23 dec. 2022

Ukrainas bästa regering?

17 november 2022. Demonstranter missnöjda med förhållandena i Tjeckien begraver
demokratins ideal på torget i Gamla stan i Prag.

Sedan september har det i Prag och andra tjeckiska städer, genomförts ett antal stora demonstrationer. Protester, som arrangerats av olika organisationer, riktades mot EU, NATO, mot höga energipriser och korruption men också mot regeringen som anklagats bl a för att vara ”Ukrainas bästa regering”, medan hjälpen till den egna befolkningen är mest tomma löften.

Demonstrationerna var i regel väl organiserade, utan inslag av våld, trots att det kunde röra sig om stora ansamlingar med uppåt 100 000 tusen deltagare.

Demonstrationerna visar att det råder missnöje på olika plan. De visade också att det saknas en samlad kraft, eller ett politiskt parti som kunde visa vägen ut ur detta kaos. Regeringstjänstemän, TV, radio och tidningar reagerade till en början med förolämpningar, de gjorde också sitt bästa för att svartmåla, förminska betydelsen och anklaga deltagarna för att sprida desinformation, vara Putinvänner, kollaboratörer och liknande.

De faktiska anledningarna till missnöjet, under de senaste 30 åren av formell demokrati, har mycket att göra med att landets strategiska resurser har sålts ut till utländska ägare som t ex banker. Även vattenresurser i de flesta storstäder tillhör numera utländska ägare. Man är upprörd över att Tjeckien exporterar billig el från kärnkraftverk som sedan köps tillbaka till ett skyhögt pris. Många befarar att industriföretagen, som exempelvis den tyska ägaren av biltillverkaren Skoda – en av landets största arbetsgivare – på grund av höga energipriser ska flytta produktionen utomlands.

Uppvaknandet har börjat

Mer än tjugo år efter den så kallade sammetsrevolutionen är många besvikna över tillståndet i landet. Man har upplevt en utbredd korruption, regeringsskandaler, regeringskoalitionens godtycke, stegvist försämrad ekonomisk situation vilket gör att många tappat tro på att förändringar överhuvudtaget är möjliga.

Före den så kallade ”sammetsrevolutionen” beundrade många västvärldens varuutbud, glitter och attraktiva förpackningar. De trodde på myten om att det finns några "enkla" sätt att vara rika. I stället ser man att censuren och förföljelsen av oliktänkande återkommer. Verkligheten tränger sig på med sjunkande levnadsstandard och inflation. De mindre lyckade upplever baksidan av ett "fritt" samhälle med fattigdom, stress, hemlöshet, knark och trasiga familjer.

Happening

En av de mera spektakulära protesterna, som organiserades av vänsterpartierna hade form av en happening där man symboliskt begravde illusionerna om demokrati som inte realiserades.

Happeningen genomfördes under parollen "Begravning av illusioner om demokrati och chanser från 1989”. Organisatorerna placerade en ”begravningskista” vid gamla rådhuset i Prag. Platsen var dekorerad med kransar, levande ljus och en tjeckisk flagga. Bredvid fanns ett bord för namninsamlingar bl a för nyval. Efter demonstrationen fördes kistan med hästdragen begravningsvagn till Vaclavplatsen, där demonstrationen avslutades.

På flygbladen som delades ut stod det att ”Vi, de lurade medborgarna i Tjeckien, tillkännager med djup sorg att illusioner om demokrati och drömmarna från 1989 har lämnat oss för alltid. Vi begraver våra illusioner om solidaritet, gratis sjukvård, gratis utbildning med hög kvalité, anställningstrygghet, oberoende rättsväsende, icke-engagerande militärer, människovänligt omhändertagande av gamla och sjuka, tryggt boende, oberoende media, icke-manipulativa tv-nyheter, blomstrande ekonomi och om ärliga företagare.

