5 juli 2023

Ukrainakriget i sitt sammanhang

Kiev 1944.

Utan historiska sammanhang, som begravs av gängse massmedia, är det omöjligt att förstå Ukraina, skriver Joe Lauria på Consortium News.

Historiker kommer att berätta historien. Men etablissemanget slår tillbaka på journalister som redan nu försöker påminna om sammanhangen.

Vägen för att förhindra förståelse av Ukraina krig är att undertrycka dess historia.

Snabbversionen säger att konflikten inleddes i februari 2022 när Vladimir Putin vaknade upp en morgon och bestämde sig för att invadera Ukraina.

Det fanns ingen annan orsak, enligt denna version, till den oprovocerade ryska aggressionen mot ett oskyldigt land.

Trettio år från nu kommer kanske historikerna att skriva om Ukrainakriget i ett sammanhang: statskuppen, attacken på Donbass, Nato:s utvidgning, avvisandet av det ryska fredsförslaget — utan att bli kallade putinister. Det kommer att bli på samma sätt som historiker skriver av Versaillesfördraget som en orsak till nazismen och andra världskriget utan att kallas nazistsympatisörer.

För sina ansträngningar för att ge sammanhang i Ukraina har Consortium News stängts av från PayPal och stämplats som "desinformatörer" av fler sajter som säger sig arbeta mot falska nyheter.

Döm själva! Här är Joe Laurias tidslinje:

* * *

Andra världskriget — ukrainska nationella fascister, som leds av Stepan Bandera, allierade sig först med de tyska nazisterna och anställde massakrer på mer än ett hundra tusen judar och polacker.

1950-talet till 1990 – C. I. A. tog ukrainska fascister till USA och arbetade med dem för att undergräva Sovjetunionen i Ukraina. De ukrainska fascisternas ledare Nikolaj Lebed togs till New York där han arbetade med C. I. A. fram till åtminstone 1960-talet och fortfarande var användbara till C. I. A. fram till 1991, året för Ukrainas självständighet. Bevis finns i USA-regeringens rapport från sidan 82.

November 1990: Ett år efter berlinmurens fall antogs parisdeklarationen för ett Nytt Europa (även känd som Parischartan) av USA, Europa och Sovjetunionen. Stadgan är baserad på helsingforsslutakten och uppdaterades i 1999 års Stadga för europeisk säkerhet . Dessa dokument är grunden för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) . OSSE: s stadga säger att inget land eller i ett block kan bevara sin egen säkerhet på ett annat lands bekostnad.

25 dec.  1991: Sovjet kollapsar. Spekulanter från Wall Street och Washington drar under påföljande decennium in i landet och tar över tidigare statligt ägda fastigheter, berikar sig själva och ger upphov till oligarkerna och utarmning av det ryska, ukrainska och andra före detta sovjetfolken.

1990-talet: USA bryter löftet till Sovjetunionens ledare Gorbatjov att inte utvidga Nato i Östeuropa i utbyte mot ett enat Tyskland. George Kennan, den ledande USA-experten på Sovjetunionen, motsätter sig en utvidgning. Senator Joe Biden, som stöder utvidgningen av Nato, förutspår att Ryssland kommer att reagera fientligt på den.

1997: Zbigniew Brzezinski, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare, skriver i sin bok, Det stora schackbrädet:

"Ukraina, en ny och viktig plats på den Eurasiska schackbrädet, är ett geopolitiskt nav eftersom dess existens som självständig nation hjälper till att omvandla Ryssland. Utan Ukraina upphör Ryssland att vara ett eurasiskt imperium. Ryssland utan Ukraina kan fortfarande sträva efter imperiestatus, men det skulle då bli en övervägande asiatisk imperiestat."

Nyårsafton 1999: Efter åtta år av amerikansk och Wall Street-dominans, blir Vladimir Putin president i Ryssland. Bill Clinton avvisar honom år 2000, när han ber att få gå med i Nato.

Att Putin börjar stänga dörren för inkräktare från väst och återupprätta Rysslands suveränitet upprör  Washington och Wall Street. Denna process berörde inte Ukraina, som fortfarande är föremål för västs exploatering och utarmning av ukrainska folket.

10 feb. 2007: Putin håller sitt tal på säkerhetskonferensen i München där han fördömer USA:s aggressiva monopolära hållning, inklusive dess olagliga invasion av Irak 2003, och  Natoutvidgningen österut.

Han sade: "Vi har rätt att fråga: mot vem är denna [Nato-]expansion tänkt? Och vad hände med de försäkringar våra västerländska kollegor gjort efter upplösningen av Warszawapakten?  Ingen ens kommer ihåg dem."

