19 juli 2016

IOK kan utestänga Ryssland helt

Julija Stepanova, fälld för doping, avhoppad till väst, är en av WADA:s källor.
Ryssland kan komma att helt utestängas från OS i Brasilien. Det kravet stöds från många västliga idrottsorganisationer, trots att en sådan kollektiv bestraffning uppenbarligen drabbar många ärliga ryska idrottsmän. IOK fattar det avgörande beslutet 30-31 juli.Ryssland har svarat överraskande undfallande på den 103 sidor tjocka rapporten från WADA:s utredare, den kanadensiska juristen McLaren. Detta trots att rapporten, vilket McLaren medger, helt och hållet bygger på vittnesmål avgivna till WADA.

McLaren sade att det bekräftats att det i Ryssland förekommer systematisk dopning, som stöds uppifrån  - inklusive av idottsministeriet och den federala säkerhetstjänsten.

Mekanismen bakom dess vittnesmål är bekanta sedan förut - i Sverige med fallet Ludmilla Engqvist. Dvs. en rysk idrottare väljer att emigrera till väst, lanserar historier om systematisk rysk doping och beviljas förmåner i idrottsvärlden här. Efter en lysande karriär avstängdes Engqvist 2001 för doping.

Rysslands vice idrottsminister Jurij Nagornych är från och med nu avstängd från sina arbetsuppgifter under utredningen av fallet med massanvändning av ryska idrottare förbjudna droger."Avstängningen av alla de personer som nämns i rapporten betyder inte att vi nu tror dem skyldiga", sate Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko. "Men det finns påståenden som kräver allvarliga överväganden", tillade han utan att gå in på vad det skulle vara..

Rysslands president Vladimir Putin konstaterade i ett uttalande att WADA i själva verket grundar sina slutsatser på vittnesmål av en person som i Ryssland anklagas för dopningbrott och en släkting som har dömts till fängelse för leverans av förbjudna preparat till idrottare medan han arbetade under den förstnämndes ledning.Senare påpekade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att ett av "vittnena" som nämns i kommissionens rapport som ledare för dopingkontrollorganisation Jevgenij Antilskij, i själva verket aldrig har arbetat i RUSADA.


mir24.tv

http://www.insidethegames.biz/media/file/37086/Independent%20Commission%20report.pdf.