Säkerhetsventil

Man kan se protesterna på gatorna som en säkerhetsventil, där man träffar likasinnade och möter en annan beskrivning av verkligheten än den som omhuldas av politikerna och de ledande medierna. En annan konsekvens av missnöjet, kanske är lika viktig, är det traditionella folkliga humöret som har blommat ut.

Här några exempel:

Tjeckisk humor

Maken tar med sig en kanin till köket som han fångade utanför. Han säger till sin fru: "Gör den med gräddsåsen". Hustrun: "Det finns ingen gas." Han: "Då kan du steka den i ugnen!" Hustrun: "Det finns ingen el heller." Maken blir arg och släpper kaninen. Den stannar i dörren en kort stund och ropar: "Slava Ukraina!"

Slovakisk humor

Janek vaknar på natten och märker att det är varmt i lägenheten. Han känner på radiatorn - den är också varm. Prövar kranen i badrummet, där finns det både kallt och varmt vatten. Han prövar spisen i köket - gasen går. Janek blir rörd och ropar till sin fru: "Annika, vakna! Kommunisterna är tillbaka!

Tysk humor

Skillnaden mellan 1942 och 2022 är att tyskarna inte längre behöver åka hela vägen till Stalingrad för att frysa.

Levnadsstandard

För trettio år sedan frågade tjeckerna hur lång tid det tar innan de får samma levnadsstandard som de som lever i väst. Idag frågar tjeckerna vad de ska göra för att få samma levnadsstandard som de hade för trettio år sedan.

Inflation

Priserna på mjöl och ströbröd har stigit så pass mycket att tillverkarna funderar på att börja lägga kött i korven igen.

Vänner och fiender

Jag kan inte förstå varför våra amerikanska vänner säljer oss gas och olja dyrare än våra fienders.

Höga priser på el, gas och vatten

Enligt min elräkning har jag en partikelaccelerator hemma. Enligt min gasräkning bor jag i Alaska, enligt min vattenräkning har jag en pool medan min lönecheck ser ut som en arbetslöshets ersättning.

Hur vet du att något är sant?

När Facebook blockerar det, Twitter tar bort det, när Google döljer det, YouTube förbjuder det, media censurerar det och regeringen förnekar det.

Livets sanning

Bankirerna ser till att vi alla förblir skuldsatta, läkemedelstillverkarna ser till att vi förblir sjuka, vapentillverkarna ser till att vi alltid krigar och media ser till att vi inte får veta sanningen. Regeringen ser till att allt görs lagligt. När du förstår detta så kommer du att förstå allt.

Franz Smidek 


3 kommentarer:

 1. Jag vaknar på juldagens morgon, slår på radion, vämjs som vanligt över det överallt närvarande USA-skvalet- även på P2, slår av radion, slår på datorn och läser Lars Smideks krönika om situationen i Tjeckien och skrattar högt åt folkets drift med den rådande situationen och de välfunna skämten och blir upprymd.

  SvaraRadera
 2. Du måste vakna varje dag med ett skrik och försöker förgäves förneka kommunismens totala misslyckande. Det tog endast sex år för den tjeckiska ekonomin att uppnå 1990 års BNP per capita. Det tog sju år för Slovakien. Levnadslängden i båda länderna har stigit. Alla välfärdsindikatorer har förbättrats. Och, vilket du hatar, det råder tryck- och yttrandefrihet i länderna nu.

  SvaraRadera
 3. Så det tog sex-sju år att komma ikapp den socialistiska ekonomin. Till att börja med är det väl enastående att övergången till marknadsekonomin, som ska vara något bättre, alls orsakar en tillbakagång. Sen vet vi ju inte vart socialismen kunnat ta landet på sex sju år.
  Sanningen är väl att de f d "realsocialistiska" ekonomierna hade många inslag av korrupt marknadsekonomi, vilket försvårar alla bedömningar av systemskiftets konsekvenser. Inte allt elände återspeglas f ö i BNP, tex den enorma utflyttningen från forna östblocket.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.