8 dec. 2023

Samtal Putin - Raisi om Palestina


Gårdagens samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Irans President Ibrahim Raisi varade i fem timmar. Den största delen av mötet hölls bakom stängda dörrar. Enligt presidentens pressekreterare, ingick både bilaterala och internationella frågor.

I synnerhet diskuterade ledarna situationen den Palestinsk-Israeliska konflikten.

Ryska Presidentens ekonomiske rådgivare för internationella frågor Jurij Usjakov flaggade i förväg för  konversationen mellan de två ledarna väntades bli utdragen.

Samtalen ingår i en serie möten om Mellanöstern som ryska ledare har haft under de senaste 48 timmarna. Dagen innan besökte Putin Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, och den 7 december, på det internationella forumet "Ryssland kallar!" talade med Omans  kronprins, ministern för ungdom, kultur och sport Ziyazin bin Haysam Al Sa.

Vladimir Putin och Ebrahim Raisi diskuterade förutom Palestina också samarbetet inom energisektorn och stora infrastrukturprojekt inom transportsektorn.

Vladimir Putin berättade för sin kollega att han dagen innan hade flugit över Iran på hemväg från Saudiarabien och ville gå ner i Teheran, men fick då veta att president Raisi redan var på vä'g till Moskva.

Raisi svarade att Iran är redo att ta emot den ryska ledaren, en inbjudan som Putin genast accepterade.

Den ryska Presidenten konstaterade att relationerna mellan Ryssland och Iran har utvecklats mycket väl. Putin bad Raisi att framföra hälsningar till Ayatollah Khamenei.

"Tack vare hans stöd har vi haft bra dynamik under det senaste året," sa den ryska presidenten. Handeln mellan Moskva och Teheran ökade med 20 procent förra året och uppgick till 5 miljarder dollar, sa Putin.

Samarbete mellan de två länderna pågår på nästan alla områden: stora infrastrukturprojekt håller på att genomföras, inklusive den Nord-sydliga transportkorridoren.  Nu har vi kommit till det praktiska förverkligandet av den nord-sydliga järnvägen, sa Putin.

Putin påminde även om att en iransk utställning ägde rum i Moskva 4-7 december och väckte stort intresse bland ryssarna.

Den iranska presidenten sa att bombningarna av Gaza bör upphöra så snart som möjligt. "Denna fråga är inte bara en fråga för vår region, det är en fråga för hela mänskligheten. Därför bör vi finna en snabb lösning", sade han.

Enligt Raisi är det särskilt beklagligt att Israels handlande stöds av USA, såväl som andra västmakter länder. Barn dör i Gaza i hela det internationella samfundets åsyn, sa han. Och detta innebär att internationella organisationer har förlorat sin effektivitet.

"Vi planerar att underteckna ett avtal om inrättandet av ett frihandelsområde mellan Iran och EurAsiatiska ekonomiska unionen de allra sista dagarna i december. Detta kommer att skapa ytterligare möjligheter att utöka vårt samarbete, " konstaterade Putin.

På den ryska sidan deltog försvarsminister Sergej Sjojgu i samtalen, liksom vice premiärminister Alexander Novak och biträdande Utrikesminister Sergej Versjinin.

Källa: Rossijskaja Gazeta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.