16 aug. 2018

USA dubblar sina styrkor i Norge

USA:s militärkontingent i Norge kommer att mer än fördubblas, från 330 till 700 marinsoldater, enligt ett uttalande från det norska försvarsdepartementet, som citeras av västerländska medier på onsdagen.
Samtidigt planeras en del av USA-militären  i Norge att genom rotation flytta närmare gränsen till Ryska federationen.
Oslo förnekar att en sådan ökning av USA:s närvaro i Norge är en militär eskalering. Den norska sidan menar att USA:s militär kommer att vara på landets territorium enbart för att utföra "utbildningsuppdrag".

Tidigare sade Norges utrikesministern Ine Marie Eriksen Søreide till reportrar att beslutet inte riktades mot Ryssland och inte syftade till att skapa en permanent amerikansk bas i Norge.

I juni sade ryska utrikesministeriets talesman Maria Zacharova att dessa planer undergräver Moskvas förtroende för Oslo.

Beslutet om den första utplaceringen av USA-militär på ett halvår togs i början av 2017, i juni beslutades att förlänga deras närvaro.

Detta är  första gången utländsk militär stationeras i  Norge sedan andra världskriget.

war and peace

2 kommentarer:

  1. Det är väl så här det börjar - att "rådgivare" kommer. Att man inte skäms då man ger plats åt den makt som visat sig vara den mest blodtörstiga de senaste decennierna. Vi har USA att tacka för alla desertörer som flytt från Mellanöstern.

    SvaraRadera
  2. När jag läste statskunskap vid Göteborgs Universitet i början av 1970-talrt talades om truppers antal minns jag. En siffra som jag förundrades över och liksom etsat sig fast var att USA hade 200 000 man i Västtyskland.
    Men som det mesta här i livet är frågan tudelad: Var det för försvar i första hand eller aggression? /Kjell Martinsson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.