6 juni 2023

Vattnet i Cherson steg 5 meterChefen för Novaja Kachovka-dammen vid Dnepr ovan Cherson, Vladimir Leontiev, säger att vattenkraftverket Kachovka befinner sig i ett oreparerbart tillstånd. Kraftverket, som byggdes på 1950-talet,  måste byggas upp på nytt.

Ukraina anklagar Ryssland för att ha sprängt kraftverket, men ryska källor hävdar att ukrainsk beskjutning natten till tisdag förstörde dammluckor och andra ytstrukturer i vattenkraftskomplexet. 

Förstörelsen av dammluckor i vattenkraftverket Kachovka i Cherson-regionen har lett till att vattennivån nedströms stigit med fem meter. Vattenmassorna har raserat en stor del av dammkonstruktionen.

Alla bosättningar nedströms - Novaja Kachovka, Dneprjanyj, Korsunka och vidare - är översvämmade. Katastrofen är ett faktum  och dödsfall kunde undvikas  endast tack vare att delar av vattenkraftverket  håller stånd och att räddningstjänsterna fungerar. Människor som är i närheten av vatten förs över till torra platser, sa Leontiev.

Vattenkraftverket Kachovskaja reglerar Dneprs flöde  för strömförsörjning, bevattning och vattenförsörjning av torra södra regioner och navigering från Cherson till Zaporozje. Därifrån börjar också Krimkanalen, som förser halvön med Dnepr-vatten.

Enligt de senaste uppgifterna genererar kraftverket inte längre någon el. Översvämningen väntas pågå i minst tre dygn. Tusentals människor har redan evakuerats.

När de ryska trupperna i oktober 2022 evakuerades från högra Dnepr-stranden var en av orsakerna till detta att ukrainska styrkor börjat beskjuta Kachovka-dammen. Ryssland varnade FN för en stundande katastrof. Nu har Marija Zacharova vid ryska UD ställt frågan till generalsekreterare Antonia Guterres: Vad gjorde FN för att förhindra katastrofen?

"Experter" som Joakim Paasikivi har snabbt varit ute och förklarat att katastrofen ligger i ryskt intresse. Det tyska förbundskanslern Olaf Scholz har också skyndat sig ut med att anklaga Putin för att ligga bakom översvämningen, vilket är en skamlöshet från ett land som levererar alltmer vapen till Ukraina.

Sanningen är att en långvarig ukrainska beskjutning har dokumenterats - mer än 70 HIMARS-raketer (mad in USA) har träffat dammen - och de sista i natt blev tungan på vågen. 

Dessutom finns informationer om att  Ukraina släppt ut extra vattenmassor från de fem vattenkraftverk som ligger föra Kachovka för att förvärra katastrofen. Vattennivån i Kachovka sjönk med den första flodvågen men steg igen vid kl 11, samtidigt som nivån sjönk vid Zaporozje längre uppströms. Det betyder att myndigheterna i Kiev enkom släppte ut vatten uppströms för att förvärra katastrofen.

När vattenmassorna passerat väntas de ukrainska styrkorna lättare kunna korsa Dnepr i de övre delarna, från Nikopol och Marganets mot Energodar. 

Frågan som inställer sig är naturligtvis varför regimen i Kiev medveten orsakat landet enorma skador som kommer att ta årtal, om inte decennier att läka.

Orsaken är densamma som i fallet med urlakat uran i projektiler som Storbritannien skänkt och som nu förgiftar Ukrainas jordar,

Zelenskyjs regim slåss inte för Ukraina. Den slåss för de styrande i Europa och Nato. Att Kiev valde att slå till just på Pusjkins födelsedag är möjligtvis inte en slump, med tanke på den russofobiska miljön. 

warandpeace kl 10.53 Moskvatid 6/6, interfaks m.fl.

Washington Post bekräftade 4 januari att Kiev planerade att spränga Kachovkadammen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.