7 juni 2023

G7 kan inte stoppa krav på förhandlingar

4 000 demonstrerade i London i februari när kriget pågått ett år.

När Japan bjöd in ledarna för Brasilien, Indien och Indonesien att delta i G7-toppmötet i Hiroshima, fanns det en glimt
av hopp om att det kunde bli ett forum för genuin dialog.

De växande ekonomiska makterna i det globala syd ville diskutera sina krav på fred i Ukraina med de rika G7-länderna från väst, länder som är militärt allierade med Ukraina och hittills har varit döva för alla vädjanden om fred.

Det rapporterar fredsaktivisterna 
Medea Benjamin och Nicolas J. S. Davies.

Men så fick det inte bli. Istället tvingades sydledarna sitta och lyssna när deras värdar presenterade sina senaste planer på skärpta sanktioner mot Ryssland och ytterligare eskalering av kriget genom att skicka USA-byggda F-16 stridsflygplan till Ukraina.

G7-toppmötet står i skarp kontrast till ansträngningarna från ledare från hela världen som försöker få slut på konflikten. Tidigare har ledarna för Turkiet, Israel och Italien gjort försök att medla. Deras ansträngningar bar frukt i april 2022, men ett nära avtal blockerades av västvärlden, särskilt USA och Storbritannien, som inte ville att Ukraina skulle ingå ett självständigt fredsavtal med Ryssland.

Nu när kriget har dragit ut över ett år utan något slut i sikte, har andra ledare klivit fram för att försöka pressa båda sidor till förhandlingsbordet. I en överraskande ny utveckling har Danmark, ett Nato-land, klivit fram och erbjudit sig stå som värd för fredssamtal. Den 22 maj, bara några dagar efter G-7-mötet, sa den danske utrikesministern Lökke Rasmussen att hans land var redo att stå värd för ett fredstoppmöte i juli om Ryssland och Ukraina enades om att tala med varandra.

"Vi måste anstränga oss för att skapa ett globalt engagemang för att organisera ett sådant möte", sa Rasmussen och nämnde att detta skulle kräva stöd från Kina, Brasilien, Indien och andra nationer som har uttryckt intresse för att medla i fredssamtal. Att ha en EU- och Nato-medlem som främjar förhandlingar kan mycket väl spegla en förändring i hur européer ser på vägen framåt i Ukraina.

Också en rapport av Seymour Hersh, som citerar US-amerikanska underrättelsekällor, uppger att ledarna för Polen, Tjeckien, Ungern och de tre baltiska staterna, alla Nato-medlemmar, pratar med president Zelenskyy om behovet av att avsluta kriget och att börja återuppbygga Ukraina så att de fem miljoner flyktingar som nu bor i deras länder kan börja återvända hem. Den 23 maj sa den högerorienterade ungerska presidenten Viktor Orban: "När man inser att Nato inte är redo att skicka trupper är det uppenbart att det inte finns någon seger för de fattiga ukrainarna på slagfältet", och att det enda sättet att avsluta konflikten är att Washington börjar förhandla med Ryssland.

Samtidigt har Kinas fredsinitiativ gått framåt, trots USA:s oro. Li Hui, Kinas särskilde representant för eurasiska angelägenheter och tidigare ambassadör i Ryssland, har träffat Putin, Zelensky, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och andra europeiska ledare för att driva på en dialog. Med tanke på sin position som både Rysslands och Ukrainas främsta handelspartner har Kina ett bra läge för att engagera sig med båda sidor.

Ett annat initiativ har kommit från Brasiliens president Lula da Silva, som bygger upp en "fredsklubb" av länder från hela världen för att arbeta tillsammans för att lösa konflikten i Ukraina. Han utnämnde den berömde diplomaten Celso Amorim som sitt fredssändebud. Amorim var Brasiliens utrikesminister från 2003 till 2010, och utsågs till "världens bäste utrikesminister" av tidningen Foreign Affairs. Han var också Brasiliens försvarsminister 2011–2014 och är nu president Lulas främste utrikespolitiske rådgivare. Amorim har redan haft möten med Putin i Moskva och Zelensky i Kiev och mottogs väl av båda parter.

En växande kör för fred i Ukraina

Den 16 maj klev Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och andra afrikanska ledare in i striden, vilket återspeglar hur allvarligt detta krig påverkar den globala ekonomin genom stigande priser på energi och livsmedel. Ramaphosa
presenterade ett uppdrag på hög nivå av sex afrikanska presidenter, ledda av president Macky Sall från Senegal. Denne var fram till nyligen ordförande för Afrikanska unionen och i den egenskapen uttalade han sig kraftfullt för fred i Ukraina vid FN:s generalförsamling i september 2022. De andra deltagarna i uppdraget är presidenterna Nguesso från Kongo, Al-Sisi från Egypten, Musevini från Uganda och Hichilema från Zambia. De afrikanska ledarna kräver vapenvila i Ukraina följd av seriösa förhandlingar för att komma fram till "en ram för varaktig fred". FN:s generalsekreterare Guterres har informerats om deras planer och har "välkomnat initiativet”.

