13 sep. 2023

Ingen risk för Biden?


Den oberoende tyske journalisten Thomas Röper  lanserar i dagarna en bok som avslöjar familjen Bidens korrupta affärer och hur de hänger ihop med det pågående kriget i Ukraina.

Igår beslutade USA-kongressens representanthus att inleda undersökningar för ett riksrättsåtal mot sittande presidenten Joe Biden.

Enligt DN löper Biden "noll" risk att åtalas, eftersom demokraterna kontrollerar senaten.

Men knappast något massmedia i Sverige har redogjort för vad saken handlar om.

Vad som skett nu är att att representanthusets talman Kevin McCarthy  på tisdagen meddelade att han "anvisar" (direct) huset att under sitt översynsutskott inleda en formell utredning för riksrätt mot president Joe Biden rörande familjens affärer.

Oavsett utgången kommer utredningen att påverka 2024 års val och något utjämna spelplanen för Trump, som har snärjts in i en rad mer eller mindre politiska åtal.

McCarthy sa att undersökningarna hittills "tecknat en bild  av korruptionskultur" runt Bidens familj , inklusive sonen Hunter och brodern James.

En viktig pusselbit gäller Bidenfamiljens affärer i Ukraina. Då menar man inte det faktum att Joe Biden utlöst ett storkrig med en halv miljon döda, utan man menar de privata affärer som i huvudsak skedde före detta krig.

Den tidigare Ukraina åklagaren gör explosiva påståenden mot Joe och Hunter Biden i en ny intervju

Den tidigare ukrainske riksåklagaren Viktor Sjochin gjorde i augusti sensationella avslöjanden, men avfärdades av Joe Biden som icke trovärdig, för att han fått sparken för passivitet mot korruption.

Sjochin själv anser att han fick sparken just för att han ville utreda Burisma, energiföretaget vars styrelse Hunter Biden satt i.

Det är Sjochins "fasta personliga övertygelse" att han fick sparken för att dåvarande vicepresident Biden och Hunter hade mutats. Ukrainas förre president Petro Porosjenko avsatte Sjokin 2016 – han anställdes ett år tidigare – efter påtryckningar från den amerikanska regeringen ledd av Biden.

"Jag har upprepade gånger i mina tidigare intervjuer sagt att Porosjenko sparkade mig efter krav från  dåvarande vicepresident Biden för att jag undersökte Burisma", säger Sjochin.

"[Porosjenko] förstod och det gjorde vicepresident Biden också, att om jag hade fortsatt att övervaka Burisma-utredningen, skulle vi ha hittat fakta om de korrupta aktiviteterna som de ägnade sig åt. Det inkluderade både Hunter Biden och Devon Archer och andra."

Sjochin tillade att han trodde att både Joe och Hunter Biden fick mutor i samband med fallet, även om han inte har bevis för den anklagelsen. 

"Jag vill inte ägna mig åt obevisade fakta, men min fasta personliga övertygelse är att ja, så var fallet", tillade han. "De blev mutade. Och det faktum att Joe Biden gav bort 1 miljard dollar i amerikanska pengar i utbyte mot min uppsägning, min uppsägning - är inte redan det ett fall av korruption?"

Ett år efter att han lämnat Vita huset, skröt Biden om hur han personligen satt press på Porosjenko att sparka Sjochin. Han förklarade att han sa till ukrainska tjänstemän att USA skulle hålla inne upp till 1 miljard dollar i biståndspengar öronmärkta för deras land om Sjochin fick sitta kvar på sin post.

"Jag tittade på dem och sa: 'Jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken, får ni inte pengarna.' Nåväl, den jäveln, han fick sparken. Och de satte in någon som var solid vid den tiden."

Sjochin höll på att undersökae Burisma och dess ägare Mykola Zlotjevskyj när han avsattes. I februari 2016, en månad innan Sjochin fick sparken, lämnade hans kontor in en juridisk framställning om att beslagta Zlotjevskyjs egendom, inklusive fyra bostäder och en Rolls-Royce sportbil, rapporterade Kyiv Post då.

Den tidigare åklagaren uppger att Burisma olagligt producerade, sålde och använde naturgastillgångar.

Hans utredning ägde rum medan Hunter Biden satt i Burismas styrelse. Hunter började på företaget 2014 och slutade 2019 efter att hans mandatperiod i styrelsen löpt ut.

Hunters tidigare affärspartner Devon Archer, som också suttit i Burismas styrelse, vittnade i en utfrågning i representanthusets övervakningsutskott inför lyckta dörrar i juli att, mitt under Sjochins  och andra enheters utredning av Burisma, vände sig bolagets företagsledare till Hunter för att få hjälp. Archer sa att Hunter "ringade DC" för att få Sjochin avskedad.

"Devon Archers vittnesmål i dag bekräftar att Joe Biden ljög för det amerikanska folket när han sa att han inte hade någon kunskap om sin sons affärsaffärer och att han inte var inblandad", sa övervakningsutskottets ordförande James Comer, R-Ky., efter Archers vittnesmål. "Joe Biden var 'varumärket' som hans son sålde runt om i världen för att berika familjen Biden."

"Varför ljög Joe Biden för det amerikanska folket om sin familjs affärsaffärer och sitt engagemang? Det väcker frågan, vad mer han döljer för det amerikanska folket?"

2015 hjälpte Hunter Biden till att koppla Burisma till ett annat företag, Blue Star Strategies, för att hjälpa energiföretaget att bekämpa korruptionsanklagelser mot Zlotjevskyj, företagets ägare.

Det uttalade syftet var att stänga alla utredningar av Burisma.

"Bevisen klargör att Hunter Biden bara utsågs till Burismas styrelse på grund av sitt efternamn och familjens nätverk", sa Comer till Fox News Digital efter rapporten.

Men Burisma-affären är långtifrån den enda som kan skada familjen Bidens rykte.

USA-presidentens son Hunter Biden har mottagit pengar från bland annat från Ryssland, Kazakstan och Ukraina, framgår av en promemoria om Biden Jr:s bankkonto.

Hunter Bidens partner var bl.a. Jelena Baturina, änka efter Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov. Baturina överförde 2014 pengar till ett företag som delägs av Hunter Biden.

Efter att pengarna hamnat i Hunter Bidens händer åt hans far middag med sonens utländska partners i Washington, enligt promemorian.

Är det då en tillräcklig garanti för Biden att senaten är i demokraternas händer, så som DN skriver? Glöm inte att även Richard Nixon hade kontroll över senaten. Men han tvingades att självmant avgå långt innan förberedelserna för riksrättsåtal nått så långt.

Stefan Lindgren

Se bl.a.
https://www.voanews.com/a/former-burisma-official-family-ties-were-big-part-of-hunter-bidenbrand/7210757.html

https://www.foxnews.com/politics/former-ukraine-prosecutor-makes-explosive-claims-joe-hunter-biden-new-interview

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.