9 okt. 2023

Finns det nazism i Ukraina?

Nazikollaboratören Stepan Bandera, officiell nationalhjälte i Ukraina,
hyllas med en fackelmarsch 2020.

Adolf Hitler var "demokratins fackelbärare" enligt ordföranden för Ukrainas parlament (2016-2019) Andriy Parubiy.

Sådana uttalanden väcker ingen upprördhet eller mediebevakning hos Ukrainas främsta allierade. Kievregimens parlaments talman "Är inte nazist". Ukraina är "En blomstrande demokrati" enligt New York Times.

Michel Chossudovsky, vd för Global Research, Kanada, rapporterar.

Den 4 september 2018 avslöjade ordföranden för Ukrainas parlament (Verkhovna Rada) Andriy Parubiy att Adolf Hitler var "demokratins fackelbärare".

Hans uttalande sändes på Ukrainas ICTV-kanal. Parubiy beskrev Adolf Hitler som en sann förespråkare för demokrati och hävdade att Führern "praktiserade direkt demokrati på 1930-talet." (Tass, 5 september 2018)

"Jag är en stor anhängare av direktdemokrati, ... Förresten, jag kan tala om att den störste man som utövade direkt demokrati var Adolf Aloizovitj [Hitler]" (citerat av South Front).

Detta kontroversiella uttalande togs inte upp av den västerländska pressen. Lögner genom icke-rapportering.

Inte ett enda amerikanskt, kanadensiskt eller EU-nyhetsmedium gjorde sig besväret att ta upp historien.

Varför? Jo, för att Kievregimen (inklusive dess väpnade styrkor och nationalgardet) integrerat nazistiska element som stöds av USA och dess allierade. Västerländska regeringar har rullat ut röda mattan för Parubiy. Han framställs slentrianmässigt som en högerpolitiker snarare än en uttalad nynazist.

Pinsamhet eller förnekelse? Den amerikanska kongressen, Kanadas parlament, det brittiska parlamentet, Europaparlamentet, har alla bjudit in och berömt herr Parubiy.

Överst: Parubiy med USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland (under Obama-administrationen). Närmast ovan: Mottagen av det kanadensiska parlamentet.


Här tas Parubiy emot av Kanadas premiärminister Justine Trudeau.

 

Parubiy med ordförande för Venedigkommissionen (formellt Europeiska kommissionen för demokrati genom lag), Gianni Buquicchio, juni 2017

Så här säger Max Blumenthal om Parubiys möte med medlemmar av American Foreign Policy Council, 2 juli 2018:  "På ett fullsatt möte i senaten frågade Grayzones Max Blumenthal arrangörerna om det var lämpligt för kongressen och American Foreign Policy Society att vänslas med grundaren av två nynazistiska partier. Svaren på hans frågor sträckte sig från bisarrt till djupt oroande”.

 

Den 15 juni 2018 träffade Parubiy i Washington två av de mest inflytelserika republikanerna i kongressen, parlamentets talman Paul Ryan och senator John McCain. (Max Blumenthals rapport)


Oppositionsfraktionen i Ukrainas parlament, Verchovna Rada, krävde ett offentligt fördömande av Andriy Parubiy och att han lämnade posten som talman för Radan (vilket han tvingades göra 2019. NB).

Vem är då Andriy Parubiy? Varför älskar västerländska politiker honom?
Parubiy grundade 1991 Ukrainas social-nationella parti (sedan omdöpt till Svoboda [Frihet]), tillsammans med Oleh Tyahnybok, som för närvarande leder Svoboda-partiet. Namnet Social-National Party valdes i syfte att efterlikna namnet på Hitlers (National Socialistiska) naziparti.

Parubiy var, tillsammans med Dmytro Yarosh (chef för den högra sektorn) och Oleh Tyanhnybok (bilden ovan), "kommendant" för de frivilliga rebellstyrkorna. Dessa nynazistiska upprorsband var involverade i "Euromaidan"-kuppen i början av 2014 som ledde till störtandet av presidenten Viktor Janukovitj. Alla tre nynazistiska ledarna är anhängare av den ukrainske nazisten Stepan Bandera (se bilden nedan) som deltog i massmordet på judar och polacker under andra världskriget.

Nazismöte som hyllar Stepan Bandera

 
Som USA:s [tidigare] biträdande utrikesminister Victoria Nuland bekräftat, fick nyckelorganisationer i Ukraina, inklusive det nynazistiska partiet Svoboda, generöst stöd av Washington: "Vi har investerat mer än 5 miljarder dollar för att hjälpa Ukraina att uppnå dessa och andra mål. … Vi kommer att fortsätta att hjälpa Ukraina till den framtid det förtjänar.”

