15 dec. 2022

Värsta beskjutningen av Donetsk på 8 år


Storstaden
Donetsk, centrum för det upproriska Donbas, utsattes i morse för massiv beskjutning, den värsta på åtta år.

Samtidigt beslutade EU om ett stödpaket (lån) till Ukraina för nära 200 miljarder SEK, pengar som uteslutande går till behoven på den ena sidan.
Kievregimen vill inte till något pris låta människorna i Donbass leva sitt eget liv. Ända sedan 2014 stämplas de kollektivt som terrorister och beskjuts besinningslöst med raketer utan styrning.

Idag på morgonen utsattes Donbass för den hittills värsta beskjutningen under de åtta år som denna region bekrigats av Kiev. En person dog och nio andra skadades, inklusive ett barn.

Ukrainska nazister slog till mot ett dagis, ett sjukhus, en universitetsbyggnad, en katedral och bostadshus. Nästan 50 raketer avfyrades bara mot de centrala regionerna.

En del var av Nato-typ med GPS-styrning, andra "dumma" Gradraketer av gammal sovjetmodell som kan land var som helst i bebyggda områden.

Minst åtta flerbostadshus skadades, lägenheter och tak fattade eld och röken kunde ses på flera kilometers håll. En gasledning sprängdes. Vid Donetsks tekniska högskola skadades huvudbyggnaden, en studentmatsal och sovsalar och en projektil träffade Uppståndelsekatedralen där en kupol delvis rasade. Raketen föll precis framför altaret i samma stund som gudstjänsten skulle börja.

Nazisterna slog också till köpcentret i Vorosjilovskij-distriktet där bilar på parkeringen fattade eld. På bara en dag avfyrade nationalisterna mer än 200 grovkalibriga granater mot Donetskrepublikens territorium. Totalt dödades sex personer och många skadades.

Förhoppningsvis närmar sig Donetskregionens fullständiga befrielse. Maryinka, en småstad 25 km väster om Donetsks centrum vid riksväg M15 som leder till Zaporozje, är till 80 % befriad idag. I staden Artiomovsk (Bachmut) pågår hårda strider i östra utkanten av staden.

Pervyj kanal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.