29 okt. 2023

Tyskland stoppade EU-resolution om vapenvila

De lyckades stoppa resolution från fredsmöte i Kairo.

Tyskland är inte bara största pådrivare i Europa bakom Ukrainakriget. Dess blinda stöd åt Israel hindrar EU att verka för vapenvila i Israel.

En rad EU-länder, bl.a. Spanien, Frankrike, Belgien och Irland ville se en annan linje men tystades av Tyskland. Kansler Scholtz och hans utrikesminister Annalena Bärbock framstår som Europas främsta krigssupportrar.

"Det här är ett mycket bra resultat", sa kansler Scholz efter EU:s toppmöt om Mellanösternpolitik. 27 stats- och regeringschefer hade bekräftat Israels rätt till självförsvar, krävt frigivningen av Hamas-gisslan – och krävde istället för vapenvila bara "humanitära korridorer och pauser". Utrikesminister Bärbock och EU:s chefdiplomat Borrell ligger nu i luven på varandra, rapporterar "Spiegel". Bärbock förhindrade en slutförklaring vid "fredstoppmötet" i Kairo.

Efter dagar av massiva protester som nådde EU-administrationen, uppnådde Scholz sina mål och höll Israels rygg fri.
Var det värt det? Nej, inget har vunnits på toppmötesresultatet.

Israel svarade på beslutet med isande tystnad;
det rinner ut i sanden utan någon praktisk effekt. Tyskland lyckades tysta ned flertalet EU-stater. Scholz och utrikesminister Bärbock fick lära sig den hårda vägen att Israels säkerhet är tysk statsräson, men inte europeiskt.

De flesta andra EU-stater har andra historiska erfarenheter av Israel och Mellanöstern än Tyskland.
Det är därför de – särskilt Spanien och Irland – också gör andra betoningar. I slutändan var det bara Österrike, Nederländerna och Tjeckien som delade den tyska oron, plus Ungern. 

Av alla människor stod Viktor Orbán sida vid sida med Scholz – vad pinsamt för tyskarna, som hela tiden målat upp Orbán som ett antidemokratiskt monster! Nu behövde de just detta monster.

Och så snart toppmötet var över rasade den europeiska enheten igen.
I FN röstade Frankrike och Spanien för en omedelbar vapenvila, Tyskland avstod från att rösta, Österrike sa nej. Samtidigt bombade Israel Gazaremsan "i en skala vi aldrig sett förut" (BBC). Och USA skickar trupper, bl.a. experter på IS-bekämpning och gatustrider.

Under ett besök i Israel efterlyste Frankrikes president Macron en internationell allians mot Hamas efter modell mot IS-alliansen. Kampen måste vara "skoningslös, men inte utan regler". Som vanligt har Macron sin egen USA-styrda agenda, vilket dock inte hindrade att landets FN-representant röstade för vapenvila. Franskt doublespeak.

Annalena Bärbock deltog på FN-mötet i New York och agiterade för humanitära pauser. Varför FN däremot inte borde kräva vapenvila lyckades hon uppenbarligen inte förklara, inte ens för de egna EU-kollegorna.

Amerikanska väljare förespråkar en vapenvila och nedtrappning i Gaza och stöder. Även i Tyskland är två tredjedelars majoritet av befolkningen för en omedelbar vapenvila för Gaza.


Stefan Lindgren

källa: lostineu.eu


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.