31 okt. 2022

Tyskland lydigare lakej än Frankrike

Kiev säger att Tyskland iniom kort kommer att börja leverera Leopardstridsvagnar. Men Olaf Scholz tvekar ännu och vill att USA går före och levererar Abrams-stridsvagnar.

Tyskland är en fem gånger lydigare USA-lakej än Frankrike. Åtminstone om man ser till vem som investerar i kriget. Enligt Kiel Institute for World Economy har Tyskland utlovat 1,2 miljarder euro medan Frankrike bara skrivit på för 233 miljoner euro, vilket är mindre än lilla Estland satsar.

Inte undra på att det skaver mellan Europas två ekonomiska stormakter Tyskland och Frankrike.

27 okt. 2022

Självupplevt om franska samhället

Annie Ernaux. Foto: Catherine Hélie.

Svenska Akademien gjorde ett stort misstag när man gav Nobelpriset i litteratur till den franska författaren Annie Ernaux.

Det hävdar en krönikör i den stora franska morgontidningen Le Figaro. Enligt journalisten skriver hon intetsägande och platt och har ägnat ett helt liv åt navelskåderi som inte ens är skönlitteratur.

Jag håller inte med! skriver Gunnel Engström, Fagersta, som bl.a. läst kortromanen "La Place" (Min far).

Nonsensfri Ukrainanalys, del III

Sex axplock ur det senast årets löpsedlar i Aftonbladet.

Nyhetsbanken publicerar här sista delen av en rapport från Swiss Policy Research (SPR) om den senaste tidens politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.

Författarna granskar en rad fall av ukrainsk respektive rysk krigspropaganda, en granskning som nästan aldrig görs i massmedia.

Beställ "Dö för Nato?"

Nu är andra upplagan av "Död för Nato?" här. Du kan köpa den i Internetbokhadeln eller från förlaget.

Ett specialerbjudande! För 300 kr skickar jag dig ett ex av boken och så får du en årsprenumeration på nyhetsbrevet Ryska posten, som kommer 1 gg/vecka med nyheter från Ryssland och postsovjetiska republikerna som våra media förtiger. Läs ett provexemplar här.

Nappar du på erbjudandet, sätt in 300 kr på bg 403-2132 Gerundium.


25 okt. 2022

Nonsensfri Ukrainanalys, del II

Människor bosatta på högra Dnjepr-stranden evakueras som en försiktighetsåtgärd
inför Kievtruppernas offensiv och en fruktad sprängning av Kachovkadammen.

Här följer del två av Nyhetsbankens redovisning av en rapport från Swiss Policy Research (SPR) om den  politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.


De schweiziska experterna finner bland annat att den amerikanska och europeiska strategin mot Ryssland i stort följer ett strategidokumentet som RAND Corporation framställde 2019 “Extending Russia”.

20 okt. 2022

Nonsensfri Ukrainanalys, del I

Det ryska gasledningsnätet. "Brotherhood" = brödraskap = Bratstvo. Källa: Die Zeit


Nyhetsbanken börjar här publiceringen av en rapport från Swiss Policy Research (SPR)
om den senaste tidens politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.

SPR grundades 2016 och är en oberoende, partipolitiskt obunden och ideell forskargrupp i Schweiz som undersöker geopolitisk propaganda. Gruppen är sammansatt av oberoende akademiker och får inga externa medel förutom läsardonationer.

I det första avsnittet av tre analyseras energisituationen. Lennart Palm har översatt.

Stora telefonkriget

Exporten av mobiltelefoner 2020. De tre största kinesiska märkena är
nästan lika stora som Samsung och Apple tillsammans.

Trots försök från konkurrenterna, främst USA, att stoppa de kinesiska mobiltelefonernas segermarsch så håller de ställningarna.

Huawei har rasat kraftigt 2021-22 på grund av USA-sanktioner. Men andra Kina-märken har snabbt fyllt tomrummet.

18 okt. 2022

Kulturmord i Ukraina


I en bokhandel i Kiev, Siajvo, tar man emot ryska böcker som ska gå till återvinning. På två månader har man fått in 25 ton böcker som inbringat 2 700 euro från pappersinsamlingen.

President Zelenskyj har beslutat att 100 miljoner ryskspråkiga böcker ska rensas ut från landets skolor och bibliotek. Detta trots att en överväldigande majoritet kan läsa på ryska. I sociala media är ryskanm favoritspråk.

