11 aug. 2023

USA tryckte på för att avlägsna Imran Khan


Webbtidningen Intercept avslöjar ett hemligt telegram som dokumenterar USA:s påtryckningar för att avlägsna den forne premiärministern Imran Khan.

Allt kommer att bli förlåtet om misstroendeomröstningen mot Pakistans premiärminister Imran Khan lyckas, sa en amerikansk diplomat.

DET AMERIKANSKA UTRIKESDEPARTEMENTET uppmuntrade den pakistanska regeringen vid ett möte den 7 mars 2022 att avsätta Imran Khan som premiärminister på grund av hans neutralitet i förhållande till den ryska invasionen av Ukraina, enligt ett sekretessbelagt pakistansk regeringsdokument som Intercept har kommit över.

Syftet med avsättningen är bl.a. att begrava ett gasprojekt som skulle ha förenat Ryssland, Iran och Pakistans ledningsnät och säkrat Pakistan billig energi. 

Den politiska kampen eskalerade den 5 augusti när Khan dömdes till tre års fängelse på grund av anklagelser om korruption och häktades för andra gången sedan han avsattes. Khans försvarare avfärdar anklagelserna som grundlösa. Domen blockerar också Khan, Pakistans mest populära politiker, från att delta i val som väntas i Pakistan senare i år.

En månad efter mötet med amerikanska tjänstemän dokumenterat i det läckta pakistanska regeringsdokumentet hölls en misstroendeomröstning i parlamentet, vilket ledde till att Khan avlägsnades från makten. Omröstningen tros ha organiserats med stöd av Pakistans mäktiga militär. 

Texten till det pakistanska telegrammet avslöjar både morötterna och piskorna som utrikesdepartementet använde i sina påtryckningar mot Khan, och lovade varmare relationer om Khan togs bort och isolering om han inte gjorde det.

Dokumentet, märkt "Hemligt", innehåller en redogörelse för mötet mellan tjänstemän från utrikesdepartementet, inklusive biträdande  utrikesministern för byrån för syd- och centralasiatiska frågor Donald Lu, och Asad Majeed Khan, som vid den tiden var Pakistans ambassadör i USA

Den 2 mars, bara dagar före mötet, hade Lu förhörts vid en utskottsutfrågning i USA-senaten om Indiens, Sri Lankas och Pakistans neutralitet i Ukrainakonflikten. Som svar på en fråga från senator Chris Van Hollen, D-Md., om ett nyligen fattat beslut av Pakistan att rösta mot en FN-resolution som fördömer Rysslands roll i konflikten, sa Lu:

"Premiärminister Khan har nyligen besökt Moskva, och så jag tror att vi försöker ta reda på hur vi ska engagera oss specifikt med premiärministern efter det beslutet.”

Khan talade kort senare till en demonstration och svarade direkt på europeiska uppmaningar om att Pakistan skulle ställa upp bakom Nato:s proxykrig i Ukraina. "Är vi era slavar?" dundrade Khan inför folkmassan.

"Vi är vänner med Ryssland, och vi är också vänner till USA. Vi är vänner med Kina och Europa. Vi är inte en del av någon allians.”

Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartementet säger att "anklagelser om att USA blandat sig i interna beslut om Pakistans ledarskap är falska. De har alltid varit falska och det fortsätter de att vara.” 

https://theintercept.com/2023/08/09/imran-khan-pakistan-cypher-ukraine-russia/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.