Västmedia har slentrianmässigt undvikit att analysera regeringskoalitionens sammansättning och ideologiska grundval. Ordet "nynazist" är tabu. Det har uteslutits ur mainstreammedias ordbok. Ordet kommer inte att nämnas i New York Times, Washington Post eller Independent. Journalister har beordrats att inte använda termen "nynazistisk" för att beteckna Svoboda och Högra sektorn. (Se Michel Chossudovsky 7 mars 2014)

År 2014 utsågs Andriy Parubiy (av Kievs regering) till sekreterare för den nationella säkerhets- och försvarskommittén (RNBOU) (Рада національної безпеки і оборони України), en nyckelposition som kontrollerar försvarsministeriet, försvarsministeriet, rättsväsendet och underrättelsetjänsten. Trots att han avskedades några månader senare (augusti 2014), spelade Parubiy, tillsammans med Dmytro Yarosh, en nyckelroll i att göra Ukrainas nationalgarde till en nazistisk styrka med nazistiska insignier. Trots att han avskedats av Porosjenko fortsätter han att ha inflytande i militära och underrättelsefrågor. Som ordförande för parlamentet (Verchovna Rada) har Parubiy (i tjänsten) rätt att närvara på RNBOU:s möten.

 

Azovdivisionen paraderar.

Medan media missade att mörklägga Parubiys uttalande om Adolf Hitlers demokratiengagemang har de ändå uttryckt "oro" för att strömmen av amerikanskt och kanadensiskt militärt bistånd kan komma att hamna i fel händer (rapporterade National Post, Kanada 2015).

Oro för att kanadensiska träningsprogrammet i Ukraina oavsiktligt kan komma att hjälpa nynazistiska grupper
Lagstiftare i USA har röstat för att stoppa amerikanska truppers träning av ett ukrainskt förband med nynazistiska medlemmar – vad har Kanada för garantier? 

Mörkläggning av USA:s nynazistiska allierade. Lögner genom förtigande.

New York Times rapporterade i mars 2014, omedelbart i kölvattnet av Maidan-kuppen:

"USA och Europeiska unionen har omfamnat revolutionen här [Ukraina] som ännu en uppblomstring av demokrati, ... ." (After Initial Triumph, Ukraine’s Leaders Face Battle for Credibility,  NYTimes.com, 1 mars 2014, kursivering tillagd) 

Den bistra verkligheten är en annan. Vad som står på spel är det oförtröttliga stödet från USA-EU-NATO för nynazismen i Ukraina.

Denna artikel publicerades först av Global Research den 7 september 2018. 

Övers. Lennart Palm

Nyhetsbankens PS. Sedan dess har Parubiy tvingats avgå som parlamentets talman men sitter kvar som ledamot, invald som representant för expresident Porosjenkos parti "Europasolidaritet".

I fjol inträdde Parubyi i en parlamentsgrupp för ett "fritt Kaukasus", ett tema som på sin tid ägnades mycket uppmärksamhet av Hitler och den nazityska ledningen. Uppenbarligen är "frihet" något som ska tillföras Kaukasus utifrån.

Samtidigt kommer sanningen förr eller senare ikapp. Den tidigare chefen för säkerhetstjänsten SBU, Aleksandr Jakimenko har sagt att Andrei Parubiy är medskyldig till att ha beskjutit människor den 18–20 februari 2014. Jakimenko sa att krypskyttarna sköt från filharmoniska byggnaden, kontrollerad av Maidanisterna och av Parubiy personligen. Enligt Jakimenko kunde vapnen helt enkelt inte ha kommit in i den  byggnaden utan Parubiys vetskap. Dessutom fanns det många vittnen till hur vapen fördes bort efter skjutningen. 

En ledande "förnekare" av den ukrainska nazismen är märkligt nog Tysklands socialdemokratiske kansler Olaf Scholz. Redan på säkerhetskonferensen i München 18-20 februari 2022 förklarade han att den ryske presidenten Putins varningar om nazism i Ukraina var "skrattretande".

Sedan dess har Google tvättat bort alla länkar som skulle leda tillbaka till detta uttalande. Här en skärmdump från 9 oktober. Ordet "nazist" vill Google rätta till "narzist"!Om man istället söker på Bing får man en korrekt hänvisning till Scholz uttalande. I Sverige var dåvarande utrikesminister Ann Linde snabbt ute 2022 med ett liknande uttalande och förklarade att påståenden om nazism i Ukraina var en förolämpning mot landet. Sedan dess har politiker varit noga med att inte ta ordet i sin mun, medan media enträget bekämpat "fake news" om - som de menar - obefintlig ukrainsk nazism. DS.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.