1 nov. 2021

Talibanerna tar itu med narkotikan

En taliban drar upp en narkoman under en bro i Kabul.

Enligt en uppskattning har USA lämnat efter sig fyra miljoner narkomaner i Afghanistan. Erfarenheten visar att endast en stark väckelserörelse klarar att ta itu med detta problem.

Talibanerna har börjat det mödosamma arbetet och angriper langarna, de stora profitörerna.

 I veckan genomfördes en ny konferens med utrikesministrar från Afghanistans grannländer: Ryssland, Kina, Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Rysslands minister Sergej Lavrov deltog i mötet via videokonferens.

"Västerlänningarnas ihärdiga önskan att omforma Afghanistan enligt sina egna mönster ledde till sorgliga konsekvenser. Fast vem i USA eller andra västerländska huvudstäder bryr sig om detta? Afghanistan, som ligger tusentals kilometer bort, har alltid varit för dem bara en bekvämt verktyg för genomförandet av egoistiska geopolitiska uppgifter", sa chefen för det ryska utrikesministeriet.

För Afghanistans grannar har amerikanernas avgång blivit ett stort problem. Det finns afghanska flyktingar, terrorister och narkotikahandel här. Men det verkar som att de talibaner som kom till makten äntligen också har tagit itu med narkotikahandlare.

I Kabul finns en plats som kallas "narkomanernas bro". Här rinner stadens avlopp ut i Kabulfloden som nästan är torrlagd sommartid. I en kuslig stank har hundratals narkomaner sitt tillhåll och de besöks regelbundet av polisen.

Men på dagarna bryr sig inte ens ordningsvakterna. Nästan varannan person har en pistol eller en kniv. Senare på kvällen, efter att ha fått en dos, är de inte så aggressiva.

Just nu pågår en operation pågår för att ta in narkomanerna och köra dem till rehabiliteringscentra som just nu har 1 200 platser. Avgiftningen tar 45 dagar. Prognosen hittills har varit dyster - bara 6 procent kommer tillbaka till ett normalt liv. Kan talibanerna ändra på det?

De som kan klassas som narkotikahandlare tas av militären i pickuper och släpps bara mot borgen. Grips de en andra gång så väntar shariadomstolen.

"Amerikanerna var här i 20 år, och de gjorde ingenting mot droger. De utkämpade två krig med oss: det ena med vapen, det andra med droger. Nu har vi 4 miljoner narkomaner i hela landet. Vi kämpar mot dem som producerar och säljer drycken. Vi överlämnar dem till shariadomstolen. Enligt sharialagen anses det vara en stor synd. Dessa människor förstör livet för inte en person, utan hela familjer", säger Abdul Haq, biträdande inrikesminister för bekämpning av droger.

Talibanerna visar för rysk TV hur de bränner insamlade droger över öppna eldar. "Här är ett levande bevis för er, för rysk tv och för hela världen. Vi har besegrat amerikanerna och koalitionstrupperna. Det betyder att vi också kommer att besegra droger", säger Faizullah, medlem av det afghanska inrikesministeriets narkotikabekämpningsenhet.

vesti nedeli 30/10

 

Det ryska reportaget kan ses här (utan översättning) https://vesti7.ru/video/2353096/episode/31-10-2021/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.