19 maj 2020

Ryssland placerar kärnvapen på Kuba

En amerikansk spionbild från 1962 visar sovjetmissiler på väg till Kuba. Dags igen?
Ryssland avser att placera kärnvapen till Kuba, vilket kommer att påverka hela det amerikanska territoriet.

Situationen liknar den som förorsakade Kubakrisen 1962, då världen stod på randen till kärnvapenkrig.
Ryssland avser att börja placera kärnvapen och modernaste luft- och missilförsvarssystem på Kuba så snart som möjligt.

Åtgärden är ett svar på USA:s planer på att placera kärnvapen i Polen, som skulle kunna nå merparten av Rysslands territorium.

USA:s sändebud till Polen Georgette Mosbacher förklarade nyligen att om de tyska myndigheterna vill minska det amerikanska militära inflytandet på deras territorium, kan Washington mycket väl flytta sina kärnvapen till Polen, vilket kommer att göra Ryssland ännu mer sårbart.

Denna åtgärd är än så länge bara ett förslag. Men vad som redan är ett faktum är att USA installerat missilramper i Polen för sin s k missilsköld, missiler som i ett krisläge kan förses med kärnvapenstridsspetsar.

Dessa aggressiva amerikanska planer kommer samtidigt som i stort sett alla nedrustningsavtal har sagts upp från amerikansk sida.

Washingtons planer liknar missilkrisen på Kuba, som ursprungligen orsakades av utplaceringen av amerikanska kärnvapen nära Sovjets gräns till  Turkiet. Krisen löstes den gången genom att USA drog tillbaka sina missiler från Turkiet medan Sovjet återkallade sina missiler som redan var på väg till Kuba.

"Om Tyskland vill minska sin kärnkraftspotential och försvaga Nato, kanske Polen - som ärligt uppfyller sina [ekonomiska] förpliktelser, förstår de risker som Nato:s östra flank löper - kan ta emot  denna potential", sa
Georgette Mosbacher  på Twitter.

Journalister säger att om Polen verkligen godkänner Washington att distribuera kärnvapen på sitt territorium, kommer Ryssland att göra sitt yttersta för att placera kärnvapen på Venezuelas och Kubas territorium. Frpån Kuba kan ryska missiler nå USA:s territorium på 30 till 40 sekunder.

Se vidare https://avia-pro.fr/news/istochnik-rossiya-gotova-perebrosit-na-kubu-yadernye-rakety-i-sverhsovremennye-pvo

8 kommentarer:

 1. Haha, om man tittar på kartan så gränsar Tyskland till Polen och flytten skulle handla om kanske ett tiotal mil medan flytten till Kuba handlar om tusentals mil...

  SvaraRadera
 2. Så USA har rätt att placera kärnvapen "tusentals mil" bort, medan Ryssland inte har det? Är det din logik? Jag ser det framför allt som en stark påtryckning på USA att återgå till förhandlingsbordet.

  SvaraRadera
 3. Ryssland har rätten att samarbeta med andra nationer vad gäller utplaceringar av kärnvapen , precis som USA har rätten att i samarbete med andra nationer placera kärnvapen i närområde Ryssland. Det var väl USA som FÖRST satte igång processen att utplacera kärnvapenmissiler i andra länder och framförallt i länder som gränsar till Ryssland. Rysslands svar är samarbete med länder som ogillar den extrema vapenmakten USA. Ett USA som med vapenmakt vill dominera alla länder. En opposition är väl av godo till en extrem vapenmakt , vars makt endast vilar på kärnvapenmissiler och har ingen social förmåga. Dags att prata med ryssar ? Det är en social förmåga än att placera kärnvapenmissiler runtom Ryssland. Men vi som tänkt till varför USA placerat ut kärnvapenmissiler runtom Ryssland vet , att USA vill försvaga det militära samarbetet Kinas stöd till Ryssland. USA vill få över Ryssland på sin sida och därmed försvaga Kina. Försvaga Kina diplomatiskt. Tror mig veta, att Ryssland väljer den starkaste partnern , nämligen Kina. Både Kina och Ryssland vet sin historia , att aldrig låta sig underkuvas . Det är stolta nationer som aldrig låter sig underkuvas av andra nationer . Ryska folket och kinesiska folket vet sin historia och låter sig aldrig i nutid skrämmas av utlänsks kärnvapenmissiler i sin närhet. Det vet deras regeringar. Deras folk ( RYSSLAND och KINA ) går gärna in i dödliga förhållanden i det att upprätthålla det nationella. I jämförelse med Kinas och Rysslands nationella gemenskap (vilket är ekonomisk överlevnad) , så undrar jag över svenska folkets överlevnad. " Egen härd är guld värd " kan inte enbart vara en privat angeläghet. Vi som är nationalister oavsett höger eller vänsterståndpunkt har och bör samarbeta i det att ett Sverige i ekonomiskt välstånd kan återupprättas. Svenska politikers i all sin godhet att dränera statsbudget till utländska intressenter är knappast att gynna folkets ekonomiska behov. Låt oss bli i första hand bli nationalister i det att gynna egen befolkning. Nej, jag är ingen rasist . Jag är ekonomisk nationalist. Och jag gillar alla kvinnor oavsett vilken färg de har på sin kropp. Så don Juan är jag !

