1 dec. 2023

Ska OSSE vara ett verktyg för Nato?

Lavrov och tillsammans med Nordmakedoniens utrikesminsiter B. Osmani (mitten) och
Maltas utrikesminister och blivande OSSE-ordförande I. Borce (t h).

I veckan sammanträdde Nato:s utrikesministrar vilket följdes av ett OSSE-möte i Skopje i Nordmakedonien. Redan tidsföljden visar vem som bestämmer.

Men trots EU:s förbud mot rysk flygtrafik kunde krigshetsarna denna gång inte förhindra att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kunde ta sig till mötet. Redan det var en bräsch i den nya järnridå som rests mot Ryssland. Ingen rysk minister tilläts närvara vid OSSE:s senaste möte i Polen.


På de allierade utrikesministrarnas första möte i det nygrundade NATO-Ukraina-rådet i Bryssel utnämndes en ny fiende: "krigströtthet" eller rädsla för att kriget i Ukraina kan gå förlorat.

"Vi kommer att fortsätta vårt stöd så länge det behövs", sa militäralliansen. "De facto blir våra väpnade styrkor alltmer en NATO-armé", sa den ukrainske chefdiplomaten Kuleba.

USA:s utrikesminister Blinken betonade att det inte kunde vara tal om krigströtthet.
"Vi måste och kommer att fortsätta att stödja Ukraina."

Alla allierade har förklarat sin solidaritet med Kiev och ingen vill backa.

Men d
et verkliga problemet, skriver "Lost in EU",  är att Nato ingav Ukraina falska förhoppningar – och dessa håller nu sakta på att grusas. Men det vill ingen öppet erkänna.

Storbritanniens tidigare premiärminister Johnson lovade i maj 2022 att väst skulle hjälpa Ukraina till seger över Ryssland.
Och Natos generalsekreterare Stoltenberg förklarade i april 2023 att det nu fanns tillräckligt med västerländska vapen tillgängliga.

Båda hade fel, som vi vet idag.

Efter inledande framgångar förvandlades striderna snabbt till ett utmattningskrig och sedan till ett ställningskrig.
Men Ukraina kan inte vinna detta, vilket den misslyckade motoffensiven visar.

Inte ens 60 F16-plan kommer att hjälpa. Det ryska flygvapnet spränger Ukrainas plan ett efter ett innan de ens kommit upp i luften. Nyligen slogs fem ukrainska plan ut på en vecka. Då spelar modellen mindre roll.

Nu återstår bara en sak för väst och det är att bita i det sura äpplet och åter börja tala med Ryssland. Men som ordspråket lyder: Sent ska syndaren vakna. Den som ställt till med denna helt onödiga slakt blir som vanligt i historien den siste att erkänna misstaget.

Här om dagen visades ett meddelande på den ukrainska TV-kanalen 1+1  som sa att 1 126 652 stupat eller försvunnit i kriget. Enligt president Zelensky är de verkliga förlusterna en tiopotens lägre, men många utländska bedömare  talar om minst en halv miljon.När OSSE samlades i Skopje förmådde EU/Nato-länderna minst av allt hålla enad front. Vissa länder skickade sina utrikesministrar, andra inte.

Ukraina och de baltiska staterna ville bojkotta mötet. EU:s utrikeschef Borrell var med men ville inte  träffa Lavrov. USA:s utrikesminister Blinken och Ukrainas Kuleba, som båda deltagit i en middag kvällen före OSSE-mötets öppnande, närvarade inte på själva mötet.

Frankrike hade däremot uttalat sig för samtal på högsta nivå. 

För att Lavrov överhuvudtaget skulle kunna komma till Skopje var Bulgarien tvungen att gå med på att undantagsvis öppna sitt luftrum och tillåta vidare resor till Nordmakedonien.

Lavrov riktade skarp kritik mot OSSE.

"OSSE håller på att förvandlas till ett bihang av Nato och EU", sa han.
 Organisationen står "på randen till en avgrund" och han ställde frågan om det ens är meningsfullt att försöka återuppliva organisationen.

Lavrov anklagade de länder som valt att inte delta i OSSE-mötet, varav några varit på plats kvällen innan, för "feghet".

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.