8 nov. 2023

Afghanistan stoppar knarket

Talibaner rensar opiumvallmofält. 

Afghanistan har kraftigt minskat sin opiumvallmoodling, rapporterar FN. Opiumvallmoodlingen i Afghanistan har minskat med 95 % efter ett förbud som införts av talibanregeringen, säger FN:s kontor för narkotikabekämpning DEA i en ny rapport.

I april 2022 förbjöd talibanerna afghaner att odla vallmo och hotade överträdare med åtgärder "i enlighet med sharialagar".

Talibanerna har redan en gång förut stoppat opiumodlingarna i Afghanistan. Det var åren 2000-2001, men efter USA:s invasion och Nato:s (och Sveriges) nära 20 år långa ockupation flödade knarket på nytt. På olika smuggelvägar nådde det marknader i Europa och USA.

Men sedan USA/Nato tvingades lämna Afghanistan 2021 och talibanerna tagit makten har förutsättningar åter skapats för att ta itu med knarket som skördar många liv inte bara i USA och Europa utan också i Afghanistan självt.

"Opiumvallmoodlingen i Afghanistan beräknas ha minskat med 95 % sedan... ett förbud infördes av de facto-myndigheterna i april 2022", sa FN-byrån.

Det noteras att arealen för opiumvallmoodling i Afghanistan har minskat från 233 000 hektar till 10 000 hektar 2023. Som ett resultat minskade volymen opium som producerades i Afghanistan från 6 000 ton 2022 till 333 ton 2023.

Rapporten understryker att det nästan totala avskaffandet av opiumsektorn kommer att inverka på hela den afghanska ekonomin, med tanke på att exporten av opiumprodukter fram till 2023 ofta genererade  mer intäkter för Afghanistan än hela landets lagliga export.

FN-organet säger att det kommer att krävas brådskande åtgärder för att stödja landsbygdsområden i Afghanistan, vars försörjning till stor del varit beroende av inkomster från opiumvallmoodling.

Källa: RIA Novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.