  SvaraRadera
 4. Kan vi få lite bättre källor är "journalister säger". Det är rätt allvarliga saker att bara spekulera om. Länken som bifogades är en säkerhetsrisk att öppna, så det vore tacksamt med lite bättre verifikationer.

  SvaraRadera
 5. Varför hör vi aldrig om USA:s robotar i Turkiet utplacerade före Kubakrisen?
  Sovjetunionen skulle kanske ha gått diplomatins väg och paralyserats FN:s säkerhetsråd med veto tills ett tillbakadragande men som vi vet hade det Kalla Kriget sin egen logik. Om Moskva hade minst ett kvarts nådetid skulle USA:s robotar i Turkiet kunnat ha förintat Sovjet Armeniens huvudstad Yerevan inom få minuter (som om det inte räckte med turkarnas folkmord mot armenier 1915 ).
  André Brochu

  SvaraRadera
 6. Rättare sagt bör det kallas för Turkiet-Kuba Krisen. De US robotarna var utplacerade i Turkiet
  före de sovjetiska robotarna var på väg mot Kuba. Kanske skulle Sovjetunionen ha gått den
  diplomatiska vägen och ha paralyserat FN:s Säkerhetsråd med sitt veto tills USA
  avlägsnade sina robotar från baser i Turkiet. Utveckling under det Kalla Kriget hade sin egen
  logik. Om Moskva hade ett kvarts/20 minuters nådetid hade Sovjet Armeniens huvudstad Yerevan
  enstaka minuter innan den skulle ha utplånats. Som om det inte räckte med turkarnas folkmord mot
  armenier 1915. I dagens kusliga utveckling kommer överljudsmissiler att lämna ingen reaktionstid
  alls inför mänsklighetens undergång.

  SvaraRadera
 7. Harry Martinsson beskrev det som att:
  "Hoppa Bock Över Sanningen" när man narras
  med hjälp av valda sanningar.
  Zelensky satt på en hög bock och ville ha hjälp med att komma ner. Jag räckte upp min hand, han tog den och hoppade ner. Zelensky vill träffa en överenskommelse med Putin, men USA och nato vägrar.
  Zelenskys hand försvann och även han.
  USA ser Ukraina som ett bondeoffer och använder
  Zelensky som en ovanlig chackpjäs som tvingas medverka till ett
  ohyggligt krig som ska " Förstöra Ryssland" så långt in i framtiden som möjligt

  SvaraRadera
 8. Harry Martinsson beskrev det som att:
  "Hoppa Bock Över Sanningen" när man narras
  med hjälp av valda sanningar.
  Zelensky satt på en hög bock och ville ha hjälp med att komma ner. Jag räckte upp min hand, han tog den och hoppade ner. Zelensky vill träffa en överenskommelse med Putin, men USA och nato vägrar.
  Zelenskys hand försvann och även han.
  USA ser Ukraina som ett bondeoffer och använder
  Zelensky som en ovanlig chackpjäs som tvingas medverka till ett
  ohyggligt krig som ska " Förstöra Ryssland" så långt in i framtiden som möjligt.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.