11 dec. 2021

Kan Sveriges regering sova om nätterna?


USA har vunnit en överklagan i Londons High Court för att få Wikileaks grundare Julian Assange utlämnad på grund av anklagelser om spionage. I januari beslutade den brittiska distriktsdomaren Vanessa Baraitser att inte utlämna Assange till USA, men det amerikanska justitiedepartementet överklagade hennes beslut till Londons högsta domstol.

Australiens premiärminister Scott Morrison, som hittills vägrat att intervenera för atty stoppa en utlämning, möts nu av hård kritik.

En domstol i London beslutade den 10 december till förmån för en amerikansk regerings vädjan om att utlämna WikiLeaks-grundaren Julian Assange, och åsidosatte ett tidigare beslut av en lägre domstol att blockera utlämningen med hänvisning till den australiensiske journalistens mentala status och rädsla för att han kan försöka ta sitt liv i ett amerikanskt fängelse.

Australiens premiärminister Scott Morrison uppmanas av parlamentsledamöter att ingripa i fallet med WikiLeaks-visselblåsaren Julian Assange efter att Londons High Court beslutade den 10 december att den australiensiska medborgaren kan utlämnas till USA.

Assange står inför 17 anklagelser för spionage, och en anklagelse för missbruk av en dator på grund av WikiLeaks publicering av tusentals militära och diplomatiska filer, inklusive videor som avslöjar USA:s krigsförbrytelser i Irak.

Om journalisten och aktivisten döms riskerar han upp till 175 års fängelse.

"Premiärministern måste få hem Assange", förklarade Adam Bandt, ledare för de gröna i Australien och federal parlamentsledamot för Melbourne. "Förföljelsen av Assanges och vår regerings passivitet är skrämmande och borde oroa alla som bryr sig om en fri press eller tycker att regeringar borde skydda sina medborgare", sa Bandt.

Den oberoende australiensiska parlamentsledamoten Andrew Wilkie uppmanade också Morrison att "sätta stopp för denna galenskap". Han beklagade det faktum att Assange, istället för att se fram emot att tillbringa julen med sina söner och sin fästmö, Stella Morris, riskerar ett 175-årigt fängelsestraff och den mycket verkliga möjligheten att leva sina sista dagar bakom galler. Premiärministern måste få ett slut på detta vansinne, lyfta luren till sina motsvarigheter i USA och Storbritannien och uppmana dem att släppa Julian Assange omedelbart och låta honom återvända till Australien.

Även australiska Labour Party kräver att den australiensiska regeringen ska ge lämpligt konsulärt stöd till Assange, vilket är hans rättighet som australisk medborgare.

* * *

Att få Assanges hemland att agera är kanske den mest realistiska möjligheten just nu. Men en annan möjlighet som borde prövas är att den svenska regeringen agerar.

Det är uppenbart att det begick allvarliga fel av det svenska rättsväsendet i handläggningen av fallet Assange. Det är också belagt att den svenska regeringen  (Fredrik Reinfeldt) bröt mot författningen när den uttalade sig  i pågående rättssak.

Dessvärre har ingen prövning av felen utförts. Justitiekanslern hade i normalfallet fått ett utredningsuppdrag av regeringen - men  så skedde aldrig. Justitieutskottet har vägrat ta upp till prövning brott mot författningen.

Se bl.a. här.

Med tanke på att det är Sverige, den svenska regeringen och det svenska rättsväsendet som till att börja med förorsakade att Assange måste fly till Ecuadors ambassad, varifrån han sedan bekvämt kunde hämtas av de brittiska myndigheterna, vilar ett tungt ansvar på den svenska regeringen.

Ett omedelbart uttalande om att Sverige finner det oacceptabelt att Assange utlämnas till ett land där han riskerar 175 års fängelse för ett brott som i grunden handlar om att han publicerat avslöjanden om USA:s krigsförbrytelser, är ett minimalt anständighetskrav på regeringen Magdalena Andersson.

Juridisk expertis måste snabbt utreda vilka möjligheter som finns att agera snabbt. En variant vore att åtalet mot Assange återupptas och att han begärs utlämnad - till Sverige. EU borde också kunna ställa krav på Storbritannien att inte utlämna Assange, en möjlighet Sveriges representanter omedelbart måste undersöka.

Om regeringen Andersson väljer att inte göra någonting blir slutsatsen obönhörlig, att Sverige förvandlats till lydstat under Amerikas förenta stater.

Det skulle slutgiltigt bekräfta att regeringarna Reinfeldt-Löfven-Andersson fallit undan för det diktat som USA utfärdade 2010:

”(U) Den 10 augusti anmodade Förenta staterna andra nationer med styrkor i Afghanistan, däribland Australien, Förenade Konungariket och Tyskland överväga att åtala Julian Assange...”

 14 augusti höll Assange sin föreläsning i LO-borgen i Stockholm och de närmaste dagarna därefter inträffade de händelser som utnyttjades till den utdragna rättssaken mot Julian Assange.

En rättssak som sedan upplöstes i tomma intet när britterna lagt vantarna på Assange och inledde tortyren i Belmarshfängelset.

Det är omöjligt att tro att Magdalena Andersson, Morgan Johansson eller Ann Linde skulle kunna sova gott om nätterna och njuta sin julefrid i vetskapen om att det är vårt lands regering som kommer att gå till historieböckerna som ansvariga för ett justitiemord på en av vår tid främsta publicister.

Det får inte hända!

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.