27 apr. 2020

Bara vanlig fascism

Gamla reflexer lockas fram igen. Här belönades en gammal SS-soldat av de nya styresmännen i Ukraina.
Ordföranden för Ukrainas judiska kommittén Eduard Dolinsky är orolig för nynazismens återfödelse i Ukraina. 

På sitt Facebook-konto (https://www.facebook.com/eduard.dolinsky) dokumenterar han i detalj fall av statligt förhärligande av de före detta nazistiska kollaboratörerna i sitt hemland.

En veteran från SS-divisionen ”Galicien” hedrades i Kalusj i den ukrainska regionen Ivano-Frankovsk. Under ceremonin blev han sentimental och lyfte sin hand till Hitlerhälsning.

Den högtidliga ceremonin ägde rum i juni 2018. Talarna vid ceremonin - borgmästare, historiker och aktivister - beskriver kollaboratörernas gärning som en kamp för självständighet och en hörnsten i bildandet av den moderna ukrainska armén.

Samtidigt invigdes ett minnesmärke över en officer i Waffen SS ”Galicien” Jurij Gerasimov.

Nazisterna och deras ukrainska medhjälpare dödade mer än 7 000 judar i Kalusj, som nu åter blivit tillhåll för nazister.

Sedan den ultranationalistiska hälsningen ”Slava Ukraina” gjordes till officiell hälsning i den ukrainska armén för några år sedan, har också hedrandet av nazisterna fått en statlig rang.

1 januari 2020 firades grundaren av nazikollaboratören Stepan Bandera av stadsmyndigheterna i Kiev.

2018 genomförde myndigheterna i Lvov en teckningstävling för skolelever på temat ”Ukrainska frivilliga i divisionen Galicien 1943 till 1945”. Att Galicien var en tysk SS-division förtigs.

I år har myndigheterna i Kiev satt upp åtta högt rankade ukrainska nazistiska kollaboratörer vars födelsedagar anses vara minnesvärda datum och årsdagar att fira. Enligt Dolinsky var de alla involverade i eller förhärligade mordet på tusentals judar.

Dolinskys senaste Facebook-inlägg dokumenterar en obelisk till minne av ”UPA-OUN-kämparna som avrättades av NKVD i Nemirow den 22 juni 1944”. De ”kämpar” som åsyftas deltog alla i utrotningen av 2 000 judar i Nemirov.

Idag finns det inga judar eller polacker i Nemirov längre, men däremot ett minnesmärke med mördarnas namn på stadens stora torg, säger Dolinsky.

Ukraina har i flera år varit det enda landet som, tillsammans med USA, har röstat mot en FN-resolution som fördömer nazistisk ideologi. Även om officiell propaganda för nazism i Ukraina fortfarande är ett brott, upprätthålls inte den lagen i praktiken.

Däremot upprätthålls förbudet mot sovjetisk symbolik, dvs. symboler förknippade med segern över fascismen.

Upp till sju miljoner medborgare i Sovjetukraina tjänstgjorde i den röda armén men får idag finna sig att betraktas som paria av myndigheterna. ”Segerdagen” över nazismen i Ukraina har avskaffats som en helgdag i år.

”Bara vanlig fascism” är en fras som gick in i vokabulären med Michail Romms film från 1965 med samma namn. De finns att se på https://www.youtube.com/ watch?v=3XkYpjJT3fs men av upphovsrättsliga skäl tyvärr inte engelsktextad. Den engelska texten återges emellertid här http://english.vvord.ru/tekst-filma/Obyiknovennyiy- fashizm/ de.rt.com 22/4

Ryska posten 27/4

Prenumerera på Ryska posten. Kostar 250 kr/år för 47 nummer. Sätt in beloppet på bg 403-2132.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.