Putin talade tre år efter det att de baltiska staterna, de forna sovjetrepublikerna som gränsar till Ryssland, gått med i Atlantpakten (Nato). Väst förödmjukar Putin och Ryssland genom att ignorera dess berättigade oro. Ett år efter hans tal säger Nato att Ukraina och Georgien kommer att bli medlemmar. Fyra före detta Warszawapaktsländer upptas i Nato 2009.

2004-5: Den orangea revolutionen. Valresultatet ignoreras för att göra USA-allierade Viktor Jusjtjenko till president istället för Viktor Janukovitj. Jusjtjenko gör fascistledaren Bandera till "Ukrainas hjälte."

3 april 2008: På en Nato-konferens i Bukarest beslutas att anta en förklaring  som "välkomnar Ukrainas och Georgien euro-atlantiska strävan efter medlemskap i Nato. Vi har i dag enats om att dessa länder ska bli medlemmar i Nato". Ryssland invänder skarpt. William Burns, då USA:s ambassadör till Ryssland, och för närvarande C. I. A.-direktör, varnar i en telegram till Washington, som avslöjades av WikiLeaks:

"Utrikesminister Lavrov och andra ledande tjänstemän har upprepat starkt motstånd, och han betonade att Ryssland skulle se ytterligare expansion österut som en potentiell militära hot. Nato:s utvidgning, särskilt till Ukraina, är fortfarande 'en känslig och neuralgisk' fråga för Ryssland... I Ukraina finns farhågor om att den frågan potentiellt skulle kunna dela landet i två, vilket leder till våld eller till och med, hävdar vissa, inbördeskrig, något som skulle tvinga Ryssland att besluta om att ingripa."

Krisen i Georgien som bryter ut fyra månader senare ledde till ett kort krig med Ryssland, som EU kommer fram till  berodde på  provokationer från Georgien.

November 2009: Ryssland söker ny säkerhetsordning i Europa. Moskva släpper ett utkast till ett förslag till en ny Europeisk säkerhetsstruktur som bör ersätta föråldrade institutioner som Nato.

Den text som publiceras på Kremls hemsida den 29 nov. kommer mer än ett år efter att president Dmitrij Medvedev först formellt tagit upp frågan. I ett tal i Berlin i juni 2008 sa Medvedev att den nya pakten var nödvändigt för att slutligen uppdatera Kalla Kriget-erans säkerhetsarrangemang.

"Jag är övertygad om att Europas problem inte kommer förrän dess enhet är etablerad och Europa blivit en organisk helhet av alla dess väsentliga delar, inklusive Ryssland", sa Medvedev.

2010: Viktor Janukovitj väljs till president i Ukraina i ett fritt och rättvist val, enligt OSSE.

2013: Janukovitj vill ha betänketid för att överväga ett ekonomiskt paket från Ryssland som alternativ eller komplement till ett associeringsavtal med EU. Detta hotar västs aktörer i Ukraina och Ukrainas USA-beoende politiska ledare och oligarker.

Februari 2014: Janukovitj störtas i en våldsam, USA-stödd statskupp (förebådade i Nuland-Pyatt s avslöjade telefonsamtal). Ukrainska fascistiska grupper och extrema högergrupper som Pravyj sektor, spelar en ledande roll. Ukrainska fascister paraderar genom städer i fackelmarscher med porträtt av Bandera.


Demonstranter drabbar samman med polisen i Kiev, Ukraina, februari 2014. (Wikimedia Commons)

16 mars, 2014: Som en reaktion på kuppen och den grundlagsstridiga installation av en anti-rysk regering i Kiev röstar  97 procent av Krimborna för anslutning till Ryska federationen i en folkomröstning med 89 procent s deltagande.  Nästan inga skott avlossas och ingen dödades i vad västerländska medier felaktigt beskriver som en "rysk invasion av Krim."

2 maj 2014 : Dussintals etniskt ryska demonstranter brändes levande i en byggnad i Odessa av nynazistiska ligister. Fem dagar senare utropar Lugansk och Donetsk självständighet och röstar senare för att lämna Ukraina.

12 april 2014: Kuppregeringen i Kiev startar krig mot anti-kupp, pro-demokratiseparatister i Donbass. Öppet nynazistiska Azovbataljonen spelar en viktig roll i kampen mot de självutnämnda republikerna.  USA överdriver närvaron av ryska frivilliga som en rysk "invasion" av Ukraina. "I det 21:a århundradet kan man inte på 1800-talsmanér helt enkelt invadera ett annat land med helt påhittade föärevändningar", säger USA:s Utrikesminister John Kerry, som i senaten röstat för USA:s  invasion av Irak 2003 under en helt påhittad förevändning.

