17 dec. 2021

USA får smaka egen medicin i Syrien

En iransk drönare under en övning.

Oidentifierade drönare attackerade den amerikanska militären i Syrien den 14 december, rapporterade The Jerusalem Post 16 december, med hänvisning till amerikanska medier. USA:s centralkommandos talesman, kapten Bill Urban, sa att den amerikanska militären attackerades av två drönare nära Al Tanf, en illegal USA-bas i södra Syrien.

En av drönarna sköts ner av en luft-till-luft-missil. I USA tror man att attacken var orkestrerad av Iran eller dess allierade.

EADaily har tidigare rapporterat att den syriska regeringsarmén tvingade en amerikansk militärkonvoj att vända om. Nyhetsbyrån SANA rapporterade igår, den 16 december, att invånare i byarna Damkhia och Abu Duil i norra Hasake-provinsen, med stöd av en checkpoint från den syriska regeringsarmén, avlyssnade en amerikansk militärkonvoj, bestående av fem pansarvagnar.

Konvojen åtföljdes av ett militärfordon från "Syriska demokratiska styrkorna", en av den USA-stödda oppositionens grenar. När amerikanerna och deras allierade nådde utkanten av byn Damhia, kastade lokala invånare sten på dem och skanderade anti-amerikanska slagord.

Amerikanerna tilläts inte passera checkpointen vid Damchia. De tvingades dra sig tillbaka från området.

Samtidigt meddelas att ett brittiskt Typhoon-jetplan, baserade på Cypern, har skjutit ner en "liten fientlig drönare" över Syrien, uppger försvarsministeriet.

Britterna sa inte vem de trodde hade styrt drönaren. Händelsen ägde rum nära USA:s illegala militärbas Al Tanf, nära gränsen till Irak. 

Britternas missil som sköt ner en av flera inkommande drönare kostade runt 200 000 pund.  Om de övriga drönarna åstadkom någon skada rapporteras den i vart fall inte av de allierade USA-Storbritannien.

Efter att länga ha plågat befolkningar i Afghanistan, Jemen, Syrien m fl länder med sina mördardrönare riskerar nu USA och dess allierade att i växande utsträckning  få smaka sin egen medicin.

https://www.bbc.com/news/uk-59615769

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.