11 apr. 2020

Mjuk militärkupp i Brasilien?

Rapporter talar om att militären i praktiken berövat Bolsonaro makten.
Trots att Brasilien bara har haft en tiondel så många dödsfall i covid-19 per miljon invånare som USA har det piskats upp en oro i landet som kan beröva högerpresidenten  Bolsonaro makten.

Guvernörer i 26 av de 27 delstaterna har motsatt sig presidentens påstått passiva linje mot virusspridningen. Även militären har kritiserat sin hantering av krisen.
Sedan hälsominister Luiz Henrique Mandetta återigen bekräftat behovet av social isolering och stängning av butiker, besökte hans chef Bolsonaro den sista öppna butiker i huvudstaden och skakade hand med folk.

Senast beordrade guvernörer och borgmästare skolor, butiker, flygplatser och parker att stängas sedan  signaler från huvudstaden Brasília uteblivit. Liksom på andra håll hotar åtgärderna miljontals jobb och företag. Brasilien har också drabbat av omfattande kapitalflykt. Totalt 11,7 miljarder dollar har hemtagits av investerare vilket sätter stor press på Bolsonaro.

Han försöker nu visa handlingskraft genom att gå emot kraven på nedstängning och hota med att guvernörer som stänger ned ska få bära kostnaderna.

64 procent av befolkningen säger sig i en opinionsmätning inte längre ha förtroende för presidentens förmåga att hantera krisen. Han har beslutat att kyrkor ska förblev öppet under karantänen.

Sådana åtgärder och förtroendekrisen för regeringen irriterar också Bolsonaros partners. På fredagen ifrågasatte den högerkonservativa talmannen för parlamentet Rodrigo Maia (DEM) Bolsonaros myndighet. Parlamentet kommer att intervenera om inte regeringen hittar lämpliga svar på krisen, sa Maia.

Även militären tar avstånd från statschefen. För första gången har företrädare för de väpnade styrkorna öppet signalerat stöd åt vice president Hamilton Mourão i händelse av att Bolsonaro skulle åtalas eller avgå. Delar av generaliteten sägs ha träffats flera gånger och scenarier för riksrättsåtal har diskuterats . Ännu i mitten av förra veckan kunde Bolsonaro räkna med militärens fulla stöd, sade tidningen O Estado de São Paulo och citerade högt rankade medlemmar av armén.

Emellertid rapporterade nyhetsportalen DefesaNet den 1 april att försvarsminister Fernando Azevedo e Silva och befälhavarna för armén, marinen och luftförsvaret dagen innan beslutat att general Braga Neto, som sedan februari är chef för presidentstaben har uppgiften att leda landet genom krisen.

Stämmer detta kan det beskrivas som en "mjuk kupp" av militären. General Braga Neto benämns nu som den "operativa presidenten" i de brasilianska medierna. Han beslutar om regeringens handlingar och kan också verkställa förordningar mot presidentens vilja.

Presidenten har hittills vägrat gå med på allmänt utegångsförbud. Hans idé är att införa utegångsförbud endast för utsatta grupper.

amerika21.de, rt.de

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.