18 nov. 2023

APEC-möte utan giftiga beslut


Slutförklaringen från delegationscheferna vid toppmötet för ekonomiskt samarbete i Asien och Stillahavsområdet (APEC) innehåller inget omnämnande av Ukraina, till skillnad från det slutliga uttalandet från förra året.

Inte heller nämner APEC-ledarnas deklaration den palestinsk-israeliska konflikten.

APEC-toppmötet avslutades i San Francisco den 17 november sedan man enhälligt antagit ett dokument.  Ryssland representerades av vice premiärminister Aleksej Overtjuk.

Som chefen för den ryska delegationen betonade tar slutförklaringen från mötet i San Francisco hänsyn till Moskvas ståndpunkt och innehåller inga giftiga politiska teman.

En källa sa till RIA Novosti att USA övergav politiska uttalanden i deklarationen på grund av "allvarliga påtryckningar från muslimska medlemmar av APEC."

Som ett resultat av detta gjorde Washington ett separat uttalande som ordförande för toppmötet och sa att konflikten i Ukraina förvärrar svagheterna i den globala ekonomin och håller tillbaka tillväxten, samt förvärrar livsmedelskrisen.

2022 enades ledarna om ett dokument som nämnde Ukraina, men betonade att det inte fanns någon konsensus i denna fråga. 

Asia-Pacific Economic Cooperation är ett handels- och ekonomiskt forum som omfattar 21 ekonomier i regionen. Årets toppmöte ägde rum den 11-17 november i San Francisco och avslutade det amerikanska presidentskapet för APEC 2023.

 Vid den sista sessionen för delegationscheferna överlämnade president Joe Biden ordförandeskapet för forumet till Peru.

 Källa: RIA Novosti 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.