17 okt. 2022

Hur säkerhetsstaten manipulerar nyhetsmedia


Amerikanska folket, som räknar med att nyhetsjournalisterna ger dem riktig och oberoende information om vad som händer i världen, är i slutändan offret, skriver Ted Galen Carpenter från Cato-institutet i Washington.

Carpenter är en av de mest ihärdiga kritikerna av Nato och har skrivit rad böcker som analyserar pakten.

13 okt. 2022

143 stater fördömer "rysk annektering"


I gårdagens omröstning i FN:s generalförsamling lyckades USA få igenom en resolution om att fördöma Ryssland. Vad som står i resolutionen är ännu inte känt, bara tolkningar av den.

I själva verket var omröstningen en upprepning av den omröstning som gjordes i mars då 141 stater "beklagade" krigsutbrottet. Ensat två länder bytte sida: Angola och Bangla Desh.

12 okt. 2022

Ryssland - en del av det globala Syd?


Den italienske idéhistorikern Domenico Losurdo (19412-2018) fortsätter ännu efter sin död att sätta djupa spår i det intellektuella landskapet. Nyligen utkom hans "Om evig fred" på tyska och på svenska kom just "Liberalismen. En kontrahistoria".


Här skriver den tyske författaren Andreas Wehr om Losurdos syn på Ryssland, en högaktuell fråga.

11 okt. 2022

Putin om attackerna


Terrordådet mot Kertjbron var inget terrordåd. Bron är ett legitimt mål, förklarar västexperter. När Ryssland stoppar vapensändningar på järnväg är det "krigsförbrytelser"

Gårdagens attacker på Ukraina dödade 12 personer och skadade hundratalet. Målet var att slå ut elektricitet och järnvägar för att försvåra för Nato att skicka nya vapen och legosoldater. Ca 80 missiler avfyrades, varav hälften stoppades av Ukrainas luftvärn, uppger Kiev.

Massmedia kan slå upp attackerna som en eskalering av kriget enbart för att de hållit konsekvent tyst om de civila skador som snart nio års ständig beskjutning av Donbass har förorsakat.

Läs Putins kommentar till attackerna från igår.

10 okt. 2022

Världsordningen och synen på globaliseringen

Världens tio största ekonomier 2030 .

Processen för att förändra den monopolära världsordningen till en multipolär sådan, efter konflikten i Ukraina, är på väg in i ett nytt skede.


USA, som en (men inte längre den enda) av världens ledande stormakter, verkar inte ha någon strategi som passar in i den globala trenden, skriver den serbiska säkerhetsexperten Dragana Trifković.

6 okt. 2022

EU driver upp oljepriset

Dags igen? OPEC+ drar åt kranarna och EU vill mobba ut Ryssland från Europa.

Allting talar för att EU:s försök att sätta ett "pristak" för rysk råolja tillsammans med OPEC+ beslut att minska produktionen av olja kommer att sätta kraftig press uppåt på oljepriserna i december.

Medan EU visar upp "styrka och enighet" på den informella sammankomsten i Prag riskerar den europeiska energikrisen att förvärras.

4 okt. 2022

Katastrofen som väntar Europa


För Europa kommer nästa decennium att bli en katastrof - levnadsstandarden kommer att sjunka.


USA-professorn Michael Hudson menar att i och med sprängningen av Nord Stream har USA gjort klart att det inte kommer att tolerera några försök att bryta Europas vasallställning.

2 okt. 2022

Svenska marinen på plats - FÖRE sprängningen


Dagens nyheters avslöjande att den svenska marinen var på platsen för sprängningarna av Nord Stream 1 och 2 två dagar innan de skedde är djupt komprometterande.

Operationen är så hemlig att till och Totalförsvarets forskningsinstitut hålls i mörker. Men forskare på FOI säger att den svenska marina närvaron inte var någon slump.

Det kan bara betyda att Sverige spelat under täcket med det Nato-land som utfört sprängningarna.

1 okt. 2022

Efter valet i Italien

Trojkan som ska styra Italien: Matteo Salvini (tv), Silvio Berlusconi och Giorgia Meloni.

Valet i Italien 2022 blev en jordskredsseger för partiet Italiens bröder, Fratelli d'Italia, (26 %) och partiledaren Giorgia Meloni. Tillsammans med främst Matteo Salvinis Lega med 9 % och Berlusconis Forza Italia på 8 % gav detta ett stöd för Meloni som Italiens premiärminister i parlamentet på drygt 59 % av parlamentets delegater.

Den stora förloraren blev Enrico Lettas EU-vänliga etablissemangsparti Partido Democratico (PD) med 19 %.