5 sept. 2014 : Första Minskavtalet undertecknas i Minsk av Vitryssland, Ryssland, Ukraina, OSSE, och ledarna för Donbass utbrytarrepubliker, (DNR, LNR) efter medling av Tyskland och Frankrike. Man misslyckas med att lösa konflikten.

12 feb. 2015: Minsk II-avtalet  undertecknas i Vitryssland och förutsätter eldupphör och att DNR och LNR för autonomi inom Ukraina. Överenskommelsen godkändes  enhälligt av FN:s säkerhetsråd 15 febr.  I cecember 2022 medger den tyske tidigare örbundskanslern Angela Merkel att väst aldrig haft för avsikt att trycka på för Minskavtalens genomförande och i huvudsak används dem som ett knep för att ge Nato tid att beväpna och träna Ukrainas väpnade styrkor.

2016: Bluffen som kom att kallas Russiagate grep Demokratiska Partiet och dess allierade media i USA. Felaktigt hävdades att Ryssland blandat sig i presidentvalet för att få Donald Trump vals. Skanddalen bidrar till att öka spänningarna och förbereda allmänheten för kriget mot Ryssland.

12 maj 2016: USA aktiverar missilsystem i Rumänien, vilket retaa Ryssland. USA hävdar att det är rent defensivt, men Moskva säger att systemet också kan användas offensivt och skulle minska tiden för att leverera ett anfall på den ryska huvudstaden till 10-12 minuter.

6 juni 2016: Symboliskt på årsdagen av invasionen av Normandie lanserar Nato aggressiva övningar mot Ryssland. Det börjar med ett  krigsspel med 31,000 trupper nära Rysslands gränser, den största övningen i Östeuropa sedan det kalla krigets slut. 

Tysklands utrikesminister Frank Walter Steinmeier  kräver en dialog med Moskva: "... det skulle vara livsfarligt att bara söka militära lösningar och en politik för avskräckning."

December 2021: Ryssland erbjuder  USA och Nato förhandlingar om en ny säkerhetsstruktur i Europa, att återuppliva den misslyckade ryska försöket från 2009. Ryssland föreslår avlägsnande av det rumänska missilsystemet, tillbakadragandet av Nato:s trupper från Östeuropa och säger att alternativet till seriösa förhandlingar är en "teknisk-militär" lösning. USA och Nato avvisar i allt väsentligt Rysslands förslag på stående fot.

Februari 2022: Ryssland inleder sin militära intervention i Donbass i det alltjämt pågående ukrainska inbördeskriget efter att först ha erkänt Luhansk och Donetsk som suveräna stater.

Före interventionen visar OSSE:s kartor  en betydande uppgång av Ukrainas beskjutning av de separatistiska republikerna, där mer än 10 000 människor har dödats sedan 2014.


Ukrainska trupper i Donbassregionen, mars 2015. (OSSE:s Särskilda övervakningsuppdrag till Ukraina, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Mars 2022: Ryssland och Ukraina enas om ett ramverk som skulle göra slut på kriget, inklusive att Ukraina lovar att inte gå med i Nato. USA och Storbritannien protesterar. Premiärminister Boris Johnson flyger till Kiev för att övertala den ukrainske presidenten  Volodymyr Zelenskyj att sluta förhandla med Ryssland. Kriget fortsätter med att ryska trupper besätter stora delar av Donbass.

26 mars 2022: Biden medger i ett tal i Warszawa att USA genom sitt proxy-krig mot Ryssland försöker störta Putins regering.

September 2022: Donbassrepublikerna liksom två andra regioner, Cherson och Zaporozje  folkomröstar för att gå med i Ryska federationen

Maj 2023: Ukraina inleder en motoffensiv för att försöka ta tillbaka territorium som kontrolleras av Ryssland. Som framgår av dokument som läckt ut tidigare i år tror den amerikanska underrättelsetjänsten att offensiven kommer att misslyckas.

Juni 2023: En 36-timmar långt uppror av Wagnergruppen misslyckas, när dess ledare Jevegnij Prigozjin går med på att gå i exil i Vitryssland. Privatarmén Wagner, som var finansierad och beväpnad av det ryska försvarsministeriet absorberas av den ryska armén.

Tidslinjen visar tydligt västmakternas aggressiva uppsåt gentemot Ryssland, och hur tragedin kunde ha undvikits om Nato inte skulle ha utropat Ukraina till blivande Nato-medlem, om Minsk-avtalen hade genomförts och om USA och Nato hade förhandlat fram en ny säkerhetsordning i Europa som tog hänsyn till ryska säkerhetsintressen.

consortiumnews.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.