7 dec. 2021

Kina svarar Vita huset om OS 2022

Bojkotter av Olympiska spelen har sällan lett till något
konstruktivt. Här en bild från Moskva-OS 1980 som
bojkottades av 60-länder.

Beijing slår tillbaka efter att Washington deklarerat en diplomatisk bojkott av de kommande vinter-OS och säger att de amerikanska ledarna inte hade bjudits in till evenemanget till att börja med, och fördömde åtgärden som en  "politisk manipulation".

På frågan om bojkotten som tillkännagavs av Biden-administrationen tidigare på måndagen, sa en talesman för den kinesiska ambassaden i USA, Liu Pengyu, till Reuters att beslutet stred mot "andan" i OS, men inte skulle ha någon negativ effekt på spelen i Kina i februari.

"En sådan pretentiös handling är bara en politisk manipulation och en allvarlig förvrängning av andan i den olympiska stadgan. Faktum är att ingen skulle bry sig om ifall dessa människor kommer eller inte, och det har ingen som helst inverkan på vinter-OS i Peking 2022”, sa han.

Ingen inbjudan har skickats till amerikanska politiker överhuvudtaget, så denna "diplomatiska bojkott" är ett slag i tomma intet. Politiker som uppmanar till bojkott gör det för sina egna politiska intressen och ställningstaganden.

Liu gick ännu längre i ett uppföljande inlägg på Twitter och delade en grafik med text som fördömer "demokratins tillstånd i USA." Det fortsatte med att säga att det amerikanska systemet var baserat på "ett spel om pengar i politiken", styrt av en "minoritetselit" som lider av en "förtroendekris".

Det kinesiska utrikesministeriet fördömde USA-"bojkotten" strax efter att den tillkännagavs, och talesmannen Zhao Lijian kallade den ett uttryck sprängde den som ett spel för gallerierna och varnade för "resoluta motåtgärder".

Trots uppmaningar från Beijing så sent som förra veckan om att eftersträva mer "positiva" band, har Biden uppenbarligen ett mer konfronterande tillvägagångssätt, efter att ha upprepade gånger stämplat Kina som USA:s främsta "konkurrent" och ett hot i "Indo-Stillahavsområdet" som måste möta motstånd.

När USA 1980 utlyste bojkott mot OS i Moskva följde 60 länder dess exempel. Idag törs Vita huset inte ens utlysa en riktig bojkott, utan bara en "diplomatisk" bojkott i vetskapen om att kanske inte ens landets egna idrottare skulle hörsamma en bojkott.
 
red


1 kommentar:

  1. Själv kommer jag att bojkotta årets nobelfest. Kanske också riksdagens högtidliga öppnande nästa år.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.