade försvarsministern Sergej Sjojgu till reportrar.

Övningen "Öst 2018" kommer att hållas från den 11 september till den 15 september om omfatta nästan alla övningsfält i de centrala och östra militära distrikten. 36 000 enheter markutrustning, inklusive stridsvagnar, pansarskyttebilar och andra fordon, samt mer än 1 000 flygplan och helikoptrar ingår.

Övningarna omfattar nästan en tredjedel av den ryska krigsmaktens manskap på totalt en miljon man.

Fjolårets stora övning "Väst 2017" omfattade bara 13 000 man vilket var den högsta tillåtna nivån, utan att inbjuda utländska observatörer att övervaka övningarna i enlighet med OSSE:s Wiendokument år 2011.

Västerländska analytiker ansåg då att tidigare övningar var mycket större, men Ryssland kringgick enligt BBC begränsningen med olika formella knep.

"Väst 2017" gällde en tänkt konflikt med landet "Veishnoria". På sociala media uppfann man snabbt en nationalsång för Veishnoria, komponerade en historia och började till och med utfärda pass i landets namn.

Trots att andra länder inte hade full tillgång till övningarna, följde Nato-kommandot händelserna genom satelliter och radar för att få en bild av de ryska och vitryska arméernas potential.

Nato kallar den ryska övningen "Öst 2018" en uppvisning av förberedelser för en storskalig konflikt. Enligt Nato:s talesman Dylan White fick Nato information om övningen vid ett möte i Ryssland-Nato-rådet i maj.

Enligt White visar övningen Rysslands betoning på förmåga att delta storskalig konflikt. "Det passar in i bilden som vi har sett under en längre tid".

Nato:s militära attachéer i Moskva har inbjudits att följa övningen och "detta förslag är under övervägande", enligt White. Eftersom övningen genomförs utanför OSSE-området är den ryska inbjudan en ensidig goodwillgest.


Källa: BBC, Interfax.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.