3 sep. 2021

Kina hjälper Afghanistan

Kinas utrikesminister Wang Yi tillsammans med en talibanrepresentant
vid ett möte tidigare i år.


Kinas utrikesminister Wang Yi varnade igår i ett telefonsamtal med den franske president Macrons diplomatiske rådgivaren Emmanuel Bonn för att USA – ”sin onda vana trogen” – försöker införa sanktioner mot Afghanistan.

Kina är berett att sträcka ut en hjälpande hand.

Wang Yi tror att USA tänker frysa Afghanistans dollartillgångar  och införa en sanktionsmekanism mot landet. Hans uttalande citerades på det kinesiska utrikesdepartementets webbplats:

"Nu är det oerhört viktigt att snabbt ge den afghanska sidan nödhjälp. <...> Vi måste vidta effektiva åtgärder och hjälpa den att lugnt övervinna en övergångsperiod", tillade han.

Talibans talesman Zabihullah Mujahid har sagt till en italiensk tidning att gruppen i första hand kommer att förlita sig på finansiering från Kina efter de utländska truppernas återtåg från Afghanistan.

I intervjun som publicerades av La Repubblica på torsdagen sa Mujahid att talibanerna kommer att kämpa för en ekonomisk comeback med hjälp av Kina.

"Kina är vår viktigaste partner och representerar en grundläggande och extraordinär möjlighet för oss, eftersom det är redo att investera och återuppbygga vårt land", sade talibanernas talesperson i intervjun. 

Han sa att den nya sidenvägen - ett infrastrukturinitiativ med vilket Kina vill öppna nya handelsvägar - uppskattades högt av talibanerna. Det finns ”rika koppargruvor i landet, som tack vare kineserna kan sättas i drift igen och moderniseras. Dessutom är Kina en väg ut för oss till marknader över hela världen.”

Mujahid bekräftade också att kvinnor skulle få fortsätta studera vid universitet i framtiden. Han sa att kvinnor skulle kunna arbeta som sjuksköterskor, inom polisen eller som assistenter i ministerier, men uteslöt att det kommer att finnas kvinnliga ministrar.

Afghanistan behöver desperat pengar, och det är osannolikt att talibanerna snabbt får tillgång till de cirka 10 miljarder dollar i tillgångar som mestadels hålls utomlands av den afghanska centralbanken.

Tidigare i veckan varnade FN: s chef Antonio Guterres för en hotande "humanitär katastrof" i Afghanistan och uppmanade länder att tillhandahålla nödfinansiering eftersom svår torka och krig har tvingat tusentals familjer att fly sina hem. Guterres uttryckte sin "allvarliga oro över den fördjupade humanitära och ekonomiska krisen i landet" och tillade att grundläggande tjänster hotade att kollapsa "helt". "Nu mer än någonsin behöver afghanska barn, kvinnor och män det internationella samfundets stöd och solidaritet", sade han i ett uttalande på tisdagen när han bad om ekonomiskt stöd från nationer.

”Jag uppmanar alla medlemsländer att tillhandahålla snabb, flexibel och omfattande finansiering", sa FN:s generalsekreterare. Men FN:s  humanitära vädjan om 1,3 miljarder dollar
till Afghanistan har endast funnit finansiering till 39 procent.

Källa: Al Jazeera,
Nezavisimaja gazeta 2/9

 

 

1 kommentar:

  1. Talibanernas ledning uttalade att de inte kommer att låta kvinnor sporta då det strider mot Islam. Det var det första tydliga exemplet på att dom inte bara kör med pr-utspel.
    https://www.svt.se/sport/fotboll/talibanerna-kvinnor-far-inte-idrotta

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.