25 aug. 2023

Ingen rehabilitering för Kissinger

Två krigsförbrytare: Henry Kissinger och
 Tony Blair. Den ene med mest
meriter från Indokina, den andre
från Irakinvasionen 2003.

Webbtidningen Tom's Dispatch uppmärksammar Henry Kissingers 100-årsfirande som inföll i maj.

En av skribenterna påminner om Vietnamkriget, då Kissingers inflytande var som störst.

Kriget där två miljoner civila dog och fem miljoner sårades. USA utförde 3,4 miljoner flyguppdrag och använde 13 miljarder kilo ammunition, motsvarande 640 Hiroshimabomber.

Vad som en gång beskrevs som episoder av förödelse, mord, massaker, våldtäkt och tortyr och ansågs  vara isolerade grymheter var i själva verket normen.

Från och med 1969 var Kissinger arkitekten i Nixons hemliga bombningar av Kambodja. Det är rättvist att säga att Kissinger antingen initierade eller åtminstone stödde vartenda fult trick som USA använde i  i Vietnam, från "bombmattorna" över Nordvietnam till den utbredda användningen av av napalm och den cancerframkallande herbiciden Agent Orange till CIA:s Phoenix-program, vilket ledde till tortyr eller mord på över 20 000 personer .

Förutom att spela en nyckelroll i att hålla mardrömmen i Indokina rullande, påpekar Rebecca Gordon (lärare på San Fransisco-universitetet), stödde han många andra kriminella fasor global. Det ska han ha cred för! utbrister hon med svart ironi.

Han tillverkade mardrömslika politiska beslut från Vietnam, Laos och Kambodja till Pakistan och Chile. Inte överraskande finns det ett antal länder som han efter sin pensionering inte kunnat besöka, på grund av att han riskerar att bli frihetsberövad för anklagelser om krigsförbrytelser.

En krigsförbrytare som faktiskt ser ut att ha lyckats, om än postumt, att få rehabilitering är  Richard Nixon, som  efter den skamliga avgången för att undvika riksrätt 1974, arbetade hårt i årtionden för att återigen bli betraktade som en vis man.

Hans memoarer gav coola 2 miljoner dollar och TV-intervjuer med David Frost ytterligare 600 000 dollar. Hans flit var belönades 1986 med en omslagsartikel i Newsweek med rubriken "Han är tillbaka: Rehabiliteringen av Richard Nixon."

Kom ihåg att det planerade åtalet mot Nixon bara gällde Watergate-inbrottet i Demokraternas partihögkvarter.

I kongressen var det bara 12 ledamöter, anförda av jesuitprästen Robert Drinan, som vågade föreslå att Nixon skulle åtalas för den hemliga och illegala bombningen av Kambodja under Vietnamkriget som anses ha dödat minst 150 000 civila.

Kissingers rykte som en lysande statsman krävde aldrig rehabilitering. Har har gett "värdefulla" råd till  varje president från Dwight D. Eisenhower till Donald Trump (men tydligen inte Joe Biden). Medan massmedia gullat med Kissinger hela vägen har enskilda samvetsgranna skribenter och grupper i USA förtjänsten av att hans namn kopplats till krigsförbrytelser på Östtimor, Västpapua, i Vietnam, Kambodja, Chile, Cypern , Bangladesh, Angola och andra länder.

Som förberedelse för Kissingers 100-årsdag har National Security Archive, ett centrum för undersökande journalistik, samlad en dossier om Kissingers agerande i några av de viktigaste fallen.

Papua, Östtimor och Indonesien: I ett försök att hålla Indonesien kvar  i det amerikanska kalla krigs- lägret, godkände Kissinger 1969 en falsk folkomröstning i Papua, som hade sökt självständighet från Indonesien. I egen hög person övervakade han räkningen av bara 1 100 handplockade "representanter" för den papuanska befolkningen. Inte överraskande röstade de enhälligt att förbli en del av Indonesien.

Indonesiens ledare Suharto hade själv kommit till makten på en våg av massutrotning av mellan 500 000 och 1,2 miljoner påstådda kommunister och deras " sympatisörer ". 

1975 gav Kissinger också grönt ljus till Indonesiens invasion av Östtimor, under vilken hundratusentals dog. I strid av amerikansk lag gav president Ford den indonesiska militären vapen och träning. Kissinger lär ha viftat bort alla juridiska betänkligheter med en egen aforism: ”Det olagliga gör vi omedelbart; det grundlagsstridiga tar lite längre tid."

Pakistan och Bangla Desh: 1971 gav Kissinger i hemlighet sitt stöd till Pakistans militäre diktator, general Agha Muhammad Yahya Khan, när denne försökte slå ned en bred folkrörelse för självständighet i Östpakistan. Tre miljoner människor dog i  folkmordet som bröts först genom tillskapandet av staten Bangladesh. Dessutom flydde 10 miljoner bengaler till  Indien, vilket skapade spänningar mellan Pakistan och Indien, som så småningom ledde till  krig.  Trots att USA-kongressen hade förbjudit militärt stöd till båda nationerna, såg Kissinger till att Pakistan fick krigsmateriel.

Chile: Det våldsamma störtandet av Salvador Allende, Chiles folkvalde socialistiske president, 1973 var kulmen av en flerårig amerikansk kampanj av ekonomiskt och politiskt sabotage, orkestrerad av Henry Kissinger.

Likaså stödde Kissinger och presidenterna han var rådgivare åt Argentinas "smutsiga krig" mot oliktänkande och Operation Condor, genom vilken CIA samordnade statskupper, förtryck, tortyr och mord på tiotusentals socialister, studenter och andra aktivister över hela Latinamerika .

Emellertid har Henry Kissinger skickligt kunnat undgå alla efterräkningar för sina dödliga beslut. Internationella brottmålsdomstolen, som  USA inte ens erkänner, har ingenting av den integritet som skulle krävas för att ställa personer av Kissingers sort inför rätta.

Denne gamle krigsförbrytare behöver naturligtvis ingen rehabilitering även om han i jämförelse med dagens amerikanska ledare ter sig som ett upplyst renässansgeni som bland annat vill förhandla om Ukrainakriget - vilket  är totalt tabu för nynazisterna i Kiev och deras uppbackare i Vita huset.

Om vi bortser från den gudomliga rättvisa som skulle kunna skipas den dag Kissinger dör - då han om Gud finns får koka långsamt i samma helvete han skapade för miljoner - så återstår folkets dom. Det avgörs av förmågan att hålla vid liv och fördjupa kunskaperna om den svarta epok av USA:s bärsärkagång i världen som ännu pågår.  

Som förberedelse för Kissingers 100-årsdag har National Security Archive, ett centrum för undersökande journalistik, samlad en dossier om Kissingers agerande i några av de viktigaste fallen.

Stefan Lindgren

https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/cold-war-henry-kissinger/2023-05-25/henry-kissingers-documented-legacy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.