5 juli 2016

Ekot hade fel om smygflygningar

Ekot har gått ut med felaktiga siffror om antalet flygplan som noterats flyga utan transpondrar över Östersjön, rapporterar Tommy Frost:
I dagens Ekot (20160705 kl 12.30) fick jag veta av SR-journalisten Nina Sjöman att:
”allt fler militärplan flyger över södra Östersjön utan transpondrar.”
"Dom flesta planen är ryska men det är inte det enda problemet med ryskt militärt flyg” säger Försvarsminister Peter Hultqvist. … ”man flyger väldigt nära andra länders stridsflygplan eller militära flygplan och andra länders fartyg och på så sätt vill markera makt och dominans.”… ”det bryter inte mot internationell lag eller regler däremot är det oprofessionellt och osäkert agerande.”


Reportern Nina Sjöman refererar till statistik från Luftfartsverket och påstår att dess generaldirektör Olle Sundin ska ha sagt: ” från att ha rört sig om enstaka fall varje år ökade dom förra året (2015) till 29 och lika många har rapporterats första halvåret i år (2016).”

Då jag hade lyssnat på SR:s Ekot kontaktade Näringslivsdepartementet, till vilket Luftfartsverket hör, berättade om Ekots påstående och frågade om denna statistik var officiell och om jag kunde få ta del av innehållet. Tjänstemannen berättade då att SR:s EKOT -journalist (Nina Sjöman) hade missuppfattat vad generaldirektören sagt. Det riktiga antalet hittills i år är 9 stycken.”
Jag kontaktade då genast SR Ekot och berättade om detta. De lovade att kontrollera uppgiften.
I Studio 1 (kl. 16.00 samma dag) öppnar journalisten Pavlo Dalence något mera försiktig med att delge lyssnarna samma påstående som delgivits oss i Ekot. Så här lät detta.

”Förra året (2015) så upptäcktes 29 transponderlösa plan och enbart under första halvåret i år så har lika många upptäckts. Troligen så handlar det om spaningsflyg både från NATO och från Ryssland som flyger med transponden avstängd. Och med oss nu så har vi Olle Sundin, Luftfartsverkets generaldirektör.

Välkommen till Studio 1! (Pavlo Dalence)

Tackar! (Olle Sundin)

”Ja hur allvarligt är det med att dom här planen flyger utan dom här
transpondrarna?” (Pavlo Delence)

” Jag ska väl först vilja korrigera din ingress. Det är så att det är alldeles riktigt att det var 29 stycken sådana interna rapporter vi hade förra året. Men det riktiga förhållandet i år är att de faktiskt har minskat och vi har betydligt färre inrapporterade i år.” (Olle Sundin)

Att inrapporterade flygningar utan påslagen transponder hittills i år minskat med nästan 35% är tydligen inget värt att rapportera om.

NATO:s svenske vakthund Peter Hultqvist skulle ju då inte kunna få utlopp för sina fördomsfulla anti-ryska uttalanden även om han nu äntligen talar om att öppna en dialog med Ryssland.

Vad gäller SR och EKOT – Studio 1 så detta tyvärr inget engångsfall. Det är inte första gången som ett av våra mest betrodda Nyhetsprogram ”slarvar” med fakta i dessa kritiska tider.
Någon rättelse av detta har SR Ekot inte gjort.

Förtroende och anseende är lätt att förlora men tar mycket lång tid att bygga upp på nytt.

Tommy Frost

Nyhetsbanken kommenterar: Enligt Rysslands president Putin är det dubbelt så vanligt att Nato-flyg flyger med transpondrarna avslagna över Östersjön som att ryskt flyg gör det. Han säger att siffran bygger på statistisk expertis. Peter Hultqvist väljer att nonchalera denna uppgift liksom han nonchalerar den överenskommelse som Putin och Finlands president Niinistö slutit om att förbjuda all flygning utan transpondrar över Östersjön. Menar Hultqvist att bara Ryssland ska ändra sitt beteende?