Påven Franciskus och Vatikanen försöker också medla konflikten. "Låt oss inte vänja oss vid konflikter och våld. Låt oss inte vänja oss vid krig”, predikade påven. Vatikanen har redan hjälpt till att underlätta framgångsrika fångutbyten mellan Ryssland och Ukraina och Ukraina har bett om påvens hjälp att återförena familjer som har skilts åt av konflikten. Ett tecken på påvens engagemang är hans utnämning av veteranförhandlaren kardinal Matteo Zuppi till sitt fredssändebud. Zuppi var avgörande för de medlingssamtal som avslutade inbördeskrigen i Guatemala och Moçambique.

Kommer något av dessa initiativ att bära frukt? Möjligheten att få Ryssland och Ukraina att tala med varandra beror på många faktorer, inklusive deras uppfattning om hur det kan komma att gå i de kommande striderna, deras förmåga att upprätthålla tillräckliga vapenförråd och uppkomsten av en intern opposition. Men den beror också på det internationella trycket, och det är därför dessa externa ansträngningar är så kritiska. USA och Nato-ländernas motstånd mot samtal måste på något sätt vändas.

USA:s avvisande eller avfärdande av alla fredsinitiativ illustrerar två diametralt motsatta sätt att lösa internationella tvister: diplomati eller krig. Det illustrerar också motsättningen mellan en växande opposition mot kriget bland allmänheten och USA:s beslutsamma försök att förlänga kriget, de flesta demokrater och republikaner är krigsförespråkare.

En växande gräsrotsrörelse i USA arbetar för att ändra detta:

*    I maj publicerade utrikespolitiska experter och gräsrotsaktivister betalda annonser i  New York Times och The Hill för att uppmana USA:s regering att bli en kraft för fred. Hill-annonsen stöddes av 100 organisationer runt om i landet, och lokala aktivister organiserade sig i dussintals kongressdistrikt för att skicka annonsen till sina representanter.

*    Religiösa ledare, av vilka över 1 000 undertecknade ett brev till president Biden i december där de uppmanade till en vapenvila under julen, har ställt upp på Vatikanens fredsinitiativ.

*    USA:s Conference of Mayors, en organisation som representerar cirka 1 400 städer i landet, antog enhälligt en resolution som uppmanar presidenten och kongressen att "maximera de diplomatiska ansträngningarna för att avsluta kriget så snart som möjligt genom att arbeta med Ukraina och Ryssland för att nå en omedelbar vapenvila och förhandla om ömsesidiga eftergifter i enlighet med Förenta Nationernas stadga, i vetskap om att riskerna för ett utvidgat krig ökar ju längre kriget pågår”.

*    Ledande amerikanska miljökämpar har insett hur katastrofalt detta krig är för miljön, inklusive möjligheten till ett katastrofalt kärnvapenkrig eller en explosion i ett kärnkraftverk, och har skickat brev till president Biden och kongressen där de uppmanar till en förhandlingslösning.

*    Den 10–11 juni kommer aktivister från USA att träffa fredsaktivister från hela världen i Wien, Österrike på ett internationellt toppmöte för fred i Ukraina, International Summit for Peace in Ukraine.

*    Några kandidater till presidentposten, på både demokratiska och republikanska sidan, stöder en förhandlingsfred i Ukraina, däribland  Robert F. Kennedy och Donald Trump.

USA:s och Natos medlemmars första beslut att hjälpa Ukraina att stå emot den ryska invasionen hade brett stöd bland allmänheten. Men att blockeringen av de lovande fredsförhandlingarna och ett medvetet val att förlänga kriget för att "pressa" och "försvaga" Ryssland har förändrat krigets karaktär och USA:s roll i det, det har gjort västerländska ledare till aktiva parter i ett krig där de inte ens vill sätta sina egna styrkor på spel.

Måste våra ledare absolut vänta tills ett mordiskt utmattningskrig har dödat en hel generation ukrainare och lämnat Ukraina i en än svagare förhandlingsposition än det hade i april 2022, innan de ids svara på det internationella uppmaningen om att återvända till förhandlingsbordet?

Eller måste våra ledare ta oss till randen av tredje världskriget, med alla våra liv på spel i ett fullskaligt kärnvapenkrig, innan de kommer att tillåta en vapenvila och en förhandlad fred?

Istället för att sömngångaraktigt gå in i tredje världskriget eller tyst titta på denna meningslösa förlust av liv, bygger vi nu en global gräsrotsrörelse för att stödja initiativ från ledare från hela världen som kommer att hjälpa till att snabbt avsluta detta krig och inleda en stabil och varaktig fred. Följ med oss!

Medea Benjamin är medgrundare av  CODEPINK for Peace, och har författat flera böcker, bland andra Inside Iran: The Real History and Politics of the Islamic Republic of Iran

Nicolas J. S. Davies ä ren oberoende journalist och forskare för CODEPINKoch författare till Blood on Our Hands: The American Invasion and Destruction of Iraq.

De bidrar regelbundet på sajten Global Research

Övers: Lennart Palm

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.