7 apr. 2018

Samtalet med Julia Skripal

Ett inspelat telefonsamtal mellan den förgiftade dubbelagenten Sergej Skripals brorsdotter Viktoria och hans dotter Julija på sjukhus i Salisbury väcker en rad nya frågor om fallet.

I det inspelade samtalet som spelades upp i TV-programmet "60 minuter" på torsdagen säger Julia att "allt är bra med henne".

Enligt Julia Skripal, mår Sergej Skripal bra ("normalno") .

"Alla återhämtar sig, alla är vid liv ... Ingen har irreparabla saker, jag kommer snart att skrivas ut".

Bakgrunden till samtalet är att Viktoria sökt visum till Storbritannien. När hon blev uppringd från den brittiska ambassaden och ombedd att komma dit inom några timmar och Viktoria svarade att hon inte kunde det (hon är bosatt i Jaroslavl) ringde Julia upp lite senare med en lånad telefon. Det framgick att hon inte kunde tala fritt.


När Viktoria förde sin Londonresa på tal sa Julia genast att  "ingen kommer att ge dig visum". Och idag lördag kom det formella avslaget på hennes visumansökan..Viktoria Skripal sa att hon är "fruktar" för Julia och Sergejs säkerhet ("Skulle inte ni göra det?"), hävdar att de brittiska myndigheterna är otillförlitliga och tvivlar på deras version av händelserna.

I fredags kom också officiell brittisk bekräftelse på att Skripal håller på att tillfriskna.


Theresa May hade alltså fel när hon i det brittiska parlamentet 26 mars förklarade att "deras tillstånd troligen inte kommer att förändras inom en snar framtid, och de kanske aldrig kommer att återhämta sig helt." Uttalandet ledde till spekulationer i brittisk press om när den livsuppehållande vården skulle avbrytas.


60 minuter (Rossija 1)

3 kommentarer:

 1. Medan brittisk press genast spekulerade i äktheten av telefonsamtalet har ingen mindre än oligarkägda New York Times gjort journalistiskt fotarbete. De har besökt Viktoria Skripal i Jaroslavl och fått det bekräftat att hon samtalat med sin kusin och spelat in samtalet. Publicerat i fredagens NYTimes.

  Samtidigt på sin plats att påminna om vad en läkare från sjukhuset skrev i en insändare till London Times p.g.a. deras felaktiga rapportering. "Vi har undersökt 40 patienter och tre av dem har undergått behandling för förgiftningssymptom, dock inte för nervgift." Denna utsaga har förtigits i brittiska medier men inte återtagits eller dementerats.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är både Hercule Poirot och Agatha Christie döda. Vad kommer att komma fram när offren talar? Den brittiske bobbyn, som fann dem och tydligen snabbare borde ha kunnat tala om, vad han varit med om nämner ingen nu. Ur den sensationslystna engelska pressen har ingen intervju publicerats. Var det månne han, som distribuerade giftet men något gick snett? Det reser sig många frågor. Kommer vi någonsin att få svar?

  SvaraRadera
 3. Thierry Meyssan hävdade 20 mars att Britterna hade avsett att få bort Ryssland ur säkerhetsrådet efter en falskflagg i Syrien följd av en bombning av Damaskus och att förgiftningen var tänkt att inträffa parallellt med händelserna i Syrien som gick om intet därför att ryssar och syrier avslöjade den väststödda sammansvärjningen.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.