22 juni 2023

Tysk militarism vaknar igen

Finansminister Christian Lindner (FDP), utrikesminister Annalena Baerbock (De gröna)
samt SPD-arna Olaf Scholz, försvarsminister Boris Pistorius  och inrikesminister Nancy Faeser.


Den tyska ”trafikljuskoalitionen” (av regeringspartiernas färger rött-gult-grönt) presenterade sin nya nationella säkerhetsstrategi förra veckan veckan.


Dokumentet 
Nationale Sicherheitsstrategie är en plan för krig utomlands och upprättandet av en polisstat inrikes, skriver WSWS.

Dokumentet presenterades på onsdagen i det federala presskonferenscentret i Berlin av den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz (SPD), utrikesminister Annalena Baerbock (Die Grünen), finansminister Christian Lindner (fridemokraterna, FDP) samt försvarsministern Boris Pistorius och inrikesministern Nancy Faeser (båda SPD).

Även om retoriken, åtminstone vad gäller vissa fraser om frihet och demokrati, skiljer sig något från den som är känd från det tyska riket under kejsaren eller från det nazistiska tredje riket, är målen i grunden desamma. Den härskande klassen ser den ryska invasionen av Ukraina, provocerad av NATO, och den nuvarande kampen för omfördelning av världen, som en möjlighet för den tyska imperialismen att åter hävda sig som en militär ledare, trots sina historiska brott.

Scholz skriver i sitt förord: "Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina utmanar i grunden den europeiska säkerhetsordningen. Samtidigt förändras den globala ordningen: nya maktcentra växer fram, 2000-talets värld är multipolär." Tyskland är berett på "sådana strategiska förändringar" och betraktar den "nya eran" som en möjlighet "att äntligen rusta upp vårt Bundeswehr (den tyska armén) på ett adekvat sätt."

Regeringen har redan, med Bundeswehrs specialfond [‹das Sondervermögen›] på totalt 100 miljarder euro, inlett den största upprustningsoffensiven sedan Hitler. Detta intensifieras nu. "I ljuset av den nya eran måste vi särskilt investera i vår motståndskraft och förmåga att försvara oss", står det i dokumentet. Kostnaderna ska i alla avseenden bäras av den arbetande befolkningen.

Regeringen har som sitt uttalade mål att öka de tyska militärutgifterna till 2 procent av BNP, detta vid sidan av das Sondervermögen, och vill göra det möjligt för Bundeswehr att permanent föra krig. "Den tyska regeringen kommer, samtidigt som den uppfyller Natos planeringsmål, under de kommande åren att göra Bundeswehr till en av de mäktigaste konventionella väpnade styrkorna i Europa, en styrka som kan reagera och agera snabbt och uthålligt", står det i dokumentet.

Scenarierna sträcker sig ända till kärnvapenkrig. Dokumentet fortsätter: "I den transatlantiska alliansen måste vi kunna beslutsamt konfrontera alla militära hot - nukleära, konventionella, men även cyberhot och alla hot som riktas mot våra system från yttre rymden. ... Tyskland kommer att fortsätta bidra till detta när det gäller kärnvapen genom att utan avbrott förse de nödvändiga flygplanen med relevanta vapenbärarförmågor”.

På en annan punkt förbinder sig den nationella säkerhetsstrategin att "implementera Natos strategiska koncept från juni 2022 i alla dess aspekter". Det innebär inget mindre än att förbereda sig för ett tredje kärnvapenkrig. Natos strategiska koncept säger: "Vi kommer individuellt och kollektivt att tillhandahålla hela skalan av militära förmågor ... som behövs för avskräckning och försvar, inklusive de som behövs för högintensiv tvärdimensionell krigföring mot likvärdiga kärnvapenbeväpnade konkurrenter”.

Även om den tyska upprustnings- och krigsoffensiven just nu äger rum inom ramen för Nato och i nära allians med Tysklands imperialistiska allierade – det talas på många ställen i dokumentet om nära "vänskap" och "partnerskap" med Frankrike och USA – arbetar den tyska härskande klassen systematiskt för att i framtiden självständigt kunna fullfölja sina egna ekonomiska och geopolitiska mål. Den tyska imperialismens gamla mål att "leda Europa att leda världen", som på 1900-talet lade grunden till två världskrig och för fascismen, är tillbaka.

Källa: steigan.no 18 juni 2023

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.