16 nov. 2023

USA-vännerna förlorar makten på Taiwan


Samtalet mellan Joe Biden och Xi Jinping i San Fransisco har bara ett viktigt resultat – en överenskommelse om att återuppta militära kontakter. I övrigt var parterna bara överens om att tycka olika.

Omedelbart efter mötet kallade Biden återigen Kinas ledare för en "diktator" för att markera att inget har förändrats. Han var
tydligt störd av den politiska jordbävning som inträffat på Taiwan.

Inför mötet kom beskedet att Taiwans två största partier - Kuomintang och Folkpartiet - går samman inför presidentvalet på ön i januari. De är fast beslutna att inte tillåta att Taiwan blir ett nytt Ukraina. 

Det styrande USA-lojala Progressiva partiet kommer troligen att besegras, då de båda oppositionspartierna har 60 procent av väljarkåren tillsammans.

För USA kan maktskiftet på Taiwan i värsta fall betyda att  militära kontrakt sägs upp och att Taiwan häver sina chipsanktioner mot Kina och Ryssland.

Kinas löfte att bygga världens längsta bro över till Taiwan passar helt klart inte in i USA:s planer, så under valet kan man förvänta sig både militära provokationer och gatuupplopp, bara för att hindra Kina från att ta kontrollen över den strategiska ön.

Den västliga militära närvaron i Stilla Havet har ökat det senaste året liksom USA:s ekonomiska bestraffningar av Kinas framgångar.

Efter mötet sa Kinas utrikesminister Wang Yi att parterna har för avsikt att bygga stabila bilaterala förbindelser. Men, underströk han, både Washington och Peking har röda linjer som de tänker försvara.

Om Vita Huset fortsätter sin politik för att "avskräcka" Kina från återförening med Taiwan kommer Kina svara med att kraftfullt försvara sin suveränitet och och sina intressen, underströk Yi.

På en välkomstmiddag för Peking-vänliga organisationer i USA noterade Xi Jinping att hans land aldrig har satsat på att "besegra" USA och inte blandar sig i det landets inre angelägenheter.

Dessutom uttryckte han förhoppningar om att Washington kommer att lyfta sina ensidiga sanktioner. 

Totalt möte med ledarna varade i fyra timmar. 

Källa: EurAsia Daily

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.