17 dec. 2021

Kan afghanin repa sig?

Den afghanska valutan stärktes något under natten mot den amerikanska dollarn, rapporterar Ariana News.

Orsaken tros vara att FN frisläppt ett nödpaket på 19,2 miljoner dollar, en struntsumma jämfört med de afghanska pengar som har tagits i beslag.
Sara-e-Shahzadah, Afghanistans största valutaväxlingsmarknad, meddelade tidigt på torsdagen att afghanin klättrat till 95 mot den amerikanska dollarn över natten. På onsdagen var kursen 105.

Afghanistans centralbank, Da Afghanistan Bank, säger att det fjärde paketet med FN:s kontantstöd har anlänt till Afghanistan. Enligt uttalandet uppgår stödet till 19,2 miljoner dollar och har deponerats hos Afghanistan International Bank (AIB). Det tidigare kontantstödspaketet på 19,2 miljoner dollar anlände till Kabul i söndags.

Da Afghanistan Bank tillade att ansträngningar har gjorts för att förhindra "fattigdom och elände" för det afghanska folket, och att landets banksystem och valutabehov snart kommer att åtgärdas.

Afghanin föll tidigare i veckan till bottennoteringen 130 för en dollar. Islamiska Emiratet i Afghanistan (IEA) har dock vidtagit åtgärder för att stabilisera valutan och förbjöd på tisdagen användningen av utländska valutor för kommersiella transaktioner i landet.

Mawlawi Abdul Salam Hanafi, vice premiärminister, som leder en kommission för att stävja valutans fria fall, sa vid en presskonferens att AFN skulle stabiliseras på grund av de åtgärder som vidtas. "Vi har beordrat präster, lokala tjänstemän och säkerhetsstyrkor att förhindra användningen av främmande valutor [används] i Afghanistan", sade Hanafi.

Mawlawi Hanafi varnade för att myndigheterna skulle vidta allvarliga åtgärder mot alla som upptäcks använda, hamstra eller smuggla utländska valutor.

1,5 miljarder dollar av Afghanistans statskassa är ännu låsta i Världsbanken och USA vägrar låta dem utbetalas. Dessutom blockerar USA den afghanska centralbankens reserver till ett värde av nästan 10 miljarder dollar. Genom amerikanska åtgärder har alla bankförbindelser med Afghanistan vilket innebär att afghaner utomlands inte har möjlighet att stödja nödlidande anhöriga.

Svenska Afghanistankommitténs ordförande Anders Stefansson skriver i SvD 12/12:
 
"...det är inte talibanerna som driver landet mot massiv fattigdom, isolering och misär – det är omvärldens ekonomiska blockad som gör det. För kvinnor kommer talibanernas förtryck att blekna i jämförelse med effekterna av det internationella samfundets ekonomiska blockad."
 
Han kräver att den svenska regeringen omedelbart   agerar för att bryta den orättfärdiga blockaden.

Stefan Lindgren

1 kommentar:

 1. Jag måste starkt vända mig mot begreppen ”omvärlden” och ”internationell samfund”.

  Inga av dessa begrepp stämmer in på ett 70-tal länder inklusive de största och tillika grannar med Afghanistan; Kina, Ryssland, Iran, Pakistan.

  Även Indien, som har upp emot 3 miljarder dollar investerat i Afghanistan senaste 20 åren söker nu en (separat) dialog trots sin rivalitet med Pakistan och Kina.

  Det är en ansenlig del av kordens befolkning vi pratar om.

  Istället för ”omvärlden” och ”internationell samfund” (där iofs Kina, Ryssland kan ingå men styr inte) så är det mer rätt att säga USA och Väst - som genom inlåsningsmeknismer i banknätverk så som SWIFT - orsakar fattigdom, svält och elände.

  Kina-Ryssland har precis kopplat ihop sina finansiella banknätverk fullt ut. målet är att erbjuda ett dollar-fritt alternativ för finansiell banktransaktion till flera andra länder- just för att inte denna odemokratiska, imperialistiska finansiella vapen inte ska kunna användas av USA och väst.

  Mycket Bra artikel i övrigt.

  Vänligen, Alex S.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.