15 apr. 2018

Över 70 procent av missilerna nedskjutna

Den massiva missilattacken som USA, Frankrike och Storbritannien riktade mot Syrien på lördagsmorgonen beskrivs av den ryska militärledningen som ett misslyckande.

Över 70 procent av de avfyrade kryssningsmissilerna lyckades det syriska luftförsvaret ta ner innan de nådde sina mål, uppger generalöverste Sergej Rudskoj. De som väl nådde sina mål - några flygplatser och ett forskningscentrum som evakuerades efter israeliska flygattacker för flera år sedan, orsakade minimal skada.
Rudskoj gav på sin presskonferens detaljerade uppgifter. Av 4 missiler avfyrade mot flygbasen Duvali sköts samtliga ned, Dumeir alla av 12, Blei alla av 18, Shairat alla av 12, Mezze 5 av 9, Homs 13 av 16 medan endast 7 av 30 missiler mot bosättningarna Barza och Zjermani kunde stoppas.

Enligt Pentagon nådde samtliga missiler ina mål.

De franska planen, utkommenderade i Macrons första aggressionskrig, lyfte från baser i Frankrike men kom inte ens fram till det planerade operationsområdet. Kanske hade piloterna tröttnat under den långa färden?

Rudskoi sa att det syriska luftförsvaret hade använt sina luftvärnsrobotar av typ S-125, S-200, Buk, Kvadrat och Osa för att avvärja attacken.

Experter som kontaktats av oberoende SouthFront säger att syrierna med dessa motmedel inte ens teoretiskt kunnat skjuta ner mer än 15-20% av de avfyrade missilerna.

Så vad hände verkligen? Experterna menar att den ryska militären använt sitt toppmoderna elektroniska krigssystem (EW) för att motverka de tre angriparstaternas missiler under deras sista flygningsfas.

Den största delen av flygvägen, vägleds Tomahawkmissilerna av GPS. Men i den sista fasen börjar missilen använda sitt interna styrsystem och då kan det ryska EW-systemet påverka banan. Missilernas hastighet minskas avsevärt och de blir ett enkelt mål för luftförsvaret eller faller ned.

En annan faktor som "högst sannolikt" bidrog till effektiviteten av de syriska motåtgärderna är att syrisk militär fått operativa data från sitt rekognoseringssystem, inklusive satelliter och andra övervakningsmedel.

I ryska TV-programmet Vesti subboty berättade syriska flygofficerare hur de kunnat följa missilerna redan på över 10 mils avstånd. Sannolikt bidrog även Iran. Således upptäcktes missilerna som USA avfyrade från Röda havet omedelbart och spårades under hela deras flygväg över Israel.

Om uppgifterna från det ryska försvarsdepartementet bekräftas kommer detta att vara första gången i historien när någon kunde avvisa ett massivt anfall med så kallade moderna precisionsvapen.

Och då ska man ändå beakta att Syrien inte använt de mer moderna systemen S-300 och S-400 och att de ryska styrkorna i Syrien och deras installationer inte alls deltog i nedskjutningen. Framgången för den nya luftvärnstaktiken framgick redan när Israel för en dryg vecka sedan anföll basen T 4 i Syrien och döda fyra iranier där. 5 av 8 israeliska missiler av den ”osårbara” typen Sky Sniper sköts ned av syrierna.

soutfront.org, vesti subboty, the times 14/4
Måndagens utgåva av Ryska posten kommer att innehålla sensationella uppgifter om fallet Skripal. Beställ en prenumeration på red@rysk.info. Första månaden gratis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.