11 apr. 2018

Ryssland vill undersöka gasanklagelserna nu

Rysslands representant i FN:s säkerhetsråd Vassilij Nebeznia inlade det 13:e ryska vetot mot förslag riktade mot Syriens lagliga regering.
En stor amerikansk flotteskader är på väg in i Medelhavet. Donald Trump och Emmanuel Macron är för krig, medan Theresa May tvekar.

Sveriges FN-representant Olof Skoog säger att Sverige ”i allmänhet inte stöder militära attacker”, men i praktiken har han spelat med i det diplomatiska förarbetet för en stor militär attack på Syrien, just i ett skede när landets terroristplågade folk ser ljuset i tunneln.
Tisdagens möte i FN:s säkerhetsråd innebar att ett amerikanskt resolutionsförslag fälldes av ryskt veto. Endast Bolivia röstade med Ryssland och Kina lade ner sin röst.

Kärnan i voteringen var att USA vill införa en undersökningsmekanism som liknar den som tidigare på synnerligen ofullständigt material anklagade Damaskus för att ha använt sarin i Khan Sheikhoun i april 2017.

Det skulle ta upp till tre månader att organisera den mekanism som USA efterlyste. Men OPCW:s utredare är redan på väg till Östra Ghouta och Ryssland och Syrien lovar att skapa alla möjligheter för dem.

Till scenariet hör ett öronbedövande vapenskrammel från Pentagon. Donald Trump lovar ett ”stort beslut” inom 48 timmar.

En ny flotteskader har skickats från Virginia in i Medelhavet, ledd av hangarfartyget USS Harry Truman. I gruppen ingår också raketkryssaren Normandie, jagarna Jason Dunham och Sullivans samt örlogsfartygen av olika kaliber  Arly Burke, Balkeley, Forest Sherman och Farragut. Det totala manskapet uppgår till cirka 6 500 man. Det väntas att den tyska fregatten "Hessen" ska ansluta sig.

Tidigare sa den franska presidenten Emmanuel Macron att de tre allierade - USA, Storbritannien och Frankrike - kommer att fatta ett beslut om huruvida man ska utföra en attack mot Syrien "under de kommande dagarna." Han gjorde då förbehållet att omfattningen av en eventuell fransk attack på Syrien skulle vara begränsad till anläggningar som ”används för att producera kemiska vapen” och inte kommer att påverka Syriens allierade, förmodligen Ryssland och Iran.

OPCW sa 2014 att organisationen avlägsnat det sista partiet av den syriska regeringens kemiska arsenal i juni 2014.

Storbritanniens premiärminister Theresa May är enligt obekräftade uppgifter inte särskilt villig att gå i krig - nu. Hon ska ha sagt Donald Trump att hon inte kommer att agera förrän det finns fler bevis på Syriens skuld.

Och OPCW:s utredare är på väg, med ett tydligt oskrivet uppdrag att skaffa fram sådana ”bevis”. Om det kommer att lyckas återstår att se. Kanske är den här gången bevisen för terroristernas skuld till de inscenerade klorgasattackerna alltför uppenbara.    Under en telefonsamtal på tisdag kom ledare i USA, Storbritannien och Frankrike överens om att "det internationella samfundet måste svara" på den kemiska händelsen i Syrien Douma.

Rapporter från de ”vita hjälmarna”, en terroristanknuten grupp, anger antalet offer för den påstådda kemattacken till dussintals. Enligt syriska och ryska militärer på plats rör det sig om provokationer från de få kvarvarande terroristerna i Douma. Över 40 000 människor har lämnat Douma för att gå över till regeringskontrollerat territorium.

Vad gäller FN-omröstningen ska man notera att USA:s resolutionsförslag till stor del byggde på ett svenskt förslag. Sveriges FN-representant Olof Skoog har blamerat sig med ett uttalande att Sverige ”i allmänhet inte stöder militära attacker” och därmed öppnat för att vi skulle stödja Trumps kommande attack.

Kärnan i det amerikanska resolutionsutkastet är det utgår från Syriens skuld och därmed förvägrar Syrien all del i en utredning. Detta strider mot OPCW:s regelverk och innebär i praktiken att utredningens slutsatser är klara redan innan den börjat.

En annan skillnad mot det ryska förslaget är att ryssarna förbehåller den slutliga rätten att avgöra skuldfrågan FN:s säkerhetsråd.

Betecknande för den hätska stämningen i säkerhetsrådet är att majoriteten med USA i spetsen senare röstade ner ett förslag att stödja OPCW:s faktainsamlande uppdrag på platsen för den påstådda attacken i Douma. Fem röster för (Ryssland, Kina, Etiopien, Kazakstan och Bolivia), fyra emot (USA, Storbritannien, Frankrike och Polen) och sex, däribland Sverige, lade ner sina röster. I praktiken bidrog Sverige därmed till att skapa en skenbar legitimitet åt det kommande anfallet. Det kommer nu att heta att Ryssland ”stoppat en opartisk” utredning när det i själva verket är USA med vasallstater som motsatt sig en snabb OPCW-utredning.

Storbritanniens FN-representant Karen Pierce utmärkte sig för sin kalla krigs-retorik mot Ryssland. Bl.a. påstod hon i sitt anförande att endast stater kan tillverka sarin, varför den syriska regeringen måste vara skyldig till attacken i Khan Sheikhoun. (Wikipedia: ”Sarin är förhållandevis billigt och lättillverkat”.) Bevisligen har sarin funnits i händerna på flera terroristorganisationer, och USA:s försvarsminister James Mattis har medgett att det saknades bindande bevis mot Damaskus (http://www.nyhetsbanken.se/2018/02/usa-medger-ingen-gas.html).

Stefan Lindgren

1 kommentar:

  1. Pandoras ask öppnades av Barack Obama då han sade att kemvapenanvändning skulle utlösa USA:s intervention. Det innebar en öppen fullmakt till terroristerna att börja iscensätta sådana en masse och skylla på regeringen.
    Det är bara ett par månader sedan USA:s försvarsminister, general Mattis bekräftade att USA inte kunnat bekräfta kemvapenanvändning från regeringssidan UNDER HELA KRIGET ! Men propagandan mal på och ingen har lagt märke till vad Mattis sade, de tidigare fallen läggs fortsatt på regeringens konto. I dag sade finska utrikesinstitutets projektchef Mika Aaltonen som svar på TV-nyheternas fråga vad Trump skulle bomba: "Saringasfabriker och klorgasfabriker plus flygfält". Detta kunde låta komiskt och absurt men är raka motsatsen. Denna person fungerar som högsta sakkunnig och rådgivare åt landets ledning. Han har slukat all propaganda med hull och hår och skickar skräpet vidare för återanvändning till presidenten och andra. Och det är därför världsläget är så skrämmande, de sakkunniga tar inte sitt ansvar. Om en hittepåhistoria om mordförsök på agenter kunde utlösa en massutvisning av diplomater, vad kan man vänta sig av lögnerna som sprids om Syrien.
    Läget är så alarmerande att endast svart humor kan ge lisa. Trots sina mycket skarpa varningar till USA i säkerhetsrådet passade Rysslands representant Nebenza på att kyssa USA:s Nikki Haley på båda kinderna - ett nytt hemligt vapen kan man bara